Prof. Dr. Banu Onaral ile Sağlık Sektörünün Geleceği “Biyomedikal Mühendisliği” Üzerine

3 Nisan 2017 16:17

Süleyman Demirel Üniversitesi, Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği, Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi kurucu dekanı, işlevsel beyin görüntüleme, ultrason ve optik yoğunluklu biyomedikal sinyal işlemciliği ile kompleks sistemler ağırlıklı bilgi mühendisliği üzerine akademik çalışmalar yürüten Prof. Dr. Banu Onaral’i ağırladı.

Fen Bilimleri Enstitüsü Biyomühendislik Anabilim Dalı tarafından Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Biyomedikal Mühendislikte Yenilikçi Gelişmeler” konulu konferansta, Onaral, bilgi çağının eksenlerinin beyin gücü ve paylaşım olduğunu vurguladı.

“Bizler kendimizi insan sağlığına adamış kişileriz.” diyen Prof. Dr. Banu Onaral, üniversite yıllarında bilgi işlem ve sistem mühendisliğinin sağlıkla birleşebileceğini hayal ettiğini, araştırarak sorgulayarak da “medikal elektronik” diye bir program bulduğunu söyledi. Müthiş umutlar vaat eden bu mesleği, Amerika, Çin ve Türkiye’de yerleştirmeye çalıştıklarını belirten Onaral, üniversite seviyesinde ihtiyaç duydukları ilk disiplinlerarası fakülte olan Biyomedikal Mühendisliği, Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesini nasıl kurduklarını anlattı.

İşlevsel beyin görüntüleme, ultrason ve optik yoğunluklu biyomedikal sinyal işlemciliği ve kompleks sistemler ağırlıklı bilgi ve sistem mühendisliğine odaklanan Onaral, biyomedikali farklı disiplinlerin buluşması olarak tanımlayarak “Zengin katılımla birçok mühendislik gelişebilir. Sürekli kendini yenileyen, gelişen, olgunlaşan, olgunlaştığı için de her şekle giren bu alan herkese açık. Bu konuda herkesin yapabileceği bir şeyler var. İnsan, toplumun esasıdır. İster mühendis olun isterseniz şiir yazın… Zira bu işin edebiyatı da var. ” dedi.

Oneral, molekülden genlere, genlerden proteine, proteinden hücreye, hücrelerden dokulara, dokulardan organlara, organ sistemlerine, insandan topluma kadar olan bir başka deyişle insan vücuduyla etkileşim halinde olan her sistemi kapsayan yeni nesil biyomedikal mühendisliğine ilişkin bilgiler verdi. Aynı zamanda Türkiye’de ilk uçak fabrikasının kuruluşu, demir-çelik, çimento, şeker fabrikası gibi ilkleri gerçekleştiren dedesi Nuri Demirağ’dan da bahseden Onaral, “Cumhuriyetin kurulduğu yıllar, inanılmaz yaratıcı, gençleri çalışmaya teşvik eden bir devirdi. Mustafa Kemal’in eğitim ve sanayi neferlerindendir Nuri Demirağ. Düşünsenize bir ülke kendi uçağını tasarlıyor ve 1950 yılına kadar onlarca uçak üretiyor. Muazzam bir şey. Bu girişimciler, 1953 yılında da vatanı için, kalkınma ve daha fazla ilerleyebilmek adına “Teknik ve Ahlak Üniversitesi” projesini başlattılar. Daha hiçbir ülkede bu tür teşebbüsler yokken bizde vardı.” dedi.

Biomedikal Teknolojilerin Ürüne Dönüşüm Programında üniversite araştırma-geliştirmecileri ile yerel ekonomik kalkınma kurumlarını, hukukçuları, girişimcileri ve yatırımcıları bir araya getirdiklerini belirten Onaral, insanın bilişsel durumlarını tespit eden teknolojik cihazlara da değindi; üniversite- sanayi işbirliği örneği ile bilginin ürün/hizmete dönüşüm yol haritasını çizdi.

Konferansın ardından Prof. Onaral, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'yı makamında ziyaret etti.

Bu haber 604 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...