Havza Bazlı Üretim Desteği’ne itiraz var!

31 Aralık 2016 10:08

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, topraklarının yüzde 70'inde elma, kiraz, kayısı başta olmak üzere meyve üretilen Uluborlu, Senirkent ve Büyük Kabaca havzasına arpa, buğday ve yem bitkileri desteği verdi. Büyük Kabaca Belediye Başkanı Ali İhsan Temurçin, karara itiraz ettiklerini söyledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Milli Tarım Politikaları, kamuoyuyla paylaşıldı. Havza bazlı üretim desteği modeline geçen Bakanlık, havzaları ve bu havzalarda üretilmesi durumunda desteklenecek ürünleri belirledi. Milli Tarım Politikası kararları, Isparta'nın meyve bahçesi Uluborlu, Senirkent ve Büyük Kabaca tarım havzasında hayal kırıklığı yaşattı. Topraklarının yüzde 70'inden fazlasında elma ve kiraz başta olmak üzere meyve üreten Senirkent, Uluborlu ve Büyük Kabaca havzasında arpa, buğday ve yem bitkilerinin üretimine destek verilecek.

Büyük Kabaca Belediye Başkanı Ali İhsan Temurçin, Milli Tarım Politikası kararlarına kendi havzası açısından itirazda bulundu. Milli Tarım Politikaları uygulamasının Türkiye için gerekliliğine dikkati çeken Temurçin, ancak Senirkent, Uluborlu ve Büyük Kabaca Havzası açısından belirlenen ürünlerin yanlışlığına dikkati çekti.

'DESTEK ALAMAYACAĞIZ'

Temurçin, şöyle konuştu: "Tarım Politikaları kararları doğrultusunda Senirkent, Uluborlu ve Büyük Kabaca havzasında arpa, buğday ve yem bitkilerinin desteklenmesi kararlaştırılmış. Bu havza meyve üreten bir bölge. Topraklarının yüzde 70'inde meyve üretiliyor. Kiraz ve elma konusunda oldukça iddialı bir havzadayız. Milli Tarım Politikaları kararı doğrultusunda meyve üretirken yüzde 50 gübre ve mazot desteğinden faydalanamayacağız. Çiftçimiz arpa, buğday ve yem bitkisi üretirsek bu desteği alabilecek. Ama yıllardır meyvecilik yapan havza çiftçimizden arpa, buğday ve yem bitkisi üretimi yapması beklenemez."

Konuyla ilgili Gıdan, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne itirazda bulunduklarını kaydeden Başkan İhsan Temurçin, "Gerekli raporlarımızı ve yazılarımızı gönderdik. Ama Bakanlık uzmanları da haklı olarak 'Türkiye'nin arpa, buğday ve yem bitkileri üretimine ihtiyacı olduğu' gerçeğini ortaya koyuyor. Biz bu havzada elma, kayısı ve kirazın desteklenmesini istiyoruz. Aksi taktirde Milli Tarım Politika kararları gereği yatırım teşviği,  KDV muafiyeti, vergi istisnası ve gübre-mazot desteğinden faydalanamayacağız. Uzmanlaştığımız alan meyvecilik" dedi.

 

 

 

Bu haber 573 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...