2. el araç alım satımına sınırlama

4 Ağustos 2012 10:40

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Sekreteri Yalçın Baysan;

“Tacir olmayan kişilerin senelik araç alım satım sayısı sınırlandırıldı”

 

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Sekreteri Yalçın Baysan, federasyonun öncelikli hedefinin araç alımı satımı ile ilgilenen, genellikle ek gelir temin etmeyi hedefleyen vergi ve araç alıcısına karşı hiç bir yükümlülüğü ve sorumluluğu olmayan kayıt dışı kişilerle mücadele etmek olduğunu söyledi.

Kayıt dışı kişilerle mücadelede de hükümetin önemli adımlar attığını belirten MASFED Genel Sekreteri Baysan, “Bununla ilgili olarak, Hükümet yetkilileri ve ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile yapılan görüşmeler sonucunda tacir olmayan kişilerin senelik araç alım satım sayısı sınırlandırılmış, belirlenen sayıdan fazla satış yapanlar hakkında cezai işlem yapılmasına dair çalışmalar başlatılmıştır” dedi.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu ile ilgili bilgiler veren Baysan, “Türkiye ekonomisinde önemli bir ağırlığa ulaşmış olan otomotiv sektörü, istihdamda, üretimde ve ihracatta kendisini kanıtlamış ve ihracatında birinci sıraya oturmuştur. 

Sektörde ana sanayiciler, yan sanayiciler, yetkili satıcılar, distribütörler, ihracatçılar ve ikinci el ticaret yapanlar bir bütünün parçası olarak değerlendirilmekte ve hep beraber ülkemizin kalkınmasına ve gelişmesine hizmet etmektedir. 

Otomotiv sektörü 15 ana sanayici, yaklaşık 1200 yan sanayici, 1300 yetkili satıcı, 35 distribütör ve yaklaşık 45.000 ikinci el ticareti yapan sektör mensupları ile özellikle son yıllarda önemli başarılar sağlamış ve hem ülkemizin ekonomik canlanmasına önemli katkılarda bulunmuş, hem de uluslararası alanda önemli bir rekabet gücüne ulaşmıştır.

Ülkemizde yaşayan insanların uzun yıllar emek harcamak suretiyle yaptıkları birikimlerin değerlendirmelerinin sonucunda önemli kazanımlardan ikisi ya otomobildir, ya da emlaktır. (daire, arsa, dükkan, otomobil vb.)

Otomobil bu denli kıymetli yatırım aracı olmasına rağmen bu işle iştigal eden kişiler hakkında istemediğimiz düşünceler mevcuttur. Bu konuyla ilgili en güzel örneklerden birisi, ulusal gazetenin birinde, 11 Haziran 2012 tarihinde yazılan “kuyumcu ve galerici görünümü altıda tefecilik yapıyorlar” başlıklı yazıdır.

Galerici kılığına girerek vatandaşlara çek, senet veya gayrimenkul tapusu karşılığında yüksek miktarlarda borç para verildiği konusu ile ilgili beyanı ikinci el araç alan ve satan (galericiler) girişimciler olarak kabul edemeyeceğimiz bir gelişmedir.

Her sektörde olabileceği gibi bizim sektörümüzde de istisnai olarak yanlış işler olabilir. Ancak tüm sektöre bu yanlış işleri teşmil etmek doğru değildir ve sektörün meslek kuruluşu temsilcileri olarak bunu kabul etmemiz mümkün değildir.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) olarak yaptığımız çalışmalarda ve ilgili kamu ve özel sektör kuruluşları ile yaptığımız girişimlerde, sektörümüzün tümüyle kayıt altına alınması ile ilgili taleplerimizi iletmekteyiz. Bu haber üzerine Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) yetkilileri ile görüşmeler yapılmış ve gerekli önlemlerin alınması için taleplerimiz aktarılmıştır.

İkinci el araç satıcıları sektörü ile ilgili rakamsal verilere baktığımızda bu sektöre yapılan yanlış ithamların yersiz olduğu ve bu sektörün örgütlenme faaliyetlerinin ve yeni düzenlemeler ile ilgili taleplerinin haklılığı ortaya çıkmaktadır.

Mayıs 2010 öncesi yılda ortalama 2 milyon 350 bin ikinci el araç satışı gerçekleştirirken bu rakam 2011 yılı sonu itibarıyla 5 milyona ulaşmıştır.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2011 yılı içinde devri yapılan toplam 4.859.348 aracın 3.281.721 i otomobil, 132.191 i minibüs, 59.845 i otobüs, 802.754 ü kamyonet, 167.432 si kamyon, 227.311 i motosiklet ve 186.144 ü traktördür. 2012 yılı verilerine baktığımızda Nisan 2012’de ikinci el araç satışı toplamı 410.752 olmuş ve bunun 269.939 u otomobil olmuştur.

2010 yılı verilerine baktığımızda, toplam 3.925.620 aracın ikinci el satışının yapıldığını görmekteyiz. Araç çeşitleri itibarıyla satış sayıları da şöyledir: Otomobil satışı 2.631.721, minibüs: 108.509, otobüs:46.640, kamyonet:658108, kamyon: 140080, motosiklet: 173.301, traktör: 164.358

Demek ki ikinci el araç satışı sayısı 2010 yılına göre yaklaşık 1 milyon artış kaydetmiştir.

İkinci el araç ticaretiyle iştigal eden tüccarların kendilerini temsil eden bir örgütü 2010 yılına kadar bulunmamaktaydı. Birçok iş kolunun bağlı olduğu bir oda, bir federasyon olmasına rağmen galerici esnafının bir araya geldiği bir oda veya federasyon yoktu.

İkinci el araç satıcıları kendi sıkıntısını, sorunlarını kendisi çözmek zorunda idi. Bu sorunlar sadece İkinci el araç satıcılarını ilgilendirmekle kalmıyor, aynı zamanda araç alıcısını da ilgilendirmektedir.

Kullanılmış otomobil ticareti ile ilgili girişimciler, yukarıda sözü edilen ve daha pek çok sorunlarının çözüme kavuşturulması için sektörün kendi içinde örgütlenip tüzel kişiliğe kavuşturulması amacıyla çalışmalar yapmışlardır.

Ülkemizde ikinci el otomobil alıp satan galericilerin şimdiye kadar her hangi bir meslek örgütü bulunmamaktaydı.

Bu nedenle ikinci el araç alıp satan girişimcilerin çalışmalarını yaparken, kimsenin kimseden haberinin olmadığını, herkesin kendi derdi ile uğraştığını, bu mesleği kayıt dışı olarak yapanların yanlış uygulamaları nedeniyle müşterilerinin gözünde önemli bir saygınlık kaybına uğradığını, uzun yıllardan beri gözledik ve bu sorunun mutlaka bir çözüme kavuşturulmasının gereğine inandık.

Bu bakımdan Ülkemiz genelindeki ikinci el araç satıcılarının her ilimizde dernek kurarak örgütlenmesini önerdik. İllerde bulunan ikinci el araç satıcıları girişimcilerimiz de bu örgütlenmeyi kısa sürede gerçekleştirdiler” dedi. 

Bu haber 1648 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...