Prof. Dr. Bekir Çetinkaya’dan “Kimya, Toplum ve Ekoloji İlişkisi” Üzerine Konferans

2 Mayıs 2017 16:16

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi, Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyesi Prof. Dr. Bekir Çetinkaya’yı konuk etti.

FEF Türker Taşaltın Konferans Salonu’nda öğrencilerle buluşan Çetinkaya, “Kimya, Toplum ve Ekoloji İlişkisi” hakkında bilgiler verdi. Konuşmasını “temel bilim- kimya- talep yetersizliği”, “temel bilim- teknoloji ikilemi”, “temel bilim- toplum”, “kimyanın sırları- kimya ekolojisi”, “sorunlar- önlemler”, “araştırmalardan örnekler” ve “sonuçlar” başlıkları altında şekillendiren Çetinkaya, kimya ile sağlanan gelişmelerden bahsetti.

Kimyagerliğin TÜBİTAK 1001 Programı kapsamında açıklanan Türkiye’deki en itibarlı meslek grubu arasında yer alamadığına değinen Çetinkaya artık gençlerin seçimlerinde “iyi bir ücret”, “iş garantisi”, “iş güvenliği” şartlarını aradığını belirtti. Bilim anlayışının teknoloji ile sınırlı olduğunu ifade eden Çetinkaya, bilim ve teknolojiyi meyve veren bir ağaca benzeterek “Meyveler, teknolojidir. Kökler ise temel bilimi temsil eder. Köklerinden beslenemeyen ağaç zamanla kurur. Toplumda teknolojik gelişmeler hızlı hissedilir. Temel bilimler bir buluşta bulunur. Her buluşun bir kuluçka dönemi vardır. Mesela antibiyotik 30, fotoğraf çekme 56, NMR 28, kalp pili 32 yılda uygulamaya dökülmüş. Ürünler kuluçka dönemi sonunda olgunlaşır. Sonuç almak sabır, dikkat ve emek gerektirir.” dedi.

Bireylerin gelişimde okul, çevre, hükümet, aile, sosyal medya, görsel basın gibi etmenlerin rol oynadığını sözlerine ekleyen Çetinkaya, konuya ilişkin anekdotlar paylaşarak çevre ekoloji sorunlarından hep kimyacıların suçlu görüldüğünü söyledi. Çetinkaya, “2004 yılında bir gazetede yer alan “Köylü Kadınlar Kimyagerliğe Özendi, Uyuşturucu Yapıyor!”, “Rüyada kimyager görmek iş hayatınızın karmaşık duruma geleceği anlamına gelir”, “Halk arasında sıkça kullanılan söylem kimyası bozulmuş kişi” örneklerini vererek medyanın kimya alanına yönelik oluşturduğu olumsuz algıyı iletti.

Dünyada 1.500 milyona yakın canlının yaşadığını belirten Çetinkaya, canlıların birbirleri ve fiziksel çevreleri ile etkileşimleri inceleyen ekoloji hakkında bilgiler verdi.

 

 

 

Bu haber 541 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...