“Ev ortamı çocuklarımızın başarısını büyük oranda artırdı”

13 Temmuz 2016 15:59

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yetiştirme yurdu uygulamasından vazgeçerek Çocuk evleri açması kimsesiz çocukların eğitim ve sportif başarılarını da artırdı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük; “Ev ortamı çocuklarımızın başarısını büyük oranda artırdı. Eğitim alanında %50’nin üzerinde bir artış var. Öyle başarılı çocuklarımız var ki özel okullarda burslu olarak okuyor” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yetiştirme yurtlarını kapatarak Çocuk evleri açmasının olumlu etkileri ortaya çıkmaya başladı. Daha önce Isparta Yetiştirme yurdunda kalan ve yurt yakınındaki okullarda okuyan çocuklar, şimdi ise farklı mahallelerde oluşturulan çocuk evlerinde kalıyor. Evde kalan çocuklar aile ortamında ve sıcaklığında hayatını sürdürürken, bu durum çocukların eğitim ve spor gibi alanlardaki başarılarını da artırıyor.

2015 - ¬2016 Eğitim Öğretim yılında ilk, orta ve lise çağından 137 çocuk kendi bulundukları mahalle ki okullara devam ederken, sene sonunda çocukların 32’si Teşekkür, 22’si Takdir, 2’si Onur ve 2’si Üstün Başarı Belgesi aldı. Çocuk evlerinde kalan çocuklardan 150’sinin lisanslı sporcu olduğunu ve bunlardan birinin milli sporcu olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Yakup Kütük; “Çocuklarımızın başarısını ev ortamı ve aile sıcaklığı artırdı” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Isparta Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü bünyesinde korunma ve bakım altında bulunan çocuklar 2015-2016 Eğitim Öğretim yılını başarıyla tamamladılar. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük çocukların eğitim durumları ile ilgili bilgi vererek “Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü bünyesinde korunma ve bakım altında bulunan çocuklar 2015 - 2016 Eğitim Öğretim yılında Okul Öncesi: 3, İlkokul: 21, Ortaokul: 55, Lise: 58 olmak üzere toplamda 137 çocuğa eğitim verildi. Çocukların yılsonu not ortalaması: 3,9. Çocukların 32’si Teşekkür, 22’si Takdir, 2’si Onur ve 2’si Üstün Başarı Belgesi alarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünü gururlandırmışlardır” şeklinde konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük ev ortamının başarının artmasında birinci etken olduğunu söyleyerek “eğitim alanında %50’nin üzerinde bir başarı artışı görünüyor. 2002 yılında Yüksek Öğrenimde (üniversite sınavlarında) başarı ortalaması %31 iken bu rakam 2014 yıl sonu verilerine göre % 71’ çıktı. TEOG Başarı oranı 2002 yılında %13 iken 2014 yılında %94’e çıktı. 2002 yılında Türkiye genelinde sadece 500 lisanlı sporcu olan çocuğumuz varken, bugün Türkiye genelinde 3319, Isparta’da 150 lisanslı sporcu çocuğumuz var. Milli sporcu hiç yokken bugün Türkiye genelinde çocuk evlerinde kalan 20 milli sporcu, Isparta’da ise bir milli sporcu çocuğumuz var” diye konuştu.

Eğitim alanında büyük başarılar yakalayan çocuklara Özel Okullarında ilgi gösterdiğini söyleyen İl Müdürü Yakup Kütük “öyle başarılı çocuklarımız var ki artık eğitim kurumları kapmak istiyor. Türkiye genelinde 77, Isparta’da ise 4 çocuğumuz özel okulda okuyor. Bunları özel okullar özellikle bize gönderin diye kapmaya çalışıyor. Ev ortamında çocuklarımız dersleri ile daha fazla ilgilenebiliyor. Odasında dersini rahat rahat çalışıyor. Bunun yanından evde bir aile sıcaklığı hissediyor ve başarmak için daha fazla gayreti oluyor” dedi.

Çocuk Evlerinde kalan çocukların kendi mahallerindeki okullara devam ettiklerini söyleyen İl Müdürü Kütük “çocuklarımızın bulundukları mahallerdeki okullara devam etmesinin şöyle bir önemi var. Daha önce yurt sisteminde çocuklar bu bölgedeki okullarda çoğunluklada Yahya Kemal Beyatlı’da okuyordu. Bu nedenle baştan önyargılı bir şekilde arkadaşları tarafından yurt çocuğu olarak etiketleniyordu. Şimdi ise çocuk evlerinin çevresindeki okullara dağıldılar. Okullarda diğer çocuklar gibi ev adresi veriyorlar ve kendi sosyal çevrelerini oluşturuyorlar” dedi. 

 

Bu haber 675 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...