“DÜRÜST, GÜVENİLİR, ÇALIŞKAN OLMAZSANIZ ADAM OLAMAZSINIZ”

10 Aralık 2016 11:50

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu, Isparta’da ‘İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor’ isimli Avrupa Birliği projesinin açılış ve tanıtım toplantısına katıldı. Bakan Müezzinoğlu, kayıt dışılıkla mücadelenin denetim boyutundan çıkıp vicdani boyuta taşınması gerektiğini belirterek, “Yalnız denetim üzerinden gidersek şu kadarını yakaladık bu kadarına ceza kestik diye övünürüz ama esas gidilmesi gereken mesafeyi kat edemeyiz” diye konuştu

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın ortaklaşa başlattığı ‘İş dünyası kayıtsız kalmıyor’ isimli Avrupa Birliği projesinin dün açılışı yapıldı. SDÜ Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr.Mehmet  Müezzinoğlu’da katıldı.

REKTÖR’DEN ALGI AÇIKLAMASI

Programın açış konuşmasını SDÜ Rektörü Prof.Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı yaptı. Rektör Çarıkçı, “Çok boyutlu bir saldırı altındayız. Bu saldırı kalkışma, terör, algı operasyonları gibi birçok araç kullanılarak ulusal ve uluslararası platformlarda yürütülmekte. 45 gün önce üniversitemizin akademik yıl açılış töreninde bu sözleri söylemiştim. Şimdi bu saldırılar finans alanında yaşanır oldu. Döviz ve faizle ilgili yaşananlar tamamen güven algısını değiştirmeye yöneliktir. Ancak bu tür akut sorunlar yerinde müdahalelerle aşılacaktır. Bu zeminde asıl ıskalanmaması gereken konu ekonomide yapısal reformların yapılmasına devam edilmesidir” diye konuştu.

EKONOMİK REFORMLAR SOSYAL KESİMLE PAYLAŞILSIN

Daha sonra kürsüye gelen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Proje Koordinatörü Prof.Dr.Adem Korkmaz ise ekonomik gelişmelerin sosyal kesimlerle paylaşılmadıkça güçlü toplumsal bünyeler ortaya koyma şansı olmadığını söyledi.

Prof.Dr.Kormaz, “Türkiye’de sosyal politikalar son yıllarda sessiz bir devrim şeklinde kendisini gerçekleştiriyor. Ülkemize yolu düşen her hangi bir kişi sağlık bakımından muhtaç olan herkes 5510 sayılı kanunun kapsamı içerisinde kendisine bir yer buluyor. Bu birçok ülkede olmayan bir devrim. İkinci temel noktayı ise nitelikli istihdam oluşturuyor. Ancak nitelikli istihdam konusunda biraz daha çalışma yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Makul düzeyde yapılan asgari ücret artışları ekonomik düzeni bozmuyor. Bunu tezimde de yazmıştım. Bu elbette ekonominin kapasitesini kaldıramayacağı asgari ücret artışı anlamına da gelmiyor. İş güvenliği konusunda istenilen yerde değiliz. Hala iş kazalarında ön sıralarda yer alıyoruz. İnşallah gelecekte iş güvenliği bakımından da önemli sonuçlar elde edeceğiz.” Dedi.

BU İŞİ ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ

Proje ortaklarından Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen’de üniversite iş dünyası birlikteliğinin kurulması adına bu projenin önem taşıdığını söyledi.

ITSO Başkanı Başdeğirmen, ”Üyelerimiz odamızın böyle bir çalışma içerisinde olmamızdan dolayı bizi eleştirebilirler. Eğer biz hep beraber büyümek istiyorsak el birliğiyle bu işi çözmek zorundayız. Bu ülkede bir hedef var. 2023 hedefimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için çuvaldızını kendimize batırmamız gerekiyor.” Dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’de projenin hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.

KAYIT DIŞILIK KUL HAKKI İHLALİDİR

Isparta Valisi Şehmus Günaydın’da Türkiye’nin son 15 yılda birçok başarı hikayesine imza attığını söyledi. Bunların en önemlisinin de ekonomik başarılar olduğunu belirten Vali Günaydın, “Kayıt dışılık en basit tanımla haksız rekabet ve kul hakkının ihlalidir. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar ekonomik gelişmemize ciddi katkılar sağlayacaktır” dedi.

BAKANDAN GENÇLERE MESAJ

Programın sonunda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr.Mehmet Müezzinoğlu ise konuşmasına gençlere mesaj vererek başladı. Bakan Müezzinoğlu, “Dürüst, güvenilir, çalışkan olmazsanız adam olamazsınız. Çünkü bu okullar, bu sıralar bu ön sıralarda oturanlara verdiği gibi makamlar imkanlar verecektir. Vali,  Belediye Başkanı, Bakan olabilirsiniz ama bunların arkasındaki en önemli kelime adam olabilmektir. Buradan şuna gelmek istiyorum. Önemli ile değerli arasındaki farkı çok iyi yakalamak gerek. Okul okumak diploma sahibi olmak önemlidir. İşadamı olmak para kazanmak önemlidir. Mühendis doktor olmak önemlidir. Ama ikinci ayağı değerli olmaktır. Bugün tarih değerlileri tarih sayfalarına yazar, önemlileri de bu salonlarda alkışlar” diye konuştu. Konuşmasının büyük bölümünü gençlere seslenerek sürdüren Bakan Müezzinoğlu, “Öz değer, öz saygı ve öz güven. Bu üç kelime hayatın merdivenlerini çıkmak için size en iyi araç olacaktır” dedi.

KAYIT DIŞILIKLA VİCDANİ MÜCADELE ÇAĞRISI

Bakan Müezzinoğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin vicdani boyuta taşınması gerektiğini belirterek şöyle konuştu.

“Kayıtlı ekonominin tek bir rakamla topluma olan faydasını veya siz gençlerimize olan katkısını söylemek istiyorum. Bir puanlık kayıt dışılığı kayıt içine alabilmenin Türk ekonomisine katkısı 1.9 milyar. Biz 52’lerden 34’lere indirmişiz. Bir taraftan kayıt dışılıkla haksız kazanç elde ediyorsun diğer taraftan öbür tarafın rekabet gücünü zayıflatıyorsun. Bizler kayıt dışı ile mücadelemizi vicdani boyuta taşımamız lazım. Yalnız denetim üzerinden gidersek şu kadarını yakaladık bu kadarına ceza kestik diye övünürüz ama esas gidilmesi gereken mesafeyi kat edemeyiz. Bu anlamda kendinizi merkeze alın. Vicdanlarınızı öz değer, öz saygı ve öz güvenle besleyin ve güçlendirin. Önünüze engeller sıkıntılar çıkabilir. Bu kardeşiniz Yunanistan gibi bir ülkede Yunanistan vatandaşı olarak doğdum. 28 yaşında kaçak olarak bu ülkeye geldim. Bu ülke öyle bir ülke bu millet öyle bir millet ki daha önce sağlık bakanı şimdi de çalışma ve sosyal güvenlik bakanı olarak sizlerin yanına gelebilen bir yolculuğu yapmış ağabeyiniz olarak burada duruyorum. Zorluklar binlerce yüzlerce. Ama en çok neyi seviyorsunuz diye bana sorsanız derim ki çektiğim sorunları ve sıkıntıları seviyorum. Çünkü onları yenmesini öğrendim. Her şeyle mücadele ederek başarılı olma sizler için kaçınılmazdır. Mücadele ruhu gibi insana heyecan veren başka bir kaynak yoktur. Akıl teri kutsaldır. Bizde yıllarca alın teri kutsaldır diye akıl terini dökenler alın terimizi sömürdüler. Bizim inancımızda akıl teri alın terinden de kutsaldır. Dolayısıyla Kuranı Kerimde birçok ayeti kerimde hiçbir dinde sormaz muhatabına bu soruyu. Ama Müslümana şu soruyu sorar. Hiç düşünmez misin, hiç akledmezmisin. O zaman şunu da diyor bize düşünmediğin için akletmediğin için yarın hesaba tutulacaksın. O zaman bizim adımıza bunları düşünenler akledenler var. Ve bizim adımıza akledenler bizim alın terimizi sömürüyorlar.”

Proje süresince kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta Ticaret ve Sanayi Odasına ve ilde aktif faaliyette bulunan işadamı derneklerine üye işletmeler ile ilin önde gelen seçilmiş işletmeleri, üniversiteden konunun uzmanı akademisyenleri, konuyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirerek sorunun çözümü konusunda birlikte hareket ederek ortak akıl üzerine politikalar üretecek.

Bu haber 814 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...