“Tek adamlık olayı tamamen algı operasyonui”

8 Mart 2017 16:46

Isparta Girişimci Sanayici İş Adamları Derneği’nin (IGSİAD) ‘Biz Bize Ekonomi’ başlıklı toplantılarının bu haftaki konuğu Ak Parti Isparta il Başkanı, Osman Zabun oldu. Zabun, 18 maddelik Anayasa değişikliği paketi hakkında işadamlarına bilgiler verdi.

Hem Türkiye’nin hem de Isparta’nın bugün en önemli ana gündem maddesinin 16 Nisan’da gerçekleştirilecek olan Referandum süreci olduğunu ve bu süreçte saha çalışmalarında temeli olmayan birçok iddia ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Ak Parti Isparta İl Başkanı Osman Zabun, “Tek adamlık olayı tamamen bir algı operasyonun söylemi. Değişiklik paketinin içeriğine baktığınızda da mevcut anayasaya baktığınızda da böyle bir şeyin olmadığını göreceksiniz. Sonuçta sıfırdan bir anayasa yapmıyoruz. Mevcut anayasa üzerinde bir takım değişikliklere gidiyoruz” dedi.

Değişiklik paketi içerisinde en önemli başlığın başkanlık modeli olduğunu ifade eden Zabun, “ancak yeni getirdiğimiz değişiklik maddelerinin içeriğine baktığımızda da tek adamlık daha ileri götüreyim diktatörlük noktasına varan iddialar var. Bunların hiç birisinin temeli yok. Burada yapılmak istenen, biliyorsunuz devlet dediğimiz organizma üç temel ayak üzerine oturur. Bunlardan biri yasama, biri yürütme diğeri de yargı ayağıdır. Bizim yaptığımız şey ise Türkiye’de yürütmeyi istikrarsızlıktan kurtaracak, parçalanmalara sebebiyet veren mevcut sistemdeki yapıyı, değiştirmek ve millet iradesiyle seçilecek Cumhurbaşkanı eliyle yürütmeyi sürdürmek ” dedi.

Türkiye’de ve Dünya’da siyaset bilimcilerin demokrasinin faydaları veya iyi yönlerinin yanında bir o kadar zararlarından da bahsettiğini belirten Osman Zabun, “ne kadar kötü yanlarından bahsedilse de insanoğlunun bulduğu en iyi sisteminde demokrasi olduğu konusunda ortak bir payda vardır. Şimdi bu demokrasi tanımlamalarının yanında demokrasi ve yönetim sistemi karşılaştırmaları yapıldığında Dünya’da bugün uygulanan iki tane demokratik sistem vardır. Bunlardan biri Parlamenter sistem diğeri de başkanlık sistemidir. Yine siyasi otoriterlerin hangi sistemin daha demokratik olduğu konusundaki değerlendirmelerine bakıldığında başkanlık sisteminin daha demokratik bir sistem olduğunu belirtirler” şeklinde konuştu.

Başkanlık sisteminde halkın doğrudan doğruya sandığa giderek kimin başkan olacağına kendi iradesiyle karar verebileceğini söyleyen Osman Zabun, “Doğrudan doğruya milletin kendi iradesiyle teşekkül eden bir seçim süreci ve en kestirme yoldan yöneticisini milletin kendi seçtiği bir yönetim modelini söylüyoruz. Bu yüzden siyaset bilimciler başkanlık sistemini parlamenter sisteme göre daha demokratik olarak görüyorlar. Çünkü milletin iradesi doğrudan yönetimi oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Yeni referandum paketi ile 18 yaşına çekilmesi planlanan seçilme yaşıyla ilgili olarak da IGSİAD üyelerinin sorularını yanıtlayan Ak Parti Isparta İl Başkanı Osman Zabun, “Avrupa’nın birçok yerinde görülen 18 yaşındaki seçilme yaşı ile ilgili olarak Avrupalıların kendi gençliğine verdiği değeri biz neden kendi gençliğimize vermiyoruz” dedi. Zabun sözlerini ayrıca, “beş milyonluk bir genç nüfustan bahsediyoruz. Bu nüfusu ele aldığımızda iktidarı belirleyebilecek bir oranı temsil ediyor. Yani biz beş milyon seçmene her yetkiyi vereceğiz fakat onlara seçilme yetkisi vermiyoruz? Neden? Ayrıca böylesi bir nüfus yoğunluğunu nasıl olurda biz görmezden geliriz. O nüfusun kendi sorunlarını konuşacak bir temsiliyet neden oluşturmayalım” şeklinde sürdürdü.

Her jenerasyonun kendine has özellikleri ve talepleri olduğunu sözlerine ekleyen Ak Parti Isparta İl Başkanı Osman Zabun, “onların isteklerini, onların taleplerini, sorunlarını, hassasiyetlerini mecliste yansıtacak neden bir temsilci grubu olmasın. Bir de başka açıdan bakalım bu sadece vekillik anlamında değil, il genel meclis üyesi gibi yerlerde de temsiliyet hakkına sahip olacaklar” dedi.

Isparta’nın yerel basınının dışarıdan Isparta’ya gelmiş olan ailelerce de yakından takip edildiğini ve basında çıkan haberlerin önemli bir etki ortaya koyduğunu belirten Ak Parti İl Başkanı Osman Zabun, “basında sıkça yer alan uyuşturucu operasyonu, apart basımı gibi haberlerin şehrimiz için olumsuz bir imaj yarattığını ve bu haberlerin sıklıkla yapılmasının taraftarı değilim. Bu noktada basınımıza da önemli bir iş düşüyor. Sonuçta ailelerde basınımızı takip ediyor ve velilerde önemli bir tedirginlik ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Toplantı sonunda ise IGSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Büyükçam, Ak Parti Isparta İl Başkanı Osman Zabun’a teşekkür ederek bir de plaket takdim etti.

 

Bu haber 500 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...