Belediye 500 yıllık Osmanlı belgelerine ulaştı

2 Şubat 2017 14:45

Isparta Belediyesi, akademisyenlerden destek alıp 18 aylık çalışmayla 500 yıllık Osmanlı belgelerine ulaştı.

Osmanlı arşivlerinde 18 ay çalışma yapan 2 akademisyen, Isparta'yı ilgilendiren yazışmalar ve padişah fermanlarını tek tek buldu. Osmanlı tarihinden çıkan belgeler Türkçeye çevrilip kitaplaştırılırken, bu belgelerin Etnografya Müzesi'nde sergileneceği belirtildi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kitap olarak bastırılan Osmanlı yazışmaları ve Türkçe anlamlarının yakında kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Belediye olarak Osmanlı tarihinde Isparta'yı ilgilendiren yazışmalar için 18 ay çalışma yürüttüklerini aktaran Günaydın, şöyle dedi:

"500 yıllık Osmanlı tarihini inceledik. Isparta ile ilgili tüm belgeleri çıkardık. Bu ilimiz için çok önemli bir çalışmadır. Osmanlı tarihinde hangi köy, hangi kasaba, hangi kaza var hepsi belli. 500 yıl önce isimleri neymiş. Cumhuriyet'ten bu yana biliyoruz. Bir profesör başlarında 2 doçent hocamız buna çalıştı. 14 çeşit Osmanlı yazışması var. En iyi bilen insan Osmanlı yazı çeşidinin birini okuyabilir. Etnografya Müzesi'nde büyük odanın birinde Osmanlı yazışmalarını sergileyeceğiz."

Osmanlı döneminde Isparta için yazılmış bir padişah fermanı bulduklarını vurgulayan Günaydın, "Onu çerçevelettik. Padişahın tuğrası ve oluru var. Bunların tercümesini yaptıracağız. Devlet yazışmaları ayrı, halk yazışmaları var. Halk kendi arasında ayrı yazışıyor. En üst seviyede yazışma şekilleri ayrı. Türkçesini de yanına koyup, büyük bir müze açacağız" dedi.

 

Bu haber 562 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...