“Kadına hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanmalı”

7 Aralık 2016 18:54

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 82. Yıldönümü nedeniyle açıklama yapan Isparta Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Arzu Elma Benli, siyasette kadına yeteri kadar yer verilmediğini belirtti.

Isparta Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Arzu Elma Benli, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 82. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Av. Benli, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “ Ülkemizde kadınlar 20 Mart 1930'da çıkarılan Belediye Kanunu ile ilk kez belediye seçimlerine katılma hakkı elde etmiştir. 5 Aralık 1934'te Teşkilat­ı Esasiye Kanunu 10 ve 11 maddeleri değiştirilerek, kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır. Bu durum kadınlarımıza sadece seçme ve seçilme hakkı vermemiş, demokratik ülkeler seviyesinde çağdaş bir ülke olmanın ilk adımını atmıştır.

Dünyadaki örneklerine bakacak olursak; kadınlar seçme ve seçilme hakkı Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 yılında verilmiştir.

18 kadının ilk kez parlamentoya girdiği 1935 seçimlerinde kadın temsil oranı %4.5'tir. Bu öncü rolüne rağmen Türkiye'nin kadınları seçme ve seçilme oranı açısından günümüzdeki durumu daha iyi olmalıdır. 1 Mart 1935'te ise 18 kadın ilk kez parlamentoya girmiştir.

2011 seçimlerine göre TBMM'nin 24. dönemindeki kadın milletvekili sayısı bir önceki seçimlere göre 50'den 78'e çıkmıştır. Böylece TBMM'de %9 olan kadınların temsil oranı %14e çıkmıştır. 1Kasım seçimlerinde kadınlar ,550 sandalyeli TBMM'de yaklaşık yüzde 15 oranında temsil edilmiştir. Ancak ülkemiz bugün kadınların siyasetteki yeri açısından devraldığı bu önemli mirası olması gereken seviyeye getirememiş, siyasi partilerin seçim listelerinde kadın adaylara etkin bir biçimde yer verilmemiştir. Yerel yönetimlerde ve meslek örgütlerimizde de sayımızla orantılı olarak temsil edilmemekte olmamızda üzüntü verici bir gerçektir. Toplumsal yaşamın her alanında büyük sorumluluklar yüklenen gelecek kuşakların yetiştirilmesinde en büyük pay sahibi olan kadınlarımızın sahip olduğu haklarının bilincine varmaları büyük önem taşımaktadır. Kadınlarımız ekonomik ve sosyal yaşama katılımda karar verme süreçlerinde daha etkin rol oynamalı, siyasal alanlarda daha yüksek oranda temsil edilmelidirler. Kadınlarımızın öncelikle toplum içerisinde var olmak için mücadele ettiği bir ülkede onların siyasete tam ve aktif katılımını sağlamak için, pozitif ayrımcılık temelinde demokratik atılımlarının bir an önce yapılması gerekir. Biz kadınlar; ülkenin geleceğinin belirlenmesinde ve gelişme yolunda atılacak tüm adımlarda görev almalı yeniliklerin öncüsü olmalı siyasal yaşamda etkinliğini arttırmalı ve ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmalıdır. Bu haklarının farkında olarak haklarını kullanabilmek için ısrarlı ve mücadeleci olmalıyız. Kadının yaşamın alanındaki sorunlarının çözüme kavuşması, bilinçlendirilmesi, kadına haklarının geliştirilmesi ve etkin bir şekilde kullanımının sağlanması için çalışmalarımız devam etmektedir. Ülkemizde kadınlar yönetimdeki hakkını ancak siyasete katılarak etkin bir şekilde kullanabilir. Bu nedenle seçim listelerinde ve parti meclislerinde %50 oranında kadınların yer aldığını görmek istiyoruz. Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin yıl dönümünü kutlarken hayatın her alanında söz, yetki, karar ve politika üretim mekanizmalarında eşit temsiliyet sağlanıncaya kadar bu taleplerimizin takipçisi olacağız.”

 

 

 

 

Bu haber 584 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...