Kilit Parke taşı tesisleri başlarına dert oldu

4 Aralık 2012 19:14

Atabey Köylere Hizmet Götürme Birliğine devredilen büz, kilit, parke ve bordür taşı imalat tesisleri, Birlik tarafından çalıştırılamayınca geri alındı.

Tesis, isteyen bir kamu kurumuna bedelsiz olarak tahsis edilecek. Talep çıkmazsa hurdaya çıkacak İl Özel İdaresi tarafından Atabey’de kurulan ve atıl durumdan kurtarmak amacıyla Ocak 2012’de İl Genel Meclisi kararı ile Atabey İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğine bedelsiz olarak devredilen büz, kilit, parke ve bordür taşı imalat tesisleri Birlik tarafından çalıştırılamadı. Daha önce bu tesisi bizzat isteyen Atabey Köylere Hizmet Götürme Birliği’nden yapılan başvuruda,  atıl durumdan faal hale getirilebilmesi için ciddi bir ekonomik güce ihtiyaç olması, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Atabey Kaymakamlığında söz konusu tesiste çalışabilecek insan gücünün olmaması, tesisin devir alınarak faal hale getirilmesinin ekonomik imkansızlık ve işgücü yetersizliği nedeniyle mümkün görülmemesinden ötürü İl Genel Meclisinin devir kararını iptal etmesi istendi. İl Genel Meclisi o kararı iptal etti. Meclis, tesisin isteyen bir kamu kurumuna bedelsiz olarak tahsis edilmesine, talep çıkmaması halinde hurdaya ayrılarak satılmasına karar verdi.

Köylerin altyapı hizmetlerinde kullanılmak üzere ihtiyaç bulunan kilit parke ve bordür taşı ile büzün karşılanması amacıyla mülkiyeti Atabey Belediyesine ait taşınmaz üzerine Özel İdaresince kurulan büz, kilit parke ve bordür taşı imalat tesislerinin işletim hakkı 2005 yılında 10 yıl süreyle malzeme karışlığı Atabey Belediyesi’ne devredildi. Ancak iki yıl içinde belediyece idareye verilecek malzemelerin akışında düzen ve randıman sağlanamadı, protokol da belirtilen miktarlarda malzeme alınamadı. Bunu üzerine Meclis 2008 yılında tesisin sökülerek başka bir yere götürülmesinin de ekonomik olmayacağı kanaati ile öncelikli olarak temin edilecek malzeme (Büz, Kilit parke ve bordür taşı) veya bedel karşılığında Atabey Belediyesine tesisin devrine karar verdi. Ancak tesisin işletimi hususunda hiçbir gelişmenin sağlanamaması nedeniyle tesisin hurdaya ayrılarak Hurdasan’a satılmasını kararlaştırdı

Oysa tesis hem Birlik hem de Kuleönü Belediyesi tarafından istenmişti. Köylere Hizmet Götürme Birliği taleplerine ilişkin yazılarında fabrikanın 3 yıldır faaliyet göstermediği, atıl durumda beklediği ve ayrıca kullanılmadığı için bakımsızlıktan zaman içerisinde tüm malzemelerin çürümeye maruz kalmak suretiyle fabrikanın kullanılamaz duruma geleceği, sökülerek başka bir yere naklinin ekonomik gözükmediği, söz konusu fabrika ile ilgili olarak birlikçe yapılan araştırma neticesinde, ekonomiye kazandırmak için eksikliklerin birlikçe karşılanmak suretiyle bu tesisin faal hale getirilebileceği, hem birliğe gelir sağlanması, hem de burada çalıştırılacak insanlara gelir kapısı olması düşüncesiyle bu tesisin tüm malzemeleri ile birlikte devrini istedi. İl Genel Meclisi de tesisin, Atabey’den sökülerek başka bir yere naklinin de ekonomik olmayacağı düşüncesiyle buranın Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne devredilmesini kararlaştırdı. Atabey İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı, tesisin atıl durumdan faal hale getirilebilmesi için ciddi bir ekonomik güce ihtiyaç olması, Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Atabey Kaymakamlığında söz konusu tesiste çalışabilecek insan gücünün olmaması, tesisin devir alınarak faal hale getirilmesinin ekonomik imkansızlık ve işgücü yetersizliği nedeniyle mümkün görülmemesi üzerine kararın iptalini istedi.

İl Genel Meclisi uzun süredir gündemde olan tesisin satışı yada devri ile ilgili olumlu bir gelişmenin olmadığını gördü. Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne devir kararı iptal edildi. Tesisin talep edecek bir kamu kurumuna bedelsiz olarak devredilmesi, ilgili kurumca tesisin 2 ay içinde devralınarak üretime geçirilmesine karar verildi. Yine bir gelişme sağlanamaması halinde tesisin hurdaya ayrılarak satılacak.

 

Bu haber 1038 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...