Soğuk hava ıhlamur fiyatlarını artırdı

20 Aralık 2012 19:23

Kış aylarının geleneksel içeceği Ihlamura, havaların soğumasıyla talep artınca fiyatlar da tırmanışa geçti. Toptan fiyatı 2 ay öncesine göre yüzde 15 artan ıhlamurun kilosu rafta 70-80 lirayı buluyor.

Havaların soğuması Isparta’da aktarların yoğun olarak bulunduğu Tarihi Üzüm Pazarında dükkanların raflarını da değiştirdi. Kış, bronşit ve grip çayı adı altındaki bitki karışımları, Ihlamur, Adaçayı, Tarçın ve Salep ürünleri raflarda ön plana çıkarken vatandaşların genelde Ihlamur ve Adaçayını tercih ettikleri gözleniyor.

“IHLAMURUN KİLOGRAM FİYATI 100 TL’Yİ BULABİLİR”

Yıllardır Tarihi Üzüm Pazarında Baharatçılık yapan Kurukahveci Necati Saygıcı Ihlamur ve Adaçayına talebin arttığını, ancak Ihlamurda üretimin yeterli olmaması nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirtti. Geçen yıl kilogram 55-60 lira olan çiçek ıhlamuru bu yıl 70 liradan sattıklarını belirten Saygıcı; “Toptancılar bu yıl ürünün yetersiz olması ve talebin birden artması nedeniyle fiyatın arttığını belirtiyor. Fiyatın 100 liraları bulabileceği konuşuluyor. Biz de satışların devam edebilmesi için fiyatların artmamasını arzuluyoruz” dedi.

“IHLAMUR, KIŞ AYLARININ

VAZGEÇİLMEZ İÇECEĞİ HALİNE GELİYOR”

Baharatçı ve Kurukahveci Necati Saygıcı, tüketicilerin soğuk algınlığına karşı tıbbi ilaçlara destek olarak bitki çaylarını sıklıkla tükettiğini, son dönemde grip ve soğuk algınlığındaki artışla kış çaylarına ilginin de katlandığını ifade etti.

“VATANDAŞ KARIŞIMI KENDİSİ YAPMAYI TERCİH EDİYOR”

Aktarların çeşitli ihtiyaçlara yönelik bitki çayı karışımları hazırladığını, ancak vatandaşın genelde karışımını kendisi yapmayı tercih ettiğini anlatan Saygıcı, "Ihlamur, adaçayı, tarçın gibi geleneksel ürünlerin yanında son dönemde Zencefil ve Ekinezyaya yoğun talep var. Kışın satışı artan diğer bir ürün ise salep. Çeşitli markaların koz saleplerinin yanında kilogramı 200 lira olan saf salep de alıcı buluyor” dedi.

“SATIŞLARDA GEÇEN YILA GÖRE % 15 BÜYÜME OLDU”

Bu çayların sağlıklı yaşam bilincinin gelişimiyle artık yılın her döneminde tüketilir hale geldiğini belirten Necati Saygıcı şöyle konuştu: “Bitki çayları pazarı son 3 senedir yüksek oranlarda büyüyor. 2012’de bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüme gerçekleşti. Kış mevsiminin uzun sürmesiyle birlikte bitki ve meyve çayları tüketiminin önemli ölçüde arttığını söyleyebiliriz. Özellikle tüketiciyi ihtiyaç anında yakalayan kış kampanyamızın da etkili olduğunu düşünüyoruz.

“KIŞ AYLARINDA SATIŞLAR ARTIYOR”

Geleneksel ürünler her zaman talep görüyor. Özellikle geçtiğimiz sene Ekinazyaya başlayan talep ve Zencefile son dönemde artan ilgi nedeniyle yenilikçi ürünler öne çıkıyor. Tüketicinin hava şartlarıyla birlikte kış çaylarına artan ihtiyacıyla bu yıl tüketimde önemli bir artış olmasını bekliyoruz. Bitki ve meyve çayları iletişimimizi de bu doğrultuda planladık. Isparta’daki aktarlarda çiçek Ihlamur kilogramı 70 lira, yaprak Ihlamur 40 lira, Zencefil 15 liradan, Adaçayın demeti ise 1 liradan satılıyor. Aktarların yaptığı 50 gramlık bitki çayı karışımları ise 2 liradan satılıyor” dedi.

Bu haber 1417 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...