BAKA, Azerbaycan’a model oluyor

6 Aralık 2012 17:40

Ülkelerinde kurulması öngörülen kalkınma ajansları için araştırma yapan Azerbaycan Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı Danışmanı, tecrübelerinden yararlanmak amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’na (BAKA) geldi. Bakanlık Danışmanı ve aynı zamanda Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Doç.Dr. Hezi Eynalov, turizm ve yenilenebilir enerji konularındaki çalışmaları yerinde incelemek, bilgi almak ve işbirliği imkanları için 2 gün süreyle BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi’nin (YDO) misafiri oldu.

Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Bakanlık Danışmanı Doç.Dr. Hezi Eynalov’a, ilk olarak BAKA Antalya YDO uzmanları tarafından bilgilendirme yapıldı. Toplantıda, BAKA tarafından Batı Akdeniz’de desteklenen turizm projeleri, bölgesel kalkınma konusunda gerçekleştirilen çalışmalar ve ajansın sahip olduğu tecrübeler anlatıldı. Bakanlık Danışmanı  Eynalov, BAKA Mali Destek Programından destek almaya hak kazanan Konyaaltı Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Projeleri Koordinatörlüğü ve Akdeniz Üniversitesi’ni ziyaret etti.

BAKA Antalya YDO uzmanları Seyitcan Altınkaynak ile Metin Tatlı’nın eşlik ettiği Doç. Dr. Eynalov, BAKA’nın 2010 ve 2011 Mali Destek Programları kapsamında desteklediği ‘Turizm Bölgesinde Güvenli ve Çevre Dostu Çöp Toplama Altyapısı Kurulması’, ‘Atatürk Kültür Parkı’nın Güneş Enerjisi ile Aydınlatılması’, ‘Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı’ ve ‘Engelsiz Antalya Engelsiz Turizm’ projeleriyle ilgili yerinde bilgi aldı.

BAKA’NIN TURİZM VE ENERJİ PROJELERİ

Güneş Ev ve Temiz Enerji Koordinatörlüğü hakkında sunum yapan Antalya Büyükşehir Belediyesi Temiz Enerji Koordinatörü Engin Erarslan, BAKA’dan mali destek alan Cam Piramit ve Atatürk Parkı’nın güneş enerjisi ile aydınlatılması projesiyle ilgili bilgi verdi. Eynalov, yüzde 60 enerji tasarrufu sağlayan ve 952 aydınlatma armatürü ile değiştirilen, güneş enerjili aydınlatma yapan LED’leri yerinde görmek için Atatürk Parkı ve Cam Piramit gezdi.

Konyaaltı Belediyesi’nin yürüttüğü Turizm Bölgesinde Güvenli ve Çevre Dostu Çöp Toplama Altyapısı Kurulması Projesi ile ilgili Eynalov’a yerinde bilgi verildi. Konyaaltı Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü Başkan Yardımcısı Mustafa Gürbüz, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Özgür Bülent Yalçın ile Temizlik İşleri Müdürü Murat Güler, BAKA’nın hibe desteği ile gerçekleştirilecek projenin turizm bölgesi olan Antalya’nın daha temiz bir görünüme sahip olması aynı zamanda sıcak yaz günlerinde meydana gelen kötü kokunun ortadan kalkması hedefiyle uygulandığını anlattı.

Azerbaycan Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı Danışmanı Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı, Akdeniz Üniversitesi’nde üniversitenin hazırlamış olduğu ‘Gelenekten Geleceğe Döşemealtı Halıcılığı’ ve ‘Engelsiz Antalya Engelsiz Turizm’ projeleri hakkında bilgi aldı.

Türkiye’nin bölgesel kalkınma konusunda gerçekleştirdiği çalışmaları derleyerek konuya ilişkin bir rapor hazırlayan Doç.Dr. Eynalov, çalışmaları kapsamında bir ay içinde Bakü’de bölgesel kalkınma konulu bir konferans düzenleyeceklerini söyledi. BAKA’nın turizm ve yenilenebilir enerji konularındaki tecrübelerinin Azerbaycan’da kurulması öngörülen Kalkınma Ajansları için benzer bir yapılanma için önemini vurgulayan Bakanlık Danışmanı Eynalov, BAKA’nın başarılı çalışmaları ve bu tecrübelerinden yararlanacaklarını belirtti. Türkiye ile Azerbaycan’ın birlikte çalışmalar yürütmesinin faydalı olabileceğini ve böyle bir çalışmanın iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine ciddi katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Bu haber 743 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...