6 bin ton gülçiçeği rekoltesi elde edildi

2 Temmuz 2016 13:15

Dünya gül yağı ihracatının yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da gül çiçeği hasat sezonu sona erdi.

Dünya gül yağı ihracatının yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da gül çiçeği hasat sezonu sona erdi. 60 gün süren hasat sezonunda 6 bin ton gülçiçeği rekoltesi elde edildi.

Türkiye'nin gül bahçesi Isparta'da nisan ayının son haftalarında başlayan gülçiçeği hasadı sona erdi. Bu yıl 7 bin tonun üzerinde bir rekolte beklediklerini ancak kısmi don ve yağışların meydana geldiğini belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl 6 bin ton gülçiçeği rekoltenin elde edildiğine dikkat çekti.

"ÜRETİMİMİZ 6 BİN TONUN ALTINA DÜŞMEDİ"

Hasat sezonunun 60 gün sürdüğünü ifade eden Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, "Şu an itibariyle de bölgemizde tamamen gül çiçeği hasadı sona erdi. Esasen kampanya ya da sezon başlamadan öncesinde çok daha yüksek bir rekolte beklentimiz vardı. Çünkü mevcut bahçeler dikkate alındığında 7 bin tonun üzerinde bir rekoltenin gerçekleşmesi bekleniyordu. Ama bu süreç içerisinde kısmi don olayları ve sürekli yağışların olması nedeniyle iyi bir rekolte elde edilemedi. Yağışların hem etkisi oldu, hem de olumsuz tarafları oldu. Ama her şeye rağmen yağışlı bir sezon geçirdik. Bereketli bir sezon sayılır. Dolayısıyla bu 7 bin tonluk bir beklentiye karşılık tahmin ediyorum ki Gülbirlik'in almış olduğu çiçek miktarına bakarak diğer firmalarla kıyasladığımda 6 bin tonun altında olmayacağını düşünüyorum, bu yıl ki rekoltenin. Bu da geçen yıla göre öneli bir artış sayılır. Çünkü geçen yıl 5 bin 500 ton civarlarında maksimum bir rekolte olduğunu düşünüyoruz. Çok fazla olmamıştı. Biliyorsunuz ki 24 Nisan'daki aşırı don sebebiyle önemli kayıplar söz konusuydu. Dolayısıyla bu yıl bu rakamın biraz daha yukarıya çıktığını 6 bin ton civarında olduğunu ve 6 bin tonun altına da düşmeyeceğini tahmin ediyorum." dedi.

GÜLÇİÇEĞİNİN FİYATI BELİRLENECEK

GÜLBİRLİK olarak temmuz ayının ortalarında elde edecekleri gül yağının satılması için başta Fransızlar olmak üzere birçok müşteriyle görüşmeye başlayacaklarını ifade eden Hasan Çelik, "Buradan elde ettiğimiz gelirle üretici ortaklarımıza gülün kilogram başına vereceğimiz en iyi fiyatı vereceğiz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi üretici, alın terinin karşılığını en iyi şekilde alacaktır." açıklamasını yaptı.

Bu haber 663 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...