“Kadınlarımızın etkin olmadığı bir ekonomi tek motorla giden uçak gibidir"

10 Mart 2017 18:08

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kadınlarımız, kızlarımız iyi eğitim alırsa, bir nesil eğitim almış gibi olur. Gerçekten de iş hayatında, istihdamda fırsat eşitliği yakalanır. Bu da Türkiye'nin medeniyet yarışında daha güçlenmesini sağlar. Yani kadınlarımızın etkin olmadığı, faal olmadığı bir ekonomi tek motorla giden uçak gibidir." dedi.

Bazı ziyaretler için Isparta'ya gelen Şimşek, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Isparta Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü tarafından şehit ve gazi yakınları için düzenlenen yemeğe katıldı.

Moda Park Düğün Salonu'ndaki yemekte konuşan Şimşek, anlamlı bir günde Ispartalı kadınlarla beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.

Kadınların, aileleri için, ülke için, millet için yaptıkları fedakarlıkların çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bizim kültürümüz, bizim inancımız kadını merkeze alır, kadına büyük değer verir. Hükümetlerimiz döneminde de gerçekten kadın ve erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve diğer bütün alanlarda kadınlarımızın desteklenmesine yönelik, özellikle istihdam, girişimcilik ve eğitim konularında çok önemli reformlar yapıldı, çok önemli adımlar atıldı, ciddi kaynak ayrıldı." diye konuştu.

"Bir adamı eğitirseniz bir kişiyi eğitmiş olursunuz ama bir kadını eğitirseniz bir neslin tamamını eğitmiş olursunuz." sözünü anımsatan Şimşek, kadınların eğitimin öncelikli konusu olduğunu kaydetti.

2002 yılında ilköğretimde eğitim gören 100 erkek öğrenci başına 91 kız öğrenci, orta öğretimde 100 erkek öğrenci başına 70 kız öğrenci düştüğünü anlatan Şimşek, bugün ilköğretimde 100 erkek öğrenci başına 102, orta öğretimde ise 100 erkek öğrenci başına 95 kız öğrenci düştüğünü ifade etti.

2000'li yılların başında üniversitede kadınlarda okullaşma oranının yüzde 12 civarında olduğunu, bugün bu oranın yüzde 40'ları aştığını anlatan Şimşek, "Kadınlarımız, kızlarımız iyi eğitim alırsa bir nesil eğitim almış gibi olur. Gerçekten de iş hayatında, istihdamda fırsat eşitliği yakalanır. Bu da Türkiye'nin medeniyet yarışında daha güçlenmesini sağlar. Yani kadınlarımızın etkin olmadığı, faal olmadığı bir ekonomi tek motorla giden uçak gibidir." dedi.

 

Bu haber 615 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...