Engelli ve ailelerine afet bilinci eğitimi verildi

28 Ekim 2016 17:46

Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü işbirliğinde EDES projesi kapsamında engellilere yönelik düzenlenen ‘Afet Engelini Birlikte Aşıyoruz Eğitim’inin kapanış toplantısı yapıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Ethem Kılıçarslan, eğitimler kapsamında 50 engelli, 50 aileleri ve 20 de öğretmen olmak üzere toplam 120 kişiye afet bilinci konusunda eğitim verildiğini bildirdi.

Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü işbirliğinde EDES projesi kapsamında verlen Afet Engelini Birlikte Aşıyoruz Eğitimlerinin kapanış toplantısı dün Öğretmenevi’nde düzenlenen programla sona erdi. Kapanış programına Vali Yardımcısı İsmail Akman, İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Ethem Kılıçarslan, ilgili kurum yetkilileri ve eğitim alan engelliler ile aileleri katıldı.

KILIÇARSLAN: 120 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

Programın açış konuşmasını yapan Kılıçarslan, “Yaklaşık 9 aydır projemiz vesilesiyle çeşitli etkinlikler için bir araya geldik. Değerli katkılarınızı aldık. Bugün bizim için engelli vatandaşlarımız adına bir ilk olan Temel Afet Birinci Eğitimi içerikli proje faaliyetlerimizi tamamlıyoruz. Projemiz Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın engellilerle ilgili duyarlılığın ve farkındalığın geliştirilmesine, engelliliğin önlenmesine ve rehabilitasyonuna katkıda bulunmayı amaçlayan Engelliler Destek Programı kısa adıyla EDES kapsamında farkındalık eğitimlerine yönelik proje türünde yer almaktadır. 29 Ocak 2016 tarihi itibariyle imzalanan sözleşme ile yürürlüğe girmiştir. Proje çalışmaları müdürlüğümüz bünyesindeki yürütme ekibi tarafından ilgili kamu kurumları ve sivil toplum örgütleriyle irtibata geçilerek başlatılmıştır. Proje kapsamında ilimizdeki engelli derneklerinin ve Halıkent’te bulunan Isparta Özel Eğitim ve Uygulama Okulu’nun gönüllü olan katılımcılarıyla 2-6 Mayıs tarihleri arasında 50 engelli, 50 engelli ailesi ve 20 engelli öğretmeni olmak üzere toplam 120 kişiye afet öncesi, sırası ve sonrasında neler yaparak kendilerini koruyacaklarına ilişkin ilk 72 saat temel afet bilinci eğitimi verilmiştir. Proje engelli vatandaşlarımıza yönelik eğitim vermemiz adına bir ilk olsa da müdürlüğümüz söz konusu eğitimlerin devamını sağlamak üzere engelli eğitim odası ve engelliafetegitimleri.com adresli web sayfası ile bu alanda hizmet vermeye devam edecektir. Yine proje çıktılarımızdan olan ve eğitimleri kapsayan kitapçıklarımız da isteyen engelli ve ailelerine dağıtılmaktadır. Bu konuda bilgi almak isteyenlere kapımız her zaman açıktır. Projenin engelli vatandaşlarımıza ve özellikle ailelerine afetler konusunda bir farklılık oluşturması, ikinci bir engelliğin ortaya çıkmasını önleme adına faydalı olmasını temenni ederim” şeklinde konuştu.

AKMAN: ÖNEMLİ BİR PROJE

Vali Yardımcısı İsmail Akman da konuşmasında afet bilincinin önemine işaret etti. Akman, “Engelli vatandaşlarımızın her konuda hayatını kolaylaştırmak amacıyla devletimiz farklı alanlarda sizlere kamu hizmeti verme çabası içerisinde. Anayasamızda yer alan devletimizin sosyal devlet ilkesi gereği öncelikli olarak özellikle son yıllarda artan bir şekilde siz vatandaşlarımıza hizmet yolunda farklı projeler uygulanıyor. Afet İl Müdürlüğümüzce de afet hallerinde engellilerimizin yaşamını kolaylaştırıcı, onların afetlerden zarar görmesini önleyici tedbirlerin ya da afet sırasında kurtarma konularında eğitime amacıyla geliştirilen bir proje. Bu proje çerçevesinde 120 vatandaşımıza seminerler verildi. Bugün de bu projenin sona ermesi nedeniyle hep beraber bir araya geldik.

ENGELLİLERİMİZİN AFETLERDEN KORUNMASI DAHA ÖNEMLİLİK ARZ EDİYOR

Afet ne zaman geleceği belli olmayan bir doğa olayı. Ben mesleğim gereği afet bölgelerinde de görev yaptım. Ülkemiz zaman zaman deprem afetiyle karşı karşıya kalıyor. 1999 yılında büyük bir deprem yaşadık. 17 bin insanımızı Marmara bölgesindeki depremde kaybettik. Buna benzer çok farklı afet olaylarıyla karşılaşıyoruz. Sel, yangın gibi afetler de oluyor. Engellilerimizin afetlerden korunması daha önemlilik arz ediyor.  Bu konuda AFAD İl Müdürlüğümüz ve ilgili kurumlarımız sizlere faydalı olmaya çalıştılar” dedi.

 

Bu haber 645 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...