“Böbrek fonksiyonlarının %90‘ı kayboluncaya kadar hiçbir belirti ve bulgu gözükmeyebilir”

13 Mart 2017 16:27

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Barış Afşar, her yıl Mart ayının ikinci haftası kutlanan Dünya Böbrek Günü’nün böbrek sağlığı ile ilgili farkındalığı toplum genelinde sağlamak ve toplum bilinçlenmesini arttırmak için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Prof.Dr. Afşar, açıklamasında şu bilgilere yer verdi: “Kronik Böbrek Yetmezliği dünyada her 10 kişiden birini etkileyen bir hastalıktır ve her yaşta ve her ırkta görülebilmektedir. Kronik Böbrek yetmezliği özellikle erken evrelerde belirti vermemekte ve maalesef çoğunlukla sinsi seyretmektedir. Bazı hastalarda böbrek fonksiyonlarının %90‘ı kayboluncaya kadar hiçbir belirti ve bulgu gözükmeyebilir.  Bu nedenle hastalığın erken tanısında uyanık olmak ve bu amaçla her türlü çabayı sarf etmek gerekmektedir. İşte bu nedenle Dünya Böbrek Günü de böbrek sağlığı ile ilgili farkındalığı toplum genelinde sağlamak ve toplum bilinçlenmesini arttırmak için bir fırsat olarak görülmelidir.

Kronik Böbrek Yetmezliği için bilinen ve önlenebilir risk faktörleri bulunmaktadır. Bunların başında yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve şişmanlık gelmektedir. Alınacak basit ama etkili yöntemlerle bu hastalıkların insidansı azaltılabilir.  Bu önlemlerin başında tuz alımını azaltmak, beslenmeye dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak gelmektedir. Alınacak bu basit önlemlerle böbrek yetmezliği prevelansında ihmal edilmeyecek oranda bir azalma beklenmektedir.

Bütün bunlar göz önüne alındığında senede yalnızca 1 gün değil ama sayılan sağlıklı yaşam önerilerinin her gün uygulanması gerektiği unutulmamalıdır.  Bu mesajları hep beraber uygulamaya ve yaymaya özen göstermeliyiz. Unutmamalıyız ki birlikte daha güçlüyüz”

 

 

Bu haber 577 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...