Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
“Eğitimde başta eşitlik ve nitelik olmak üzere sıkıntılar devam ediyor”
20 Eylül 2016 17:43Saadet Partisi İl Başkanı Adem Oflaz, 2016 – 2017 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada; eğitimde eşitlik ve nitelik, eğitimcilerin eğitimi sorunu, taşımalı sistem ve güvenlik problemi gibi sorunların üstesinden gelmenin öncelikli yolunun, öğrenci ve kalite merkezli bir yaklaşım olduğunu belirtti.
Oflaz’ın açıklaması şöyle:
HERKESİ ÜNİVERSİTE DİPLOMALI YAPMAK DOĞRU DEĞİL
Her il’e üniversite ile herkesi üniversiteli yapma anlayışının son yıllarda geliştiğini ve bu anlayışın bir çok zanaatın yok olmasına neden olduğunu görmekteyiz. Artık terzi, berber, demirci ve marangoz gibi mesleklerde eleman bulamama sıkıntısı var. Halbuki ülkemizin üniversiteli diplomalılara ne kadar çok ihtiyacı varsa zanaat mesleklerinde de diplomalı erbaplara o kadar ihtiyaç vardır.
59.509 okulda 17 milyon 559.969 öğrencinin ve 919.313 öğretmenin ders başı yaptığı yeni dönemin eğitimde seviye ve kalite yarışının olduğu bir dönem olmasını diliyor, bu vesile ile bütün öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve eğitim camiamıza başarılı ve faydalı bir eğitim öğretim yılı temenni ediyoruz.
Isparta Milli Eğitim müdürlüğüne bağlı resmi ve özel kurumlar
resmi kurum özel kurum
ili ilçesi sayı ili ilçesi sayı
ısparta merkez 143 ısparta merkez 131
ısparta aksu 8 ısparta aksu 1
ısparta atabey 13 ısparta atabey 2
ısparta eğirdir 49 ısparta eğirdir 7
ısparta gelendost 25 ısparta gelendost 2
ısparta gönen 17 ısparta gönen 1
ısparta keçiborlu 16 ısparta keçiborlu 4
ısparta senirkent 17 ısparta senirkent 3
ısparta sütçüler 20 ısparta sütçüler 1
ısparta şarkikaraağaç 45 ısparta şarkikaraağaç 11
ısparta uluborlu 11 ısparta uluborlu 2
ısparta yalvaç 68 ısparta yalvaç 13
ısparta yenişerbademli 5 ısparta yenişerbademli 0
Toplam 437 178
İŞTE SAADET PARTİSİNİN HAZIRLADIĞI EĞİTİM RAPORUNDA ÖNE ÇIKAN KONULAR
Genel olarak eğitime kısa bir göz attığımızda;
· Türkiye’de okulların fiziki donanım ve altyapı sorunları hala sürmektedir.
· Eğitim finansmanı açısından reel kamu eğitim harcamalarının düşük olduğu kamu eğitim harcamalarının GSYH?ye oranın % 4,2 lerde seyretmektedir.
· 2013te öğretmenlik alan bilgisi testinde hiçbir alanda adaylar 50 üzerinden ortalama net 30 doğruya ulaşmamıştır. Bu durum eğitimcilerin eğitimi konusunun büyük önem taşıdığını göstermesi bakımından çok anlamlıdır.
· Kamuda öğretmen istihdamının seçim dönemleri ile bağlantısının kırılması gerekmektedir.
· Eğitimde kalite eksikliği önemli bir sorun olarak önümüzde yer almaktadır.
· Herkesi üniversiteli yapma anlayışı hakimdir, bundan vazgeçilmelidir.
EĞİTİMDE EŞİTLİK VE NİTELİK OLMAK ÜZERE SIKINTILAR DEVAM EDİYOR
Öğrencilerin en fazla şikâyet ettiği meselelerin başında sınav sisteminde yapılan değişiklikler geliyor. Eğitim sistemi bir anlamda istikrara hasret. Gelenek haline gelen değişimler, eğitimin kalitesini düşürüyor, maddi ve manevi büyük kayıplara sebep oluyor. Hemen üç senede bir değişen sınav sistemi yoğun uyum problemine yol açıyor. Sıkıntıyı öğrencilerle birlikte aileler de derinden hissediyor. Kısacası eğitim sisteminde en büyük istikrar değişiklikte istikrar olarak tarihe geçmiştir
GELECEK KAYGISININ GETİRDİĞİ YARIŞTIRMACI SİSTEM SONLANDIRILMALIDIR
Okullarımızın Eğitim Kalitesini artırmaya yönelik ciddi ARGE çalışmaları yapılmalıdır. Meslekî eğitimin kalitesinin artırılması sağlanmalı, uygulamalı eğitim önemsenmelidir. Meslekî eğitime orta okuldan itibaren yönlendirme yapılmalıdır. Ders Programların Yoğunluğu azaltılmalı, Sportif, kültürel ve sosyal faaliyetler arttırılmalıdır
Son dönemde artan şiddet olaylarının artmasının temelinde ise;
· Maneviyatsızlık ve inanç değerlerinin zayıflatılması,
· Toplumdaki gelir adaletsizliğinin ve yoksullaşma oranının artması,
· Gelecek kaygısının verdiği güvensizlik,
· Kültürel yozlaşma ve yabancılaşma ile seküler anlayış,
· Gelecekten umudu kesme,
· 28 Şubat darbesiyle zirve yapan karma eğitimde ısrar,
· Mutsuzluk ve kendine olan güven duygusunu yitirme,
· Nesillerin bencil, çıkarcı, emek vermeden kazanma duygusuyla yetiştirilmesi,
· Teknolojik bağımlılık ve bunun getirdiği yalnızlaşma, gibi etkenler sayılabilir.
ÖĞRENCİ VE KALİTE MERKEZLİ BİR YAKLAŞIMA İHTİYAÇ DUYULUYOR
Bugünkü eğitim sistemi ekseriyetle çocuklarımızın sadece maddi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak düzenlenmiş, iş, meslek, kazanç kapısı olarak değerlendirilmiş, ilim, erdem, boyutu ihmal edilmiş, akıl ve ruh sağlığı unutulmuştur.
Öncelikle hiçbir öğrencinin not ya da sınav baskısı altında kalmadan, kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda, hangi alanda okuyacağına kendisinin karar vereceği bir eğitim sistemi oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine; sınıf mevcutlarından eğitimin kalitesinden, eğitimin kamusal yönünün geliştirilmesine özen gösterilmelidir.
Bunun yanında Öğretmenin İtibar Kaybı giderilmelidir. Örnek Şahsiyet Öğretmenler Yetiştirmek için yeni pilot uygulamalar geliştirilmelidir. Performansa Dayalı Adil Ödül Sistemi getirilmelidir.
Derslik, okul, öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar, eğitimin hemen her alanında köklü bir değişime gereksinim vardır. Kamusal, parasız, nitelikli, bilimsel eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalı, eğitimde ticarileştirmeye derhal son verilmelidir”.