Bakanlık halk oylamasına ilişkin 81 ile genelge gönderdi

3 Mart 2017 18:16

İçişleri Bakanlığınca 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği halk oylaması öncesinde, sırasında ve sonrasında alınacak tedbirlere ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelge 81 ilin valiliğine gönderildi.

Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanlığınca hazırlanan halk oylamasına ilişkin genelgede, TBMM'de 21 Ocak 2017 tarihinde kabul edilen 6771 sayılı "Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 16 Nisan 2017'de halkoyuna sunulacağı hatırlatıldı.

81 ilin valiliğine gönderilen genelgede, halkoyuna sunulma işlemlerinin Yüksek Seçim Kurulunun yönetim ve denetiminde seçim kurullarınca yürütüleceği, kurulun Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması için bütün tedbirleri alacağı ve hazırlıkları yapacağı, halk oylamasının sağlıklı ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla gerekli ilke kararlarını almaya yetkili olduğu bildirildi.

Genelgede, kamu güvenliği ve huzurunun sağlanması ile kanun dışı eylem ve işlemlerin önlenmesinin mülki idare amirlerinin ve güvenlik kuvvetlerinin görevi olduğu belirtildi.

ALINACAK TEDBİRLER

Genelgeye göre, valiler tarafından güvenlik birim amirleri ve lüzum görülecek diğer yetkililerin katılımıyla illerde halk oylaması güvenliği toplantıları yapılacak, il merkezi ve ilçelerin halk oylamasıyla ilgili istek ve ihtiyaçları tespit edilerek bunlar imkanlar ölçüsünde karşılanacak.

Halk oylaması öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler, görev alanları ve sorumlular belirtilmek suretiyle yazılı olarak "İl Halk Oylaması Güvenlik Planları" hazırlanacak.

Halk oylamasına ilişkin güvenlik tedbirlerinin daha geniş kitlelere iletilmesini sağlamak amacıyla valiler yerel basın mensuplarıyla toplantılar düzenleyecek.

Başta güvenlik güçleri olmak üzere halk oylamasında görev alacak personelin halk oylamasıyla ilgili mevzuat, Yüksek Seçim Kurulunun ilgili kararları ve uygulamaya ilişkin diğer hususları kapsayacak şekilde hizmet içi eğitime tabi tutulmaları sağlanacak.

Halk oylaması öncesi, günü ve sonrasında kamu görevlileri ve güvenlik güçleri, idarenin tarafsızlığını zedeleyici tutum ve davranışlardan kaçınacak.

Siyasi parti temsilcilerinin ve siyasetçilerin herhangi bir baskıya ve kısıtlamaya maruz kalmadan ilgili mevzuat çerçevesinde propaganda ve benzeri çalışmaları yapmaları ve seçmenlerin oylarını serbestçe kullanmaları için gerekli tedbirler alınacak.

Halk oylaması propagandası ve yasakların başlangıç tarihi olan 9 Nisan 2017 tarihinin sabahından, bitiş tarihi olan 15 Nisan 2017 saat 18.00'e kadar olan süre içerisinde yapılacak açık ve kapalı yer toplantıları, 298 sayılı Kanun'un ilgili hükümleri doğrultusunda il ve ilçe seçim kurullarının denetiminde gerçekleştirilecek.

Siyasi partiler, seçim bürolarını halk oylaması sürecinin başlangıç tarihi olan 16 Şubat'tan seçim propagandası ve yasakların başlangıç tarihi olan 16 Nisan'a kadar mahallin en büyük mülki idare amirine, propaganda süresinin başlamasından sonra ise ilçe seçim kuruluna bildirimde bulunarak açabilecek.

Açılma şartlarını taşımayan ve üç günlük süre içerisinde eksikliklerini gidermeyen seçim büroları kapatılacak.

Seçimin başlangıcından oy verme gününü takip eden güne kadar kanunda belirtilen yerler dışında siyasi ilan ve reklam içeren afiş, poster, pankart veya parti bayrağı gibi malzemelerin asılması, yapıştırılması veya teşhiri yasaklanacak.

Halk oylaması döneminde propaganda amacıyla kullanılan malzemelerin görüntü ve çevre kirliliğine sebep olmaması için 298 sayılı Kanun ve 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacak ve bu çerçevede mahalli idareler ve siyasi partilerle iş birliği yapılarak gerekli tedbirler alınacak.

Halkın huzur ve rahatını bozacak nitelikteki sesli propagandalar hususunda 298 sayılı Kanun'un 56. maddesi ile 2872 sayılı Kanun'un ve diğer mevzuatın konuya ilişkin hükümleri uygulanacak.

Halk oylamasını izlemek üzere Türkiye'ye gelecek yabancı ülke temsilcilerine gerekli misafirperverlik gösterilecek ve çalışmaları için uygun ortam sağlanacak.

Bu haber 526 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...