“Kar berekettir”

24 Aralık 2016 10:21

Isparta’da kar yağışını dört gözle bekleyen çiftçiler dün sabah başlayan kar yağışına çocuklar kadar sevindi. Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, çiftçiler açısından kar olayının kâbus olmadığını belirterek, “Bizim için kar kâbus değil beyaz altındır. Kar berekettir” dedi.

Isparta’da dün başlayan kar yağışı en çok kartopu oynamak isteyen çocukları ve çiftçileri sevindirdi. Kurak geçen sonbahar mevsiminin ardından, Aralık ayı sonuna kadar da istenen miktarda yağış olmaması gelecek yıl için kuraklık tehlikesi olarak görülürken, dün başlayan yağış umutları yeşertti. Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, don ve karın halk nezdinde felaket olarak nitelendirildiğini ancak bu durumun üreticiler açısından olumlu bir durum olduğunu söyleyerek, “Kar yağdı ama bizim için yetersizdi. Kar yağdığı zaman ‘beyaz kabus’ diyorlar, bu da bizi incitiyor. Kar beyaz kâbus değil, beyaz nimettir. Kar yağmasa bizim ürünlerimiz verimli olmaz. Bu toprağın kara ihtiyacı var. Kar bir de havayı temizliyor. Isparta’da hava kirliliği var. Kar yağdığı zaman havadaki kirliliği de toprağa indiriyor” dedi.

KAR YAĞIYOR BEREKET GELİYOR

Geçtiğimiz yıllarda karın çok yağdığını ve toprağında ona göre bereketli olduğunu belirten Selçuk, “Önceki yıllarda topraklarımız daha bereketliydi. Çünkü çok kar yağıyordu. Şimdiki teknoloji o zamanlarda olmadığı halde verim üst seviyedeydi. Ama teknoloji de gelişmesine rağmen karın az yağması nedeniyle verim düştü. Kar yağdığı zaman eriyen sular toprağın altındaki yer altı sularını besliyordu. Bizim de yer altı sularına ihtiyacımız var. Çünkü Isparta’da kaynak suyumuz var. Hep yer altı sularıyla bahçelerimizi suluyoruz” diye konuştu.

DON HAŞERELERİ ÖLDÜRÜR

Don ve buzlanmanın zararlı haşereleri öldürdüğünü söyleyen Selçuk, “Zararlı haşereler yumurtlarını doğaya bıraktı ve gitti. Ama o yumurtalar aşırı don olaylarında bozuluyor. Tabi ilkbahar geldiğinde bize zararlı böcekler meydana çıkacak. Don olayının da haşereleri önleme gibi bir faydası var. Ne kadar don olursa o kadar haşere az olur. Çok haşere olursa çok ilaçlama yapılıyor. Bu da toprak, hava ve suya zarar veriyor. Don var diye şikâyetçi olmamız gerekiyor. Bilinçli konuşmak lazım. Kar beyaz kabus değil, bizim için beyaz altındır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Bu haber 550 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...