"Glokomdan Oluşabilecek Görme Kaybını Önlemek İçin Erken Teşhis Önemli"

16 Mart 2017 18:20

Halk arasında “göz tansiyonu” ve “karasu hastalığı” olarak da bilinen görme sinirini etkileyen bir göz hastalığı olan Glokom, tüm dünyada kalıcı görme kaybının en sık nedenidir. 12 Mart Dünya Glokom Günü dolayısıyla konuya ilişkin açıklamalar yapan Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burcu Nurözler Tabakcı, göz tansiyonunun yüksek olmasının görme sinirinde kalıcı hasar oluşturarak glokom olma olasılığını yükselttiğini söyledi.

Tabakcı, “Ailesinde glokom hastası olan, 45 yaşın üzerinde, şeker hastalığı, yüksek miyopi, geçirilmiş göz yaralanması, uzun süre kortikosteroidli ilaç kullananlarda glokom daha sık görülür. Glokom çoğunlukla belirti vermeyen yavaş ilerleyen sinsi bir hastalıktır. Glokomda erken tanı çok önemlidir. Tanı ancak ayrıntılı göz muayenesi ve göz tansiyonunun ölçülmesi, santral kornea kalınlığı ölçümü, bilgisayarlı görme alanı testi, optik sinir başı tomografisi gibi yapılacak testlerden sonra konulabilir. Risk altındaki kişiler 6 ayda bir kez göz muayenesinden geçmelidir.” dedi.

Hastalıkta erken teşhisin önemli olduğunu dile getiren Tabakcı, glokom tedavisinin ilaç, lazer ve cerrahi yöntemlerden oluştuğunu belirterek “Erken teşhis, erken ve uygun tedavi, glokomdan oluşabilecek kalıcı görme kaybını önlemektedir. Risk grubundaki bireyler erken teşhis ve tedavi için rutin göz muayenelerini ihmal etmemelidir.” mesajını verdi.

 

Bu haber 543 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...