“En önemli insan hakkı, insanca yaşam hakkıdır”

10 Aralık 2012 17:47

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Şenol’un mesajı şöyle: “En önemli insan hakkı yaşam hakkıdır. En önemli insan hakkı yaşatma hakkıdır. En önemli insan hakkı insanı insanca yaşatma hakkıdır. '1948 yılının 10 Aralık tarihinde hayata geçen, insanların doğuştan hür ve eşit olduğuna vurgu yapan insan hakları evrensel beyannamesinin taşıdığı anlam ve sorumluluğun paylaşılması adına dünya insan hakları günü önemini korumaktadır.

 Dünya savaşlarının ardından aynı acıların tekrar yaşanmaması ümidiyle oluşan evrensel mutabakat 64. yıldönümünde aynı haksızlık ve zulümlere karşı ortak birlikteliğe vurgu yapsa da kat edilen mesafe maalesef ki yetersizdir.

Tüm mazlum milletlerin, ulusların, emekçilerin manifestosu niteliğinde olan insan hakları talepleri gericileşmiş emperyalist güçlerin diline doladığı anlamını yitiren bir kavram haline getirilmektedir. Emperyalist işgale, baskıya sömürüye ve şiddete karşı direnen insanlığın, ulusal, toplumsal ve sınıfsal hakları tehdit altındadır. Ülkemizde yargının bağımsızlığını yitirdiği, en önemli insan haklarından olan adil yargılanma hakkının yok edildiği bu günlerde, insan hakları ihlallerinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sürüp gittiğini görmekteyiz.

Halen ırkçı emperyalizm terör estirmeye devam etmektedir. Terör, işgal, baskı ve adaletsizlik milyonlarca insanın insan haklarını tehdit etmektedir. Kapitalist emperyalizmin ne kadar insanlık dışı olduğunun hatırlanılması adına önemli bir gün olan bu günü kutlar insanın ancak hakları ile insan olduğunu hatırlatmak isterim.

 BM'nin altı temel insan hakları sözleşmesi vardır:

 Medeni ve Siyasi Haklar Uluslararası Sözleşmesi

Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslararası Sözleşmesi

İşkenceye Karşı Sözleşme

Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Sözleşmesi

Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi

Çocuk Hakları Sözleşmesi”.

 

 

Bu haber 716 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...