“Isparta halkı Kooperatifçiliğe rağbet gösteriyor”

1 Ekim 2016 13:17

Türkiye Finans  Bankası Isparta Eski Şube Müdürü ve Ekonomist/Finans Uzmanı Cem Çıplak, Isparta’nın her geçen büyümesine karşılık ticareti geliştirecek yeni alanlar oluşturulmadığına dikkat çekerek, Bozanönü yolu üzerinde 10 bin 216 m2 içerisinde 51 dükkanlı kooperatif yöntemiyle bir ticaret merkezi oluşturacaklarını duyurdu.

Türkiye Finans Bankası Isparta Eski Şube Müdürü ve Ekonomist/Finans Uzmanı Cem Çıplak, katıldığı Basın Kulübü programında Isparta’nın konut sektörünü değerlendirerek, hayata geçirmeyi planladıkları ticari kooperatifleşme projesini anlattı. Isparta halkının gayrimenkul yatırımını sevdiğini dile getiren Çıplak, ilimizde imar alanlarının çok fazla olmamasının konut fiyatlarını etkilediğini söyledi.

ISPARTA’DA HALEN FİYATLARIN UCUZ OLDUĞUNU GÖZLEMLİYORUZ

Konut alıcılarının, alıcı tarafta olması nedeniyle her zaman konut fiyatlarının yüksek olduğunu ifade edeceklerinin altını çizen Cem Çıplak, “Bunun her zaman gerçeklik payı var. Burada kredi maliyetleri başka bir konut fiyatlarının yüksekliği farklı bir konu. Isparta’da yeni imar alanlarının çok fazla olmaması dolayısıyla konut arzının fazlasıyla olamamasından dolayı bu ister istemez fiyatlarda da rekabeti etkiliyor ve fiyatların aşağıya doğru düşmesini engelleyen bir unsur olarak ortaya çıkıyor. Orada fiyatların yüksek olması biraz buna bağlı. Ama Türkiye’deki özellikle de büyükşehirlerdeki konut fiyatlarına baktığımız zaman Isparta’da halen fiyatların ucuz olduğunu gözlemliyoruz.

ISPARTA’DA YENİ KONUTLAR 200-300 BİN BANDINDA

 İstanbul’a baktığımızda 40-50 senelik, geçmişte yapılmış belki de 10-15 sene sonra yıkılması gündeme gelecek olan eski binalarda 2+1 dairelerin fiyatları 300-500 bin lira arasında. İstanbul’da yeni konut fiyatlarına baktığımız zaman iyi lokasyonda daire fiyatlarının milyon liralar hatta üzerinde olduğunu görüyoruz. Isparta’da baktığımız zaman bu halen 200-300 bin bandında yeni üretilmiş sıfır daireler alabileceğimizi görüyoruz. Türkiye’de insanların birikim ve yatırım yapma noktasında en önemli tercihlerinden bir tanesi gayrimenkul. Ya arsa yatırımı, ya işyeri yatırımı, bir konut alıp kiraya vererek gelir elde etmek Türk insanının en çok sevdiği yatırım unsurlarından bir tanesi. Bu uzun vadede değişmeyecek. Bir miras kaldığı zaman, bir birikime ulaştığı zaman mutlaka burada bir gayrimenkul yatırımı almaya devam edecekler. Halk, yatırdığı paranın değer kaybetmediğini bildiği için her zaman gayrimenkul yatırımına her zaman sıcak bakıyor” şeklinde konuştu.

ISPARTA HALKI KOOPERATİFÇLİĞE İYİ RAĞBET GÖSTERİYOR

Öte yandan Gül Küçük Sanayi Sitesi bitişiğinde Bozanönü yolu üzerinde hayata geçirmeyi planladıkları kooperatif tarzı ticaret merkezi projesini anlatan Ekonomist/Finans Uzmanı Cem Çıplak, Isparta’da iyi bir konut arzı olduğunu söyledi. Çıplak, sözlerine şöyle devam etti: “Ispartalının da kiraya verme adına ikinci, üçüncü konutu satın alma noktasında bir eğilimi var. Buradan bir gelir elde etme öngörüsü var. Fakat Isparta’da eski dönemde kooperatifçiliğe yönelik yapmış olduğumuz finans projelerinde ve o açılımda iyi bir sonuç elde ettik. Isparta halkı da bu projelere ciddi rağbet gösterdi. Özellikle Çünür’de arz edilen kooperatif olarak yapılan projelerin neredeyse tamamı yok sattı. Daha proje başlamadan üye kayıtları yapıldı ve projede şuanda oturumlar başladı. Geçtiğimiz 3 yıllık dönemde konut arzında iyi bir rekabet olduğunu gözlemledik. Fakat Isparta ticaretini geliştirecek yeni bir proje olmadığını gözlemledik.

ŞEHİR BÜYÜYOR AMA  ŞEHİRDE YENİ BİR TİCARİ ALAN OLUŞUMUNU BİZ GÖZLEMLEYEMEDİK

 Isparta’nın ticaretine baktığımızda şehir merkezinde perakendeye yönelik bir ticaret söz konusu. Şehrin biraz daha dış kısımlarında da eski sanayi, küçük sanayi ve daha da dışarıda organize sanayi var. Isparta sürekli büyüyen bir trendde. Şehir büyüyor ama  şehirde yeni bir ticari alan oluşumunu biz gözlemleyemedik. Projeyi gerçekleştirdiğimiz mimarımız, mühendisimiz, iş ortaklarımız da bize bir teklifte bulundular. Siz kooperatifçiliğin gelişmesinde önemli rol oynadınız, böyle bir proje düşünüyoruz. Projeyi birlikte analiz ettik ve doğru bir proje olduğu kanaatine vardık. Isparta’nın ticaretine yön vermek istiyoruz. Bu proje Gül Küçük Sanayi Sitesi’nin hemen bitişinde Bozanönü yolu üzerinde 136 m2 yola cephesi olan, 10 bin 216 m2 alan üzerinde içerisinde 51 tane dükkanı olan bir proje. Oto Galericiler Sitesi’ne benzeyen fakat karma konsepte olmasını planladık. Baktığımız zaman mevcut sanayi siteleri 30-40 yıl önceki teknoloji ile yapılmış. Bugünkü ihtiyaçları bize göre tam karşılamayan projeler. Buradan yola çıktık.

DÜKKANLARIN AYLIK 1500 TL KİRA GETİRİSİ OLACAK

Buradaki dükkanlarımızın fiyatlarına baktığımızda bir konut fiyatıyla rekabet edebilen hatta bazılarının konut fiyatından daha uygun olduğu bir proje. Isparta halkı yatırım yapmayı seviyor. Bugün Isparta’da yatırım amaçlı konut aldığımız ve kiraya verdiğimiz zaman maksimum 800-1000 TL kira geliri bekliyoruz. İşyeri kiraları konut fiyatlarına göre daha yüksektir. Buradaki yola çıkışımız şuydu; konut fiyatından daha da ucuza bir gayrimenkul sahibi olun, konut kira gelirinizden daha fazla kira gelirine sahip olun. 200 bin lira civarında bir işyeri satın alarak, aylık 1500 TL kira geliri elde etme olanağına sahipsiniz. Üye kayıtlarımız devam ediyor. Yılbaşından sonra inşaatına başlamak suretiyle 1 yılda teslim etmiş olacağız. “

 

 

Bu haber 855 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...