Türkiye’nin 12. Cittaslow Kenti Eğirdir

15 Haziran 2016 15:06

Cittaslow Türkiye Bilim Komitesi Eğirdir’in Üyeliğine Onay verdi.

Eğirdir’in uluslar arası Cittaslow ağına üyelik talebini değerlendirmek amacıyla kenti ziyaret eden Cittaslow Türkiye Bilim komitesi, Cittaslow kriterlerinin tümünü taşıdığını belirttiler.

11 Haziran 2016 günü sabah erken saatte Eğirdir’e gelen bilim kurulunu; Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl başta olmak üzere, belediyenin tüm birimlerinin yanı sıra Akın Gazetesi’ni temsilen Abdullah Sinan Rüya Park’ta karşıladı. Kentin doğal, sosyokültürel ve altyapısal nitelikleriyle Cittaslow kriterlerinin uygunluğunu ölçmek amacıyla Cittaslow Türkiye Bilim kurulu adına günler öncesinden yoğun bir ziyaret programı organize edildi. Eğirdir Belediye Başkanı Ömer, Şengöl, Cittaslow Türkiye koordinatörlüğüyle başvuruyu organize eden Eğirdir Kaymakamlığı AB Proje Koordinatörü Görkem Çakın, Fulya Pansiyon sahibi İbrahim Görgülü rehberliğinde teftişlerini ancak akşam geç saatlerde tamamlayabildiler.

Yoğun geçen ziyarete Cittaslow Türkiye Bilim komitesinden Prof. Dr. İrfan Arıkan, Prof. Dr. Murat Barkan, Avukat ve Akademisyen Ferhat İlker Ünsever ve Cittaslow Türkiye Koordinasyonundan koordinatör Kamuran Bülent Köstem, Candaş Balta ve Samet Akboğa katıldı ve şehir ile ilgili görüşlerini, karşılayan heyetle paylaştı. Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl ziyaret esnasında kurula rehberlik etti.

Ziyaret rotasının final noktası olarak belirlenen Akpınar Köyü seyir terasında Eğirdir’in panaromik görüntüsü önünde PROF. DR. MURAT BARKAN İtalya’da ilan edilecek sonuçlara olumlu yönde rapor vereceklerini belirterek “-Biz aday üye kentleri ziyaretlerimiz esnasında, Cittaslow kriterlerini şehirle özdeşleştirmek için genellikle öneriler verir, görüşlerimizi aktarırdık. Ancak Eğirdir bu özelliklerin tümünü taşıyor. Gördüklerimizle araştırdıklarımızın çok ötesinde, muazzam bir şehirle karşılaştık” sözleriyle bilim komitesi adına fikir birliğinde olduklarının müjdesini verdiler.

Slow food hareketiyle özdeşleşen Cittaslow kriterleri çerçevesinde Eğirdir’in yöresel lezzetlerini Rüya park’ta tadan bilim kurulu; elma çorbası, sazan dolması, tahinli elma tatlısından oluşan menüyle karşılaştı ve yöreye ait tatların gerçekten gastronomik ölçüde kaliteli ve olduğunu belirttiler. Cittaslow: yörelerin kendine has lezzetlerinin, hızlı yiyecek kültürü karşısında yenik düşmemesi için ayrıca çabalayan bir hareket olarak biliniyor.

Buna göre Cittaslow Türkiye teknik koordinatörü Kamuran Bülent Köstem’in verdiği bilgiye göre Eğirdir’in Cittaslow birliğine üyeliği Haziran ve Eylül ayları içerisinde, Türkiye’de ve İtalya’da yapılacak Cittaslow genel Kurulu toplantısında resmen açıklanacak.

Eğirdir’in Cittaslow üyeliği çerçevesince insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentler arasına katılacak 70 kriterli bir disiplin içerisinde olması planlanıyor…

 

Bu haber 714 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...