İl Genel Meclisinde asbestli boru tartışması

7 Aralık 2016 18:52

İl Genel Meclisinin Aralık ayı toplantılarına MHP grubunun tamamının imzası ile sunulan asbestli boruların değiştirilmesi önergesi damga vurdu. MHP’li meclis üyelerinin tamamının imzası ile sunulan önergede kapatılan belediyeler nedeniyle köye dönüşen yerleşim birimlerinin asbestli su borularının değiştirilmesinde, yine o köyler için İller Bankası ödeneğinin kullanılması talep edildi. AK Partili meclis üyelerinin karşı oy kullanması sonucu oy çokluğu ile ret edilen önergeye, AK Parti Grup sözcüsü Nail Yaşar Akgül yanıt verdi. Akgül 29 beldeden sadece bir bölümünde asbestli boru kullanıldığını söyleyerek “toplam olarak asbestli şebeke boruları ve ishale hatlarının değiştirilmesi için 29 milyon TL’lik yatırım gerekiyor. Bunun için bakanlıklardan ödenek talebinde bulunduk” dedi.

MHP’li İl genel Meclis üyeleri tarafından sunulan önergede kapatılan beldelerin asbestli boruları ile ilgili şu ifadelere yer verildi. “6360 Sayılı kanunla kapatılan belediyelerin altyapılarında uzun zamandır kullanılan değiştirilmesi için çalışma yapılan asbestli boruların Su ve Kanal Müdürlüğünün çıkarttığı maliyet rakamı 11,000,000 TL’dir.

Stratejik raporun 1.3.1 nolu maddesinde açıklandığı üzere her vatandaşımız sağlıklı ve güvenilir içme ve kullanma suyuna kesintisiz erişimin sağlanması hedefi için 2017 bütçesinde ve performans programında ayrılan rakam 691,500 TL’dir. Bu ayrılan rakamla stratejik hedef ve performans programı hedefleri tutmamaktadır. 6360 kapatılan belediyelerin borçlarına karşılık gelen İller Bankası ödeneğinin asbestli boruların değiştirilmesinde kullanılmasını şayet bu uygun olmazsa bu sorunun çözümü için nasıl bir yol izleneceğinin kamuoyu ile paylaşılmasını İl genel meclisinin takdirlerine sunarım.” MHP’li meclis üyeleri tarafından verilen önerge AK Partili Meclis üyelerinin karşı oy kullanması üzerine oy çokluğu ile ret edildi.

MHP’li meclis üyelerinin önergesine karşı söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Nail Yaşar Akgül “2014 yılında Isparta genelinde 29 beldemiz köye dönüştürüldü. Bildiğiniz gibi bu beldeden köye dönüşen yerleşim yerlerinin işleri artık özel idaremiz tarafından yürütülmekte. Bu eski beldelerimizin ihtiyacı olan tüm yatırımlar özel idaremizin bütçesi el verdiği oranda yapılmaktadır. Son günlerde gündeme gelen asbestli boruların değiştirilmesi konusu bizim gündemimize 2014 yılında girdi. Bizim zaten 203 köyümüz içinde, bu beldeden köye dönüşen 29’u dışında asbestli boru kullanılan hiçbir köyümüz yok. Bu 29 köyümüzün de hepsinde değil sadece bir kısmında asbestli boru var” dedi.

Asbestli boruların değişimi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Akgül “2014 yılında bize devrinden sonra etüt çalışmalarına başlandı. Bu köylerimizde sadece ishale hattı değil bazılarında şebekelerinin değiştirilmesi gerekiyordu. Yine kanalizasyonun yenilenmesi gerekiyordu. Etüt çalışmasının sonucunda 29 milyon 500 bin TL gibi bir rakam çıktı ortaya. Bu 29 milyon 500 bin TL’nin hemen özel idare imkanları ile karşılanması mümkün değildi. Bakanlıklardan ödenek talep edildi. Bunun takibini yapıyoruz. Bugün MHP’li arkadaşlarımızın sunduğu önerge buna yönelik çalışmalar başladığı için ret edildi. Zaten bütçe görüşmeleri sırasında bu arkadaşlar bütçeye bir öneride getirmediler” ifadelerini kullandı.

 

Bu haber 484 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...