Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
141 bölgede tarım dışı faaliyetler yasak
3 Mayıs 2017 18:04Isparta Tarım İl Müdürlüğü, bu ovalarla ilgili Belediyeleri ‘kaçak yapılaşmaya’ karşı uyardı. Tarım arazilerini koruma planı çerçevesinde “büyük ova” statüsü verilen toplam 141 bölgede tarım dışı faaliyetlere izin verilmiyor. Bazı Ovaların Büyük Ova Koruma Alanı Olarak Belirlenmesine İlişkin Karar’a göre amaç dışı kullanım, erozyon ve kirlenme gibi nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulması yaşanan ova bölgeleri tarımsal SİT alanı olarak tescillendi. Ayrıca tarım arazilerinin spekülatif yatırım amaçlı alınıp satılmasını önleyerek zorunlu olarak tarımsal üretimde kullanılması amaçlanıyor.
Tarım Bakanlığı’nın teklifi ile Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar kapsamında Isparta’da da 4 ova, büyük ova statüsünde SİT alanı olarak tescillendi. Halk arasında Atabey ovası olarak bilinen Isparta Ovası, Gelendost Ovası, Senirkent Ovası ve Eğirdir Boğazova Ovası tarım dışı faaliyetlere karşı koruma altına alındı. Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe giren Büyük Ova statüsü kapsamında arazi sahiplerine bağ evi bile yapmasına izin verilmiyor. Bu karardan önce Tarım İl Müdürlüğü’nce hak sahiplerine kendisine ait 1-2 dekarlık bahçesine bağ evi yapmasına izin veriliyordu. Yeni karar ile bağ evi yapacak kişilerin talebi önce Toprak Koruma Kurulu’nda ondan sonra da Bakanlık makamınca değerlendiriliyor. İl Toprak Koruma Kurulu, yeni uygulama kapsamında bu tür talepleri doğrudan reddediyor.
Büyükova statüsü kapsamında 4 ovada tarımsal yatırımların yapılması teşvik ediliyor. Bu yatırım planlaması kapsamında SİT alanındaki tarımsal arazilerde en fazla 75 m2’ye kadar idari bina ya da ev izni verilebiliyor. Bu ovalarda daha önceden yapılan kaçak yapılaşmalara ilişkin şu an için her hangi bir uygulama yok ancak kaçak yapılaşma resmi kayıtlara girmesi durumunda ilgili belediye tarafından yıkılması isteniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Isparta ovası, Senirkent Ovası, Gelendost Ovası ve Eğirdir Boğazova’yla ilgili belediyeleri de imar uygulamaları açısından uyardığı öğrenildi. Tarım İl Müdürlüğü’nce adı geçen sit ovalarıyla ilgili 10’dan fazla belediyeye gönderilen yazıda yapılaşmalara ruhsat verilmemesi, ruhsatsız bir şekilde gerçekleştirilen yapılaşmaların durdurulması istendi. Aksi durumlarda ilgili belediyeleri ağır cezaların beklediğine vurgu yapıldı.