Zehirli Mantar uyarısı

25 Aralık 2012 18:37

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunduğunu belirten Kişioğlu, mantarların zehirli olup olmadıklarının şekline, rengine bakarak anlamak mümkün olmadığını ifade etti.

Kişioğlu’nun açıklaması şöyle: “Ülkemizde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada yetişen mantarları yeme alışkanlığı oldukça yaygındır. Mantar zehirlenmesi, doğal alanda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan mantarların tüketilmesiyle oluşan, ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir.

Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantarın yoğurtla birlikte tüketildiğinde, pişirildiğinde, sirkeli ya da tuzlu suda kaynatıldığında veya kurutulduğunda zehirlemeyeceği yönündeki inanışlar yanlıştır.

Zehirli ve zehirsiz mantarların ayırt edilmesi ancak uzmanların mikroskop altında yapabileceği bir iştir. Kişilerin kendi tecrübeleri ve kulaktan dolma bilgiler ile bunun yapılması imkânsızdır.

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben ise 6 saat sonra ortaya çıkabilir.

Mantar yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda:

-Sersemlik, -Uykuya meyil, -Tansiyon düşüklüğü, Bulanık görme, -Yüz ve boyunda kızarma, -Nabızda artış, -Ağızda metal tadı, -Bulantı ve kusma ile -Terleme görülebilir.

Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise:

-Bulantı, -Kusma, -İshal, -Ateş,

-Nabız artışı, -Karın ağrısı ile

-Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.

Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.

Mantar tüketiminden sonra bu belirtilerden bir ya da birkaçı görüldüyse en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Tanı ve tedavisi zor ve pahalı olan, tedavi sonucunda her zaman arzu edilen düzeyde iyileşme sağlanamayan mantar zehirlenmelerinden korunabilmek için, yabani mantarlardan tümüyle uzak durulması gerekmektedir.

Mantar yenecekse mutlaka kültür mantarları tercih edilmeli ve bol su ile iyice yıkanarak pişirdikten sonra tüketilmelidir. Satın alacağınız mantarın ambalajlı olmasına ve etiketinde üretim yeri, üretim tarihi, üretim izni gibi bilgilerin yer almasına dikkat edilmelidir”.

Bu haber 686 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...