“Bir sistemi kurarken artı ve eksileri beraber geliyor”

3 Şubat 2017 18:11

Davraz Kayak Merkezi’nde öğretmen Gülhan Ulutaş’ın hayatını kaybetmesi snowtubing gibi aktivitelerin tartışılmasına neden oldu. Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, snowtubing alanının özel bir bölge olduğunu belirtti.

Davraz Kayak Merkezi’nde yaklaşık 10 gün önce snowtubing yaparken 5 kişinin çarpışması sonucunda Öğretmen Gülhan Ulutaş hayatını kaybetmişti.

Bu feci olayın ardından Isparta Valiliği, Davraz Kayak Merkezi’nde snow tubing (şişme bot üzerinde kayak) ve zip-line gibi aktiviteleri durdurma kararı aldı. Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, hayatını kaybeden öğretmene baş sağlığı, geride kalanlara sabır dileklerini ileterek, kayak merkezinde bu tür aktivitelerle ilgili yaşanan sorunları anlattı.

Kayak merkezlerinde farkındalık oluşturulmak zorunda olduğunu ifade eden Özdemir, şunları söyledi: “Kayak merkezinde yukarıdaki yere telesiyeji kattık. İlerleyen zamanlarda 2635 dediğimiz en zirveye sistemimizi kuralım ve kayak merkezleri arasında farklılığımız olsun istiyoruz. Tabi bunları isterken bir sistemi kurarken artı ve eksileri beraber geliyor. Tüm önlemleri almanıza rağmen bu tür yerde bazı şeyleri önleyemezsiniz. Kimse bizi yanlış anlamasın. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Eğlenmeye gidiyorsunuz hayatını kaybediyorsunuz. Bu çok üzücü bir durum.

Davraz Kayak Merkezi’nde kayakçı olmayan günü birlik ziyaretçiler bir aktivite isterler. Kayak yapamıyorlarsa snowtubing, zipling ve kızak yapmak ister. Geçtiğimiz yıllarda kızak, snowtubing otopark üzerinde yaygın olmasa da yapılıyordu. O yıllarda snowtubingin özel bir alanı olması gerektiğini belirterek yukarıda tesisi olan işletmecilere bunu teklif ettik. Snowtubig ve zip-line ayrı bir yerde olması gerekir. Davraz’da istediğiniz her yere istediğinizi yapamıyorsunuz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izinle bu işler yapılıyor. İşletmecimize biz rica ettik. Kayak odasının ilerisi diye tabir ettiğimiz yerde, trafik olmaya tamamen kendisine has bir bölgeye bu aktivite alanı yapıldı. İnsanlara diyoruz ki snowtubinge bir kişi binsin. Ama insanlar 3-4 kişi biniyor. İkaz ettiğiniz zaman farklı tavırlarla karşılaşıyorsunuz. Orada istediğiniz kadar tedbir alın, bazen olduğu zaman oluyor. Eğer insanlar bir istikamette kayarken başka birisi kayılmaması gereken istikametten geliyorsa bu çarpışmalar olabiliyor. Orası özel bir pist. Kendiliğinden durabiliyor. Ama 4 kişi bindiğinde kendiliğinden duramıyor. Tedbir alınıyor. Tedbirsiz hiçbir şey olmaz. Geçen yıllarda müşterimiz güneş gözlüğünü düşürüyor. Panikle gözlüğün arkasından kendisi de atlıyor. Telesiyejde güvenlik kalkanı var.

Çobanisa köyünden kayak merkezine kadar küçük kızakları kiraya veriyorlar. Biz kızak alanlarını da belirledik. Birinci telesiyejin sağ tarafı komple kızak alanı. Biz istiyoruz ki kızakçılar piste girmesinler. Kayakçının kayarken geldiği piste kızakçı gidiyor. Defalarca bunu söylemenize, bant çekmenize rağmen bunu önleyemiyorsunuz. Snowtubing bölgesinin tamamen özel bir bölge olduğunu söylemeliyiz. Snowtubing alanında yaya yok, kayakçı da kızakçı da yok.”

 

Bu haber 546 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...