“Kendi işinizin patronu olun”

25 Ağustos 2016 15:38

Uzun yıllardır su ürünleriyle uğraşan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Şahlan, kerevit üretimiyle ilgili katıldığı Basın Kulübü programında önemli açıklamalarda bulundu. Kerevitte yaşanan hastalık sorununun ardından popülasyonun arttığına dikkat çeken Şahlan, “Fakat artışla

beraber geçmişten gelen ürünün olmamasından dolayı İsveç ya da diğer pazarlara istenilen ürünü temin edemememizden, ürün pazarlamada bir daralma meydana geldi. Bu daralmayı aşabilmemiz için İsveç dışında diğer pazarlara yönelmemiz gerekir. İsveç, ihtiyacını Türkiye’den temin edemeyince önce Amerika’ya gitti. Amerika da kendisine yetmiyor diye ihracatı kesti. Dolayısıyla İsveçliler bu sefer Çin’e yöneldiler. Çin, ihtiyacı temin ediyor. Ama onlarda da bir tüketim artışı oldu. Hatta BAKA’ya Çinli firmaların müracaatı var. BAKA, konuyla iştigal eden firmaları hepsini ziyaret etti ve görüştürdü. Bizimle böyle bir mutabakat sağlandı. Şuan fiyat meselesinde sıkıntılarımız var. İsveç’e konserve ihraç eden arkadaşlarımız bizim devreye girmemizden dolayı fiyatları yükseltti. Ama bizim pazara tekrar girmemiz ve kooperatiflerden ürün almamızı önlemek adına günlük fiyatları yükseltiyor.

Bu konunun halledilmesi için şöyle bir önerim var; madem bunun avcılığını yapan kooperatif üyeleri. Bu iş için fabrika kurmanıza gerek yok. Bizde Göller Bölgesi olarak mevcut fabrika var. Ben size yardımcı olayım. Bu işi fason yapma ücreti alayım, siz işinizin patronu olun. Pazarlama konusunda da biz de yardımcı oluruz pazarlama da yaparsınız. Tabi kooperatiflerin geçmişten gelen bir takım borçları var. önceki yöneticiler kooperatifleri borçlandırmışlar. Bu borçlardan dolayı kooperatifin idame edebilmesi için mükabil anlaşma yapıyor, bu firmalardan avans alıyorlar. Bunlar da ellerini kollarını bağlamış oluyor.

Ben diyorum ki; avcılığı düşürmesinler. Mevcut alıcılar fiyat şu diyecekler veya haftanın 2 günü ürün alacağız 5 günü almayacağız. Gelin Çin’e Rusya’ya bu ürünü yine ihraç edelim. Artı kazançlar Isparta’da kalsın. Kooperatiflerin bütçelerine daha fazla kazanç girmesi adına bu çağrıyı yapalım. Biz hazırız.

Eğirdir Gölü çevresinde 11-12 kooperatif var. Yeri geldiği zaman onlara bunu anlatıyorum. Kazancınız daha da artsın diyoruz. Bu artmakla da kalmıyor.

İhracat yapan kooperatifler olmuş olacak. Isparta’nın ihracatı da artmış olacak. İstanbullu firma ihracat yaptığı zaman Isparta’nın ürünü İstanbul kayıtlarında görünüyor. Isparta’da görünmüyor” şeklinde konuştu.

Öte yandan Eğirdir Gölü’nde şuanda 65 ton avlanma kotası uygulandığını ifade eden Şahlan, “Bunun artırılmasında fayda var. ihracat esnasında tarım il müdürlüğü menşei belgesi istiyor. Eğirdir Gölü’nün hangi bölgesinden alındığına dair menşei belgesini götürüyoruz. Onu götürdükten sonra bize sağlık sertifikası veriliyor. Ürün var belge olmayınca ihracat duruyor. Bunun artırılmasında fayda var” dedi.

 

 

Bu haber 644 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...