“Adaletin tecelli etmediği yer yok”

24 Aralık 2012 18:47

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile Hukuk ve Adalet Kulübü tarafından düzenlenen “Adalet ve Muhakeme” konulu konferans, Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Hukuk ve Adalet Kulübü Başkanı Şükrü Akkoca, insanlığın başlangıcından bu yana adalet olgusunun var olduğunu söyledi. İnsanların hukuk kurallarını bilmesi gerektiğine vurgu yapan Akkoca, “Hukuk, adaleti içerisinde barındırmalıdır. Adaleti olmayan hukuk, hukuk değildir” dedi.

Daha sonra konuşan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Faruk Turhan ise adalet ve muhakeme arasındaki ilişki, adaletin tanımı, adaletin nasıl yerine getirileceği gibi konuların sadece teorik bir tartışma olmadığını, başta hukukçular olmak üzere herkesi yakından ilgilendiren önemli konular olduğunu söyledi.  Adaletin her şeyin temeli olduğunu ifade eden Turhan, “Adalet, insanlığın Hz. Adem’den beri ısrarla aradığı bütün semavi kitaplarda vurgulanan temel bir ilkedir. Adalet hakkında çok şey söylenebilir; ancak en önemli sorun adaletin nasıl gerçekleşeceğidir. Hukuk fakültelerini tercih eden gençlerimizin bu tercihlerinde en önemli etkenlerden birisi de adaletin tecellisine, dağıtımına aracılık etme yani adaletin gerçekleştirilmesine katkıda bulunma gibi ideal bir görevi ifa edecek bir mesleği yapabilme düşüncesidir.” Dedi.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Karslı tarafından verilen konferansa geçildi.  Adalet ve muhakeme olgularının çok önemli olduğunu belirten Karslı,  “Adaletin tecelli etmediği yer yok, Adalet herkesin ortak değeridir. Adalet herkesin istediği bir durum, tüm duyguların merkezidir. Adaletin temelinde ölçü, nizam, denge vardır. Adaleti bulmak için kanunlara ihtiyacımız vardır. Kanunları iyi yapmamız gerekiyor. Kanun usule uygun çıkarılmalı; kanun adaleti gerçekleştirecek önemli unsurdur.” diye konuştu.

 

Bu haber 806 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...