“ Tarım canlı bir sektördür; ayak uyduramazsanız Dünyadaki yerini bulamazsınız, tıpkı elmada olduğu gibi”

19 Aralık 2012 16:34

Isparta’da gerçekleştirilen 1. Ulusal Elma Çalıştayı’nda, elma ihracatının az olmasının sebepleri araştırılarak hazırlanan rapor, tüm sektör paydaşlarına açıklanacağını belirten MARİM Müdürü İsa Eren; “Çalıştayda belirlenen yol haritası belki de Türkiye’nin elma sektörünün geleceğini şekillendirecek çalışmaların yapılmasına zemin hazırlayacaktır” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanlığı ve Isparta Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM), işbirliği ile düzenlenen ve iki gün sürecek olan “1.Ulusal Elma Çalıştayı”nın açılışı, Barida Otel’de gerçekleştirildi.

Ulusal boyuttaki ‘Elma Çalıştayı' ile elma ihracatının az olmasının sebepleri araştırılacak. Söz konusu organizasyonla Türkiye'nin elma ihracındaki pazar payını artırılması amaçlanıyor.

Dün saat 09:30’da başlayan Çalıştayın açılışına; Vali Memduh Oğuz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk, Tarımsal Politikalar ve Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek ile sektör paydaşları katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu (MARİM) Müdürü İsa Eren, kurum hakkında kısa bilgi verdi.

Eren; “MARİM Araştırma misyonunu üstlendiği 1994 yılından beri hızlı bir şekilde gerek laboratuar altyapısı, gerekse uzman personeli ile birlikte hızla büyüyen bir araştırma kurumudur. Bugüne kadar araştırma gibi konularda 50 adet uygulamalı proje sonuçlandırılmıştır. Halen kurumda 58 adet proje yürütülmektedir. Bu projeler TAGEM. TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı ve BAKA tarafından desteklenmektedir.   Yürütülmekte olan projelerin 7 adedi ıslah projesi olup, 3’ü elma ile ilgilidir. Ayrıca global elma endüstrisinde rekabetin belirleyici unsurlarını oluşturan üretim, altyapı, finansman, pazarlama  faktörlerine ve ülkelerin rekabet yeteneklerine ait çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

“BU ÇALIŞTAY; ELMA SEKTÖRÜNÜN

GELECEĞİNİ BELİRLEYEBİLİR”

Çalıştayda belirlenen yol haritası belki de Türkiye’nin elma sektörünün geleceğini şekillendirecek çalışmaların yapılmasına zemin hazırlayacağını ifade eden MARİM Müdürü İsa Eren; “Takdir edersiniz ki, ihracat oldukça girift bir olgudur. Elma ihracatında başarı, üretim pratikleri, üretim maliyetleri, işleme, soğuk depolama, lojistik, finansman ve pazarlama altyapısı gibi pek çok faktörün başarılı birlikteliği ile mümkün olabilmektedir. Bu gerçekten hareketle, Tarımsal Uygulamalar Ve Politikalar Genel Müdürlüğü çatısı altındaki Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığımızın koordinesinde ‘elmayı neden ihraç edemiyoruz?’ sorusuna cevap bulabilmek ve yol haritası çıkarabilmek amacıyla ihracatın bileşenleri olarak değerlendirdiğimiz tüm faktörlerin bir arada değerlendirileceği 1. Ulusal Elma Çalıştayını düzenlemiş bulunmaktayız. Çalıştayda; sektördeki tüm paydaşlardan temsilcilerin oluşturduğu 3 ayrı çalışma grubunda üretimin, altyapının, finansman ve pazarlama faktörlerinin elma pazarına etkileri detaylı olarak tartışılacak ve yarım günlük beyin fırtınasının ardından elde edilen veriler bir rapor haline getirilecektir. Hazırlanan bu rapor sektör paydaşlarına deklare edilecektir. Sonrasında Çalıştayın tüm detayları kitap haline getirilerek dağıtımı sağlanacaktır. Çalıştayda belirlenen yol haritası belki de Türkiye’nin elma sektörünün geleceğini şekillendirecek çalışmaların yapılmasına zemin hazırlayacaktır” dedi.

İPEK;  “TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN ELMANIN %23’Ü ISPARTA’DAN”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sıddık İpek ise; Türkiye’de üretilen elmanın %23’ünün Isparta’da üretildiğini belirterek, şunları söyledi: “Gerek dikim alanı, üretim ve gerekse ilimize sağladığı ekonomik katkı açısından Gül’ün yanında elma, kiraz, kayısı ve şeftali de en önemli ürünlerden bir tanesidir. Dünyada Çin ve Amerika birleşik devletlerinden sonra en fazla elma üreten 3. Ülkeyiz. Isparta’da 2011 yılı verilerine göre 610 bin ton elma üretimi yapmaktadır.  2012 yılı kesin olmayan verilerine göre de 634 bin 793 ton elma üretimi yapılmaktadır. Bu, Türkiye’de üretilen elmanın %23’üne tekabül etmektedir. Yine ilimizde 380 bin 542 ton kapasiteli 94 adet soğuk hava deposu vardır. Isparta, İstanbul’dan sonra en fazla soğuk hava deposuna sahip bir ildir. Ayrıca 2 adet meyve işleme tesisimiz faaliyet göstermekte olup, yılda 60 bin ton ürün işlenmektedir. Isparta aynı zamanda bir fidan üretim merkezidir. 2012 yılında il müdürlüğümüzce 4 milyon 628 bin 100 adet standart, 4 milyon 998 bin 700 adet de klon olmak üzere toplam 9 milyon 626 bin 800 adet fidan kontrol ederek belgelendirmiştir. Bu fidanlardan 287 bin’i ise ihraç edilmiştir.

Bizim en önemli görevlerimizden birisi de eğitim çalışmalarıdır. 2011 yılında 289 adet çiftçi toplantısı yapılarak, 7 bin 291 çiftçi eğitilmiştir. Erken uyarı sistemlerimiz sayesinde, 2012 yılında elmada kara lekeye karşı 8, iç kurda karşı da 4 olmak üzere toplam 12 bildirim yapılmıştır. Erken uyarı sisteminden aldığımız verileri değerlendirerek soğuk hava depolarına yapım desteği verdik.

“610 BİN TON ÜRETİLEN ELMADAN 314 TON’U İHRAÇ EDİLİYOR”

Elmacılıkta en önemli adımlar; Birincisi üretim, ikincisi işleme, değerlendirme, paketleme ve ambalajlama gibi altyapı tesisleri, üçüncüsü de pazarlama. 

Bunlardan bir tanesi tanıtım, Türkiye’de toplam 25 bin ton üretimi olan Amasya elması biliniyor, ancak 610 bin ton üretilen Isparta’dan ihraç edilen elma miktarı bin 314 ton. 2012 yılında ihraç edilen elma miktarı bin 668 ton. 610 bin ton üretimin olduğu bir yerde bu rakamlarla ihraca vardır denmez. Zaten biz de vardır demiyoruz.

Üçüncü sorun da aşırı ilaçlama. Biz özellikle üniversitelerimizden ilaçlama sayılarının azaltılması ile ilgili çalışmalar yapılmasını ve bu çalışmaların özellikle fazla ilaç kullanımının önlenmesi ve maliyetlerinin düşürülmesi açısından çok önemli buluyoruz.

Bir diğer konu da dikim alanı fazlalığı. Elma tarımında önümüzdeki yıllarda telafisi imkansız sonuçların yaşanmaması için özellikle şu anda test edilen elma bahçelerinin doldurulması şarttır ilimizde. Çünkü Türkiye’de 81 ilde elma yetişiyor ama 81 ilde Isparta’daki gibi kaliteli kiraz, elma. Kayısı yetiştirilmiyor. Biz çiftçilerimizi daha çok bu ürünlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Meyvecilik bilindiği gibi istediğin zaman vazgeçilebilen bir üretim kolu değildir”.

ENGİN; “ISPARTA’DA ÜRETİLEN ELMALARDAN

TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA8 KGELMA DÜŞÜYOR”

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin ise; BAKA olarak tarımın bütün alanlarında olduğu gibi elmacılık konusuna da önem verdiklerini belirterek, bu Çalıştayın elma üretiminde birinci sırada olan Isparta’da yapılmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Engin; “Elmanın üretimde 1. Sırada olan şehri Isparta fakat bu tam olarak yeterince bilinmiyor ve bunun tescili anlamına gelen önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyoruz.  Türkiye’de kişi başına8 kgdüşecek kadar elma üretimi yapılıyor Isparta’da.  Dolayısıyla bu çalıştayın Isparta’da yapılmasından dolayı mutluluğumu ifade etmek istiyorum.BAKA da, elmacılık konusuna tabi ki önem veriyor tarımın bütün alanlarında olduğu gibi. Isparta’da elma biraz daha öne çıktığı için. Bu amaçla meyvecilik sektörü ile ilgili bir rapor hazırlandı. Bu rapor yabancı yatırımcılara da sunuluyor.  Bunun dışında Isparta Antalya ve Burdur’da tarım sektörüne ilişkin Çalıştaylar yapıldı. Bunların ötesinde projelere destek sağlanıyor elmacılıkla ilgili”.

BURAK; “TÜRKİYE, GIDA VE TARIM KONUSUNDA ÖNEMİNİ ORTAYA KOYDU”

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç Dr. Mahsun Burak ise; Türkiye’nin tarım ve gıda konusunda sayılı ülkelerin arasında yerini aldığını ve önemini ortaya koyduğunu belirterek, “Artık herkesin bildiği bir gerçek var. Tarım ve Gıda  stratejik bir sektör oldu. Dünyadaki bütün uluslar arası kuruluşların birinci gündem maddelerinde yerini almış hale geldi. Bütün Çalıştaylar da tarım ve gıdadan mutlaka söz ediliyor. Türkiye bu konuda sayılı ülkelerin arasında yerini almış ve önemini ortaya koymuştur.

Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktı. Tarım stratejik ve dinamik bir sektördür. Canlı bir sektördür. Sürekli takip ister. Ayak uyduramazsınız Dünyadaki yerini bulamazsınız tıpkı elmada olduğu gibi. Bu yarışa katılabilmenin bir önemli konusu da AR-GE çalışmalarıdır. Dünyada ülkelerin gelişmişlik düzeyleri gerçekten AR-GE’ye ayırdıkları paylarla ölçülür hale gelmektedir. Bu durumda ABD ve Japonya gayri safi milli hasılanın yüzde 3 buçuğunu AR-GE’ye yatırırken Avrupa Birliğinin ortalaması yüzde 1 buçuk 2 civarında. Ülkemizde ise son yıllara kadar binde 5 seviyesinde iken son 10 yılda çok ciddi artışlar olmasına rağmen şu anda geldiğimiz nokta binde 86. Ama 2023 vizyonumuzda AR-GE hasılalarının yüzde 3’e çıkarılması hedeflenmektedir.

AR-GE bütçemiz 10 sene önce 11 milyon TL iken 13 kat arttırılarak 2012 yılında 150 milyon TL’ye çıkarıldı” diye konuştu.

ŞENTÜRK; “TÜRKİYE, ÜRETTİĞİ ELMAYI İHRAÇ ETMEDE SIKINTI YAŞIYOR”

Türkiye’de elma üretiminde yüzde 24’lik bir artış yaşandığına işaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, bugün Türkiye’nin 2 milyon 800 bin ton elma üretimi gerçekleştirdiğini açıkladı. Şentürk, “Meyve üretimimiz 10 yıl önce 13 milyon ton meyve üretirken bugün 18 milyon meyve üretmeye başladık. 10 yılda yüzde 30’luk bir artış oldu. Yaklaşık 30 ürün grubunda Türkiye Dünya’da ilk 10 içerisinde yer alıyor. Elmaya baktığımızda elmada da 10 yıl önce 2 bin tonlarda olan elma üretimimiz bugün 2 milyon 800 bin tona ulaştı. Yaklaşık yüzde 24’lük bir artış gerçekleştirdi Türkiye” diye konuştu.

2023 yılında yaklaşık 3 buçuk milyon ton elma üretimi hedeflediklerini kaydeden Şentürk, Türkiye’nin ürettiği elmayı ihraç etme de sıkıntı yaşadığını söyledi. Türkiye’nin ürettiği elmanın yüzde 3’ünün daha yeni ihraç etmeye başladığını belirten Şentürk, “Dünya ürettiğinin yüzde 10’unu satıyor. Türkiye ürettiğinin yüzde 3’ünü yeni satmaya başlamış. Dünya’nın daha yüzde 7 altındayız. Bizim önümüzde hedef ülkelerimiz var. Çin, İran, Şili, İtalya Türkiye’nin çok büyük rakipleri. Onlar önemli ihracatçı ülkeler. Biz tüketim merkezilerine Çin’den daha yakınız. Onlarda daha fazla rekabet edebiliriz diye düşünüyorum. Elma üretimini artırmak üzere devlet çalışıyor. Desteklemeler veriyor. Elmada 132 bin dekar alana yeni bahçeler tesis ettirildi.  Devlet yeni bahçelerin kurulmasına teşvik ediyor. Biz elmayı Yine tüketici, sanayici isteklerine uygun çeşitler yetiştirerek üretim elde etmek istiyoruz. Pazarlama ile ilgili konulara el atmak istiyoruz. Sözleşmeli üretim de bunlardan bir tanesi. Sonuç olarak tarladan sofraya, gıda güvenliğini dikkate alarak organik tarımı iyi tarımı destekliyoruz” görüşlerine yer verdi.

Kanserin en büyük düşmanının elma olduğunu belirten Şentürk, “Elmanın A ve C vitaminlerince zengin bir meyve olduğuna dikkat çekti. Her gün 1 elma yemenin kanser tehlikesini en aza indireceğini bildiren Şentürk, “Eteğimizdeki taşları dökelim. Elmanın anavatanı Türkiye. Türkiyemizin 81 ilinde de elma yetişir adaptasyon yeteneği de çok iyi bir meyvedir. İçerisinde karbonhidrat, kalsiyum, magnezyum, sodyum gibi tuzlar bulundurur. Elmayı yiyen gençler yakışıklı olur. Kızlar güzel olur. Böyle bir güzel meyve ile ilgili sorunlarımız var” dedi.

VALİ OĞUZ; “BU ÇALIŞTAY ISPARTA’YA ÇOK YAKIŞTI”

Isparta Valisi Memduh Oğuz ise, bu Çalıştayın Isparta’ya çok yakıştığını belirterek; “Isparta’nın bu bir elma festivalinden öte elma olimpiyatı gibi. Oraya doğru götürmeyi hevesliyorlar. Önce ulusal sonra uluslar arası olacak. Kalkınma Ajansı bunu destekliyor. Ajansımızın çok büyük destekleri var. Karşılıksız 1 milyon liraya kadar destek verebiliyoruz. Ajansın buna gücü yeter. Geçen sene desteklememiz 50 milyon liradır. 750 tane istihdam yaratmıştır sadece 2 senede kalkınma ajansı. o bakımdan ajansımızı hep yanınızda olacaktır.

Ot bitmemiş bir yeri dünyanın en güzel meyve bahçesi haline getiren uygulama Isparta’mızda var” dedi.

Çalıştay, açılış konuşmalarının ardından bildiriler ile devam etti. 

Bu haber 1446 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...