“Büyük Kabaca ticaretin ve tarımın merkezi”

4 Ocak 2017 16:27

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi üzerine mastırını tamamlayan Büyük Kabaca Belediye Başkanı Ali İhsan Temurçin, insanları doğduğu yerde maddi ve manevi olarak doyurarak kırsal kalkınmanın sağlanması gerektiğini söyledi.

Basın Kulübü'ne konuk olan Senirkent'e bağlı Büyük Kabaca Belediye Başkanı Ali İhsan Temurçin, kırsal kalkınmanın önemine dikkat çekti. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi üzerine yüksek lisans yapan Temurçin, kasabasında doğan kişilerin kasabasında doyuma ulaştığını ve göç etmediğini söyledi. Temurçin, şöyle konuştu:

"Büyük Kabaca Isparta'nın en büyük beldesi. Yüzölçümü olarak Isparta'nın en büyük 8. yerleşim merkezi. İnsarın tarım, hayvancılık ve ticaretle uğraştığı bir belde. Bizim beldemizde her evde 2 tane fakülte vardır. Okuyanların olduğu bir belde. Zeki, girişken, pratik, eğitimli insanların olduğu belde. 21 tane hal dükkanı var, bölgenin ticaret merkezi. 7 tane soğuk hava deposu var. Elmanın üretildikten sonra ara dönem katma değerin yapıldığı bir bölge. Bölgemiz ticaret merkezi, meyve bahçesi olabilecek bir bölge. Kutsal kitaplarda cennet diye tabir edilen yere biraz benziyor. Ben de Büyük Kabaca'nın 2 dönemdir belediye başkanı olmaktan gurur duyuyorum.

Kalkınma yerelden başlar sloganları 1970'li yıllarda başlamıştır. 1970'li yıllarda kapilizm ciddi bir krize girdi. Hızla şehirleşmenin verdiği ve plansız şehirleşmenin verdiği gecekondu, bunun yarattığı sosyal-ekonomik problemler var.  Kırsal kalkınma insanların doğduğu yerde doyabilmesidir. Asıl olan budur. Şehire göçün önüne geçilmesi gerekir. İnsanlara şehirde olan hayat standartlarını kırsalda da sağlayacaksınız. İnsanlar doğduğu yerde doyamıyorsa insanlar göç yapacaktır. Bu sadece maddi doyum olarak düşünülmemeli. İnsanlar sadece ekmek istemez. Manevi tatmin boyutu var. Spor istiyor, tiyatro istiyor, sanat istiyor, eğlence istiyor. Şehirde ne varsa, onu yaşadığı alanda istiyor. Rahbetli Ecevit bunu Köy-Kent Projesi ile yapmak istedi. Ama sürekli tiye alındı. Ordu'da başladı ama maalesef sekteye uğradı. Kırsalda insanların artık doyabilmesi ve şehre göçün engellenmesi.

Siyasetin, karar alma mekanizmasında olanlar bu konuyu düşünmelidir. Büyük Kabaca'da insanlar doğdukları yerde doyabiliyorlar. Bir belediye başkanı hayat standartlarını yükseltici bir şeyler yapabilir. Düğün salonları, spor salonları yapabilir. Yoksa Paris'i Kabaca'ya taşıyacak halimiz yok. Isparta'nın en büyük ilçesi Yalvaç. İlçe nüfusu 20 binlerde. Şarkikaraağaç 9 bin nüfusta. 15 yıl öncesini hatırlıyorum. Yalvaç ve Şarkikaraağaç il olmak için uğraşılardı. 20 bin nüfuslu Yalvaç'ı il yapmak hepsi hayal. İnsanlar kırsalda durmuyor. Bu konu makro bazda planlanmalı. Ben ancak halkın hayat standartlarını yükselebilecek insanım. Kırsal kalkınma çok önemli. Şehirler plansız, hormonlu büyüyor. Herkes vasıfsız iş peşinde. Uzun vadesi olmayan, ülke ekonomisine katkısı olmayan işler. Ama insanlar kırsalda doyamadığı için şehirde iş arıyor. Orta gelir tuzağının içerisinde Isparta. Sadece Isparta göç almıyor, göç veriyor. 2015 yılı istatistiklerine baktığımda Burdur'a en fazla göç Isparta ilinden gelmiş. Ispartalılar, Burdur'a göç ediyor. Bizim için, karar alma mekanizmasındakiler için ciddi manada düşünülmesi gereken nokta."

 

 

Bu haber 666 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...