“Hedefimiz; halkımızın duyarlılığını artırmak”

12 Aralık 2012 18:00

Isparta Halk Sağlığı Müdürü Dr. Meral Kişioğlu; müdürlüğün çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “hedefimiz; ilimiz halkının sağlını koruma konusunda kişisel duyarlılığını ve farkındalığını artırmaktır” dedi.

Dr. Meral Kişioğlu, şu açıklamayı yaptı: “Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu  direktifleri ve onayları doğrultusunda İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak görevlerimiz;

* Birinci basamak sağlık kuruluşlarının ildeki; yönetim, koordinasyon ve denetim faaliyetlerini sağlayarak birinci basamak sağlık hizmetlerini yürütmek.

*  Halk sağlığını korumak, geliştirmek ve koruyucu sağlık hizmetlerini planlamak.

* Halkın sağlığı için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek. 

* Kurumlar arası iş birliğini sağlayarak halkın sağlığı adına yeni projeler geliştirilmesini sağlamak .

* Müdürlüğümüz çalışma teşkilat şemasına göre  4 ana başlık altında toplanmış olup 21 dal alt başlığa ayrılır.

Ana hatlarıyla özetlersek

* Halkımıza yönelik  birinci basamak aile hekimliği hizmetleri; hem koruyucu, hem tedavi edici şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır. Gerektiğinde ikinci basamak sağlık kuruluşuna yönlendirme yapılmaktadır.

* Kronik hastalıklardan korunma ve mücadele çalışmaları yapılmaktadır. (KOAH ve kardiyak hastalıklar). 

* Yaşlı ve özürlü sağlığı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. 

* Obeziteyle mücadele yöntemleri anlatılmakta ve morbit obezite tespit edildiğinde ilgili uzmanlık dalına yönlendirilerek tedavisi sağlanmaktadır. Bu amaçla merkezde ve ilçelerimizde tarama çalışmaları devam etmektedir. 

* Diyabetle mücadele ve korunmaya yönelik sağlık tedbirleri anlatılmakta tarama çalışmaları yapılmaktadır. Diyabet okulumuzda eğitimler devam etmektedir. 

* Ruh sağlığı birimimizde, psikolojik destek gerekli, hem koruyucu, hem tedavi edici her türlü sağlık hizmeti sunumu yapılmaktadır. 

* Tütün ve diğer bağımlılık yapıcı maddeler ile mücadelemiz; tütünde dijital denetim sistemiyle devam etmektedir. 

* Çocuk, ergen ve kadın üreme sağlığı hizmetlerinde gebelik oluştuğu andan itibaren tüm izlem ve tedavileri, aşıları, doğum ve loğusa bakımı,

bebeğimizin doğumundan itibaren 6 yaşa kadar ki aşı, izlem ve takibi, 6 yaş sonrası okul çağı sağlık programları ve ergen sağlığına yönelik koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmeti sunumu yapılmaktadır. 

* Toplumum en kutsal yapısı olan aile kurumunu koruma amaçlı;  “aile içi iletişim seminerleri” ile hem il merkezi hem ilçelerde eğitimler devam etmektedir. 

* Bulaşıcı hastalıklara yönelik çalışmalarımızda bebek, çocuk, gebe ve diğer aşılarımızla enfeksiyon ile mücadele çalışmalarımız devam etmektedir. 

* Rutin aşı takvimindeki aşı sayımız hepatit A aşısının da eklenmesiyle 12’ye ulaşmıştır. 

* Çevre sağlığını ilgilendirecek diğer çalışmalarımızda ise toplum sağlığını tehdit edecek her türlü tehlikelere karşı denetimlerimiz ve çalışmalarımız devam etmektedir. 

* Müdürlüğümüz bünyesindeki kanser birimi ve ilimiz KETEM ile birlikte, ilgili nüfus gruplarına kanser tarama çalışmalarımız devam etmektedir. Zaten yapılmakta olan serviks ve meme kanseri tarama çalışmalarına ilimizde ilk defa bu ay başlattığımız 50-70 yaş arası kadın ve erkeğe yönelik kolorektal kanser taramalarımız  eklenmiştir. Hedefimiz erken tanının önemini vurgulamaktır. 

* İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüz; kanserden koruyucu ulusal programları yürütmekte olup; sigara ve alkol, obezite, beslenme bozukluğu ve inaktivite  ile mücadeleye devam etmektedir. 

Isparta Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hedefimiz ilimiz halkının sağlını koruma konusunda kişisel duyarlılığını ve farkındalığını artırmaktır. 

Bu haber 622 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...