Prof. Dr. Burhanettin Can ile "Türkiye’deki Darbelerin Arka Planı"

21 Mart 2017 17:03

Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Bilgi ve Düşünce, Yeniler ve Yoldaki İşaretler Topluluğu tarafından “Türkiye’deki Darbelerin Arka Planı” konulu bir konferans düzenledi.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansta herhangi bir konuyu ele alırken öncelikle nasıl bakmamız gerektiğini aktaran Gazeteci Prof. Dr. Burhanettin Can, “Var olan olgu nedir? O olguya göre nasıl düşünmemiz, davranmamız ve hareket etmemiz gerekir? Konuyu bütünüyle ele almalıyız. Daha sonra ayrıntılara bakarak analizimizi değerlendirip gerçeğe varmalıyız.” diye konuştu.

Bir ülkenin “iç dinamikler”, “bölgesel dinamikler” ve “küresel dinamikler”inin neler olduğunu açıklayan Can, bütün darbelerin temelinin bu dinamiklerin çatışmasından dolayı olduğunu belirterek “İç ve dış dinamikleri örtüşen ülkelerde barış olur. Ancak çıkar çatışmalarından dolayı bu örtüşmelerin sonsuza dek sürmesi olası değildir. Darbelerin temeli bu çatışmalardır." dedi.

Dört çeşit darbe bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Burhanettin Can, darbeleri; “Birinci nesil darbeler: ABD/NATO/Fiili işgal, ikinci nesil darbeler: askeri darbe, üçüncü nesil darbeler: postmodern darbe, dördüncü nesil darbeler: kadife darbeler” olarak açıkladı. Darbeleri, “darbe öncesi” , “darbe geçiş süreci” ve “darbe sonrası” olarak ele alan Can, darbe geçiş sürecini etkileyen faktörlerden birinin üniversite gençliği olduğunu vurgulayarak üniversite gençliğinin düşüncelerinin ülke geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

 

 

Bu haber 610 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...