ˈˈMelek Yatırımcıˈˈ Geliyor

6 Nisan 2017 16:53

Süleyman Demirel Üniversitesi genel şemsiyesi altındaki Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Anonim Şirketi, fon yöneten tüm kuruluşların da içinde yer aldığı  İstanbul Yolu’nda inşa edilen ˈˈEkonomi Kampusuˈˈna geliyor. ˈİhracatı yükseltmek, ithalatı düşürmek, katma değeri yüksek ürünler geliştirmek, ˈHacimde hafif, pahada ağırˈ ileri teknoloji imalât gerçekleştirmekˈ odaklı çalışan TTO A.Ş., ˈÜniversite- Sanayi- Kamuˈ arasında hayati bir köprü işlevi görüyor. 15 Şubat 2016’da kurulan TTO A.Ş., bugüne değin 83 firma ile görüştü, 1 makine üretimi projesi hayata geçirdi.

GELECEĞE HOŞ GELDİNİZ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), ˈbilim- sanayi- kamu tarafıˈ arasında büyük bir köprü inşa etti: Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Anonim Şirketi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’nun (TÜBİTAK) 1601 Destek Adımı’ndan yüzde 80’i hibe olmak üzere 1 Milyon TL kaynak alarak Isparta’nın faydalanmasına sunan TTO A.Ş., fon yöneten kuruluşların bir arada toplandığı, İstanbul Yolu üzerinde konuşlandırılan ˈEkonomi Kampusuˈna da gelecek. 2018 Akademik Yıl’da destek değeri 10 Milyon TL olan TÜBİTAK 1513 Adımı için proje hazırlayan TTO A.Ş. ˈˈMelek Yatırımcıˈˈ ve ˈˈBuluş- Patent- Faydalı Model- Endüstriyel Tasarım- Fikri Mülkiyet Haklarıˈˈ, bilginin evrensel düzeye açılması sair konularda çalışmalar yürütecek. Kuruluşu henüz bir yıl olmasına karşın 83 firma ile görüşmelerini sürdüren, 1 projenin de hayata geçirilmesini sağlayan TTO A.Ş., bilimsel bilgi ile üretim çarkının dişlilerini bir araya getiriyor. Proje Yürütücüsü ve Genel Müdürü Fatih Çalaklı ile TTO A.Ş.’nin Isparta sanayisinde yaşanacak reformu konuştuk.

EN YÜKSEK 2’NCİ PUANI ALAN ÜNİVERSİTE

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan başta olmak üzere tüm Yönetim Kurulu’nun fikri olan Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) 15 Şubat 2016’da kuruldu. Tam açılımı ˈˈSüleyman Demirel Teknoloji Transfer Ar- Ge Danışmanlık Enerji Sağlık Çevre İletişim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi olarak tespit edilen TTO A.Ş.ˈˈ Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’na (TÜBİTAK) proje sundu. Yrd. Doç. Dr. İsmail Serkan Üncü, Yrd. Doç. Dr. Selen Işık Maden, Yrd. Doç. Dr. Erdal Eke, Yrd. Doç. Dr. Tahsin Akçakanat, Dr. Oğuzhan Özaltın, Öğretim Görevlisi Murat Akçay’dan oluşan ekip TÜBİTAK 1601 Programı için başvuruda bulundu. SDÜ’nün de içinde yer aldığı 14 yükseköğretim kurumu yüzde 80’i hibe olmak üzere 1 Milyon TL destek için yarıştı. 3 Mart 2016’da gerçekleştirilen sunumu bizzat Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ile SDÜ TTO A.Ş. Genel Müdürü Fatih Çalaklı gerçekleştirdi. 7 üniversite destek almaya hak kazandı. SDÜ, en yüksek 2’nci puanı alarak destek aldı.

BİLİM VE SANAYİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ KÖPRÜSÜ

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) A.Ş. Genel Müdürü ve Proje Yürütücüsü Fatih Çalaklı, Isparta sanayisi için çok hayati bir nosyon yüklenen yapının inşa edildiğini söyledi. Fon yöneten BAKA, TKDK, KOSGEB, TSE sair kurumların da içinde bulunduğu Ekonomi Kampusu’nda TTO A.Ş.’nin ofis açacağını kaydeden Çalaklı, sistemin amaçlarını ve işletim mantığını şöyle anlattı:

YÜKTE HAFİF, PAHADA AĞIR, KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN

ˈˈGelişmiş ülkelerin tamamı bilim- sanayi politikaları üretiyor. Temel amaç ihracatı yükseltmek, ithalatı ise düşürmektir. Katma değeri yüksek ürünler geliştirmektir. ˈHacimde hafif, pahada ağırˈ ileri teknoloji ile imalât gerçekleştirmektir. İstihdamı artırmak ve ekonomiyi güçlendirmektir.

Bilim- sanayi politikalarının uygulama paydaşlarına baktığınız an karşınıza şöyle bir tablo çıkıyor: ˈÜniversite- Sanayici- Kamu.ˈ Bu sistemi işletebilmek adına bir takım ara yüzlere ihtiyaç var. İşte tam bu noktada Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) ortaya çıkıyor. Daha geniş açıdan Teknokent, Bilgi Transfer Ofisleri, Araştırma- Geliştirme (AR- GE) Merkezleri düşünülebilir.

2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da bir politika geliştirdi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) destek programı açtı. Bu bağlamda TÜBİTAK, Teknoloji Transfer Ofisleri’ni (TTO) destekliyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) TÜBİTAK’ın 1601 Adımı’ndan Mart 2016’dan itibaren Aralık 2017’ye kadar destekleniyor. 1 Milyon TL’lik bir fon kazandık. Bu değer Isparta’ya tahsis edildi.

TÜBİTAK 1513 Çağrısı açılacak 2017’de. Ana gayemiz bunu da kazanmak. TÜBİTAK 1513 Fonu daha yüksek, 2 yıl için 10 Milyon TL. 

Amacımız 10 Milyon TL fonu olan 1513’ü alarak ekibimizi büyütmek ve faaliyetlerimizi daha genel çerçevede genişletmek. Zira şu anda biz sadece üniversite- sanayi işbirliğine bakıyoruz. Ama daha çok alan var. Örneğin ortalama 100 bin öğrencimiz var. Bunların ciddi bir dilimi girişimci olabilir; kendi işletmelerini kurabilir. Aynı şekilde binlerce akademisyenimiz var. Bunlar çok ciddi şirketler ve projelerle ortaya çıkabilir. Bu saydığım hizmetleri şu aşamada gönüllü olarak veriyoruz ama 10 milyon TL fonu olan TÜBİTAK 1513’ü kazandığımız an daha yetkin şekilde varlık göstereceğiz.

SDÜ TTO A.Ş., EKONOMİ KAMPUSU’NA GELİYOR

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen arasında bir protokol imzalandı. Bu bağlamda SDÜ TTO A.Ş., İstanbul Yolu üzerinde inşa edilen Ekonomi Kampusu’nda ünite açacak.

Biliyorsunuz orada Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) olacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yer alacak. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) da ünite açacak. Fon yöneten kurumlarla da bire bir etkileşim de bulunma imkânına kavuşacağız.

Sanayici o kapıdan her girdiğinde işini halledebileceği bir yapı ve sistem inşa edildi aslında. Bizim de orada olmamız bu perspektiften çok önemli. Daha hızlı sonuç alınacak.

SDÜ TTO A.Ş., bir fon yönetmiyor aslında. Bizim işimiz danışmanlık, koordinasyon. Biz tarafları koordine ediyoruz. İhtiyaç sahibi sanayiciyi koordine ediyoruz. Sanayicinin üniversitede kiminle çalışması gerektiğini gösteriyoruz. Tabi sanayicinin elindeki bir Araştırma- Geliştirme (AR- GE) projesi ise doğal olarak bir risk var. Bu riskin bir kısmını Devlet destekleri ile paylaştırıyoruz. Bu TÜBİTAK ya da elinde fon bulunduran diğer kurumlar olabilir. Bu noktada riske yüzde 25 oranında sanayici giriyor ise yüzde 75’lik dilimi Devlet karşılıyor.

Fonu da bizim organize etmemiz gerekiyor. Sanayiciye fizibilite dosyasından mühendislik hesaplarına kadar her evrede SDÜ TTO A.Ş. destek veriyor. Aynı zamanda proje dosyası gönderildikten sonra TÜBİTAK’tan hakemler geliyor. Firmaların hazırlık sürecine yine biz yardımcı oluyoruz.

HER PROJEDE YENİ MEZUN MÜHENDİS İSTİHDAMI İŞ MODELİ

Yine bizim yeni bir iş modelimiz var. Diyoruz ki her projede 1 yeni mühendis istihdamı. Bunu yaparak aslında firmada AR- GE, proje mühendisinin de yetişmesine imkân sağlıyoruz.  AR- GE, proje mühendisinin firma için çok değerli katkısı oluyor. Diyelim AR- GE Mühendisi bizimle 2- 3 proje yaptı. Firmada bir kültür oluşuyor. AR- GE Mühendisi Sistemi doğuyor. Bir fikir geldiği an muadil ürünlerle karşılaştırmasını bilen, patent okuyan, fonlar arasında araştırma yapabilen bir mühendis yetişmiş oluyor.  Sözün özü biz balık vermiyoruz. Balık tutmayı öğretiyoruz. Danışman şirketlerden farkımız bu. Biz firmaya proje yazmayı öğretiyoruz. Yani firmaya proje yazıp çıkmıyoruz. Proje onaylandıktan sonra biz firmaya AR- GE iş süreç takiplerini de öğretiyoruz.

Yani evrensel AR- GE Sistematiği neyse biz firmalarda bunu uygulamayı taahhüt ediyoruz. Diyelim ki proje süresi 12 ay. Biz akademisyenle birlikte 15 günde bir firmayı ziyaret ediyoruz. Projenin başarıya ulaşması için de firmayla beraber 12 ay koşuyoruz. Burada da evrensel AR- GE süreçlerini işletiyoruz. Firmada AR- GE kültürü oluşuyor.

3 kişilik bir ekibiz. Ailemize 1 kişi daha ekleyeceğiz. İnsan kaynakları sitelerinde de ilanımız var. Sahaya hepimiz çıkıyoruz. Ne gibi ihtiyaçları var, onu sorguluyoruz. Firmalarda mekanik ve mühendislik altyapısına bakıyoruz.

Devlet desteklerinden faydalanmak ˈhiç kaynak ortaya koymayacaksınızˈ anlamına gelmiyor. Devlet yüzde 75’lik dilimini karşılıyor ise % 25’inin de şirket öz kaynakları ile sağlanması gerekiyor. Bu kapsamda firmanın da mali gücünün olması şart.

DOĞAL TAŞ, ORMAN ÜRÜNLERİ, MOBİLYA

Nisan 2016’dan bu yana sahada çalışmalar yapıyoruz. Doğal Taş Endüstrisi’nin Isparta’da akademisyenler için itici güç olacağını düşünüyoruz. Doğal Taş’ta çok ciddi bir boşluk var. Otomasyon, makine ihtiyacı var. Mekatronik projelere ihtiyacı var. Çok firma Doğal Taş’ı blok halinde; hiç işlemeden gönderiyor. Bunun çözümü için strateji gerekiyor.ˈˈ

15 PROJE YAPMA HEDEFİMİZ VAR

SDÜ TTO A.Ş. Genel Müdürü Fatih Çalaklı, Nisan 2016’dan bu yana 83 firma ile görüşmelerde bulunduklarını söyledi. 1 firmanın parlatma makinesi projesi için sözleşme imzalandığını söyleyen Çalaklı, yıl sonuna değin bu sayıyı 15’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

 MELEK YATIRIMCI MODELİ

SDÜ TTO A.Ş. Genel Müdürü Çalaklı, şöyle dedi:

ˈˈBiz proje yapmayı ikna ettiğimiz firma ile bir sözleşme imzalıyoruz. Ve bunun akabinde projenin konusu, hangi akademisyenin çalışacağı, kaç ay görev yapacağı gibi tüm detaylar belirleniyor.

Her iki tarafta oyunun kurallarını biliyor. Akademisyenleri yanına alarak özel sektör mantığı ile proje yapma odaklı şekilde çalışıyoruz.

SDÜ Doğu Kampusu’nda Göller Bölgesi Teknokenti var. Bu havza Teknoloji Geliştirme Bölgesi. SDÜ TTO A.Ş.’de bu zincirin bir halkası. Burada ˈProje Hafızasıˈ oluşturuluyor. TÜBİTAK 1513 Adımı için de proje hazırlıyoruz. Bu proje kazanıldığı an girişimci öğretim üyelerinin daha büyük pazarlara açılması için stratejiler geliştireceğiz.ˈˈ

 KAMU- ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KUSİ)

SDÜ TTO A.Ş.’nin, Kamu- Üniversite Sanayi İşbirliği (KUSİ) ile de ahenkli bir şekilde çalıştığını anlatan Fatih Çalaklı, sözlerine şöyle devam etti:

ˈˈBilim- Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü organizasyonu ile Kamu- Üniversite Sanayi İşbirliği (KUSİ) Grubu kuruldu. Bunun İl Temsilciliği’ni de SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Aktan gerçekleştiriyor. Her ay 2- 3 firma ziyareti gerçekleştiriyorlar. Biz de bu ziyaretlerin tamamına katılıyoruz. KUSİ bize bir anlamda yol açmış oluyor. Ekonomi Kampusu açıldığı an SDÜ TTO A.Ş. orada olacak. Şube açacak. Tüm fon yöneten kuruluşlar ile bilgi merkezli SDÜ TTO A.Ş. bir araya gelecek. Isparta açısından bu büyük bir değer olacak. ˈˈ

BİLİMSEL BİLGİ ÜRÜNE DÖNÜŞÜYOR

SDÜ TTO A.Ş.’nin Kuruluş ve Proje Hazırlık Sürecinin Akademisyen ayağında liderlik nosyonunu yerine getiren Yrd. Doç. Dr. İsmail Serkan Üncü de önemli değerlendirmelerde bulundu. SDÜ TTO A.Ş.’nin bilim ile sanayi arasında çok hayati bir işlev göreceğini söyledi. SDÜ TTO A.Ş.’yi ˈˈüniversitenin sanayiye açılan kapısıˈˈ tanımlamasında bulunan Yrd. Doç.Dr. Üncü, şu saptamalarda bulundu:

ˈˈSDÜ TTO A.Ş., Süleyman Demirel Üniversitesi’nin proje, teknoloji transferi yapması için yetkilendirdiği bir şirket. Bir üniversite şirketi. TÜBİTAK’tan destek alan bir kurum. Gelecek Akademik Yıl’da destek oranı 10 milyon TL olan yeni bir çağrı adımı için hazırlanıyoruz. Bunu da başarmak, Isparta’nın faydasına sunmak istiyoruz.

Hedeflerimiz içerisinde Doğal Taş Kümelenme çalışmaları gerçekleştirmek var. Isparta, Antalya, Burdur, Denizli’de çok firma var. Bunların ciddi anlamda da proje yapabilme gücü var. Bizim vermek istediğimiz mesaj, Doğal Taş’ı işleyip ihraç etmek. Katma değeri burada bırakmak İşleme potansiyelini ortaya çıkartabiliriz.

2018’de Ağaç ve Orman Ürünleri Sektörü’nde çalışmalarımız olacak. Kümelenme çok önemli değer

400 firmaya yakın. Mobilya, ağaç, kereste… Gelecek yıl bu sektöre el atacağız.ˈˈ

Bu haber 929 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...