Sigara kısırlığa neden oluyor!

23 Mart 2017 16:06

GATA'dan emekli olduktan sonra Özel Davraz Yaşam Hastanesi'nde göreve başlayan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Cem IRKILATA, son yıllarda kısırlığa neden olan 2 önemli faktöre dikkat çekti. 

Özel Davraz Yaşam Hastanesi, GATA'da 21 yıl görev yaptıktan sonra emekliye ayrılan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Cem IRKILATA'yı hekim kadrosuna dahil etti. Üroloji alanında güçlenen Davraz Yaşam Hastanesi, Doç. Dr. IRKILATA ile birlikte çocuk ürolojisi ile ilgili rahatsızlıklara da tedavi uygulayabilecek.       

Özel Davraz Yaşam Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Cem IRKILATA, toplumun önemli bir sorunu kısırlıkla ilgili açıklamalarda bulundu. Bu duruma neden olan faktörler ile günümüzde uygulanan tedavi yöntemlerinden bahseden IRKILATA, kısırlığın tedavi edilebilir hastalıklardan birisi olduğuna dikkat çekti.

KISIRLIKTAN SADECE KADIN SORUMLU DEĞİL  

Kısırlığın çiftlerin korunmamasına rağmen 1 yıl içerisinde çocuk sahibi olamamaları durumu olduğunu kaydeden Doç. Dr. IRKILATA, şu açıklamalarda bulundu:    

"Kısırlık evli çiftçilerin korunmamalarına rağmen ve istemelerine rağmen 1 yıl süreyle gebelik olayının olmaması, çocuk sahibi olamamalarıdır. Belli oranlarda erkekler, belli oranlarda kadınlar sorumlu. Belli oranda da iki taraf da sorumlu. Eskiden bu oranlar yüzde 30-30 gibi söylenirdi. Son yıllarda yapılan araştırmalarda yüzde 20 tek başına erkeğin sorumlu olduğunu, yüzde 30-40 da kadınla-erkeğin birlikte sorumlu olduğunu gösterdi. Bu nedenle erkek faktörü önemli bir oran oluşturuyor.

KISIRLIK GENETİK DE OLABİLİR SONRADAN DA KAZANILABİLİR     

Erkek kısırlığının genetik ve sonradan kazanılmış nedenleri var. Genetik nedenlerde sebebi ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavimiz yok. Genetik sebepler çok farklı olabilir. Testis ya da hipofiz kaynaklı olabilir. Testisin spermi dışarı atan kanallarla ilgili olabilir. Bunların bir kısmının tedavisi mümkün. Kazanılmış  nedenler ise düzeltilebilecek durumlar. Bu sebepler içerisinde en önemlisi varikosel. Erkeklerde sık görülen  bir durum. Testisin toplar damarlarının genişlemesi şeklinde kendini gösteren, bazen ağrı yapan bir durum. Bu varisleri ameliyatla bağlıyoruz. Varislerde özellikle reflü akımı varsa erkek kısırlığına neden olma durumu var. Erkeklerin bu tür şikayetleri olduğu zaman mutlaka bir üroloğa başvurması gerekiyor.

ÇOCUKLUK ÇAĞINDAKİ RAHATSIZLIKLARA DİKKAT!   

Onun dışında çocukluk yaşlarında geçirilmiş kabakulak enfeksiyonu, özellikle çocuklarda testislerin yukarıda kalma durumu (ameliyatla aşağıya indirelebiliyor), çocukluk yaşlarda geçirilmiş yumurta enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar tedavi edilebilir sebepler. Ama bunların çocukluk yaşlarında tedavi ettirilmesi gerekiyor.

AYRINTILI DEĞERLENDİRME ÇOK ÖNEMLİ

Çocuk sahibi olamadıklarını ifade eden bir hastada ne yapıyoruz? Nasıl değerlendiriyoruz? Çok ayrıntılı bir tıbbi öykü alıyoruz. Hastanın hikayesini alıyoruz. Biz de kadının ve erkeğin yaşı önemli. Kadının yaşı 35'i geçtikten sonra tedavileri uygulamakta geç  kalmış oluyoruz. Yaş faktörü en önemli faktör. Cinsel öyküsü, evlilik süresi gibi birçok faktörü sorguluyoruz. Herhangi bir hastalıktan gördüğü tedavi olup olmadığını sorguluyoruz. İkinci aşamada fiziki muayene. Testisleri muayene ediyoruz. Ne kadar büyükse sperm kalitesi o kadar iyi oluyor. Üçüncü aşamada da sperm testi yapıyoruz. Spermin sayısını, hareketlerini ve morfolojisini inceliyoruz.

SİGARA ÇOK ÖNEMLİ BİR ETKEN 

Son yıllarda hormonal değerlendirmede önem kazandı. Erkeklerde bir miktar kadınlık hormonu salgılanıyor. Erkeklerde kadınlık hormon düzeyine bakılması gerekiyor. Son yıllarda bizim şöyle bir gözlemimiz var. Özellikle sigara içen erkeklerde estradiol düzeyinin arttığı, total testosteron düzeyinin düştüğünü gözlemlemekteyiz. Sigarının erkeklerin hormonal yönden kadınlaştırdığını düşündürüyor. Sigara zaten infertilite yani kısırlığa neden olan bir sebep. Alkol de öyle, bazı uyuşturucular da bunu yapıyor. Mutlaka hormonal yönden araştırmak ve incelemek lazım. Bunun tedavileri var. Bu tedavi ile sperm düzeyini artırabiliyoruz.

CEP TELEFONLARINI TESTİSLERDEN UZAK BİR YERDE TAŞIYIN     

 Testislerde oksidatif stresi arttıran bir çok faktör var. Oksidatif stres spermlerin DNA yapısını bozuyor. Sperm kalitesini arttırmak için antioksidan tedaviler var. Antioksidan tedavilerin uygun hastalarda faydası var. Cep telefonları önemli bir etken. Cep telefonları pantolon cebinde taşınıyor. Bu da testise yakın bir bölge. Cep telefonlarının direk sperm kalitesini bozucu etkisi var. Teknolojinin gelişmesi, organik beslenmeme spermleri bozuyor. Tüm tedavi yöntemlerinden sonra yapılabilecek tek şey kalıyor. Yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak. Kabaca 3 yöntem var. Kadın Doğumcuların yaptığı rahim içi aşılama. İkinci yöntem tüp bebek yöntemi. Üçüncü yöntem yumurta içine mikroenjektör ile sperm enjeksiyonu (mikroenjeksiyon). Burada üroloğa düşen görev testisten sperm bulmak.

KADINLAR; KADIN DOĞUMA ERKEKLER; ÜROLOĞA

Bu bir ayıp değil. Bu bir rahatsızlık. Bu çiftin problemi. Erkeğin üroloğa, kadının da kadın doğumcuya başvurması gerekiyor. Bizim toplumumuzda çocuk olmayınca suç kadına atılıyor. Bu doğru değil. Erkekte de problem olabilir ve düzeltilebilir. Mutlaka bir üroloğa başvurulmalıdır.

 

 

Bu haber 877 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...