Sağlık Sektörünün Işığı "Biyomedikal Mühendisliği"ndeki Gelişmeler SDÜ´de Anlatıldı

2 Mayıs 2017 16:15

Sağlık sektöründe sunulan hizmetlerin etkinliğini arttırmak için çalışmalar yürüten biyomedikal mühendisliğinin önemi her geçen gün artıyor. Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü de insan sağlığı ile ilgili her alanda teknoloji geliştiren alana dair gelişmeleri paylaşmak amacıyla “Biyomedikal Mühendisliğindeki Gelişmeler” konulu bir konferans düzenledi.

Mühendislik Fakültesi E-8 Amfisi’ nde gerçekleştirilen etkinlikte ilk sözü Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Güleç aldı.  Tıp, biyoloji, mühendislik, fizik, matematik gibi bilimlerden oluşan disiplinler arası popüler bir mühendislik alanı olan biyomedikal mühendisliği hakkında bilgi vererek bölümde akademisyenlerce yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Ülkemizin biyomedikal mühendisliği alanında yetiştirdiği değerli akademisyenleri SDÜ’ de görmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Çömlekçi, Üniversitemizde yeni kurulan Biyomedikal Mühendisliği bölümündeki çalışmaların heyecan verici olduğunu söyledi.

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Reşat Selbaş da etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek önemli bilgilerin paylaşılacağı konferansın verimli geçmesini diledi.

Ülkemizin sağlık alanında atılım yaparak son dönemlerde oldukça yol kat ettiğini vurgulayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ise “Daha da başarılı olmak için biyomedikal mühendisliği çok önemli. İlerleyebilmek için çalışmalı, Üniversiteler bu alanda yaptıkları çalışmalar ile özel sektörün önünü açmalı. Sizlerden bu alanda da büyük başarılar bekliyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Osman Eroğul’un “Biyomedikal Mühendislerinin Ar- Ge Alanları” konulu sunumunu yaptı.

Eroğul, biyomedikal mühendisliğinin insan sağlığı için yararlı olan teşhis ve tedavilerin geliştirilmesi ile hastalıkların anlaşılmasının kolaylaşması için mühendislik, fizik, kimya, malzeme bilimi, biyoloji ve tıp biliminin uzmanlıklarını bir araya getiren interdisipliner bir alan olduğunu söyledi. Biyomedikal mühendislerinin canlı organizmanın problemlerini çözmek için sağlık bilimlerindeki bilgilerini, bilimin ilkelerini ve mühendislik bilimini kullanıp, sağlık sektörünün ulaşım takımının yeni üyeleri olarak hizmet verdiğini belirtti.

Biyomedikal mühendisliği kategorilerinden de bahseden Eroğul, konuşmasının devamında biyomedikal mühendisliği alanında TOBB Üniversitesinde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Konuşmasına biyotaklit ve biyoesinlenmiş malzemeler hakkında bilgi vererek başlayan Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bora Garipcan, “Bu alandaki amacımız, hücrelerin normal fonksiyonlarının bulunduğu alanlardan yararlanmak ve böylece doğal yollardan yeni bir yüzey oluşumunu sağlamak” dedi.

Bununla ilgili çalışmalar yaptıklarını belirten Garipcan,”Kemik yüzeyi, taklit dokusu iskeleleri alanında çalışmalar yaptık. Amacımız; implant üzerinde yeni kemik oluşumu yani kemiğe en uygun dokuyu yakalamak” diye konuştu.

Daha sonra Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Kuralay “Elektrokimyasal Sensörlerin Biyomedikal Alanda Kullanımı”, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Sinan Güven “Rejeneratif Tıpta Biyomühendislik Uygulamaları”, ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Batur Ercan da “Nanoteknoloji Kullanılarak Geliştirilen Kemiğe Geçirimli Titanyum Protezler” konulu sunumunu yaptı.

 

 

Bu haber 532 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...