MARİM, önemli araştırmalara imza atıyor

4 Aralık 2012 19:07

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (MARİM), Tarım Bakanlığı’nda yapılan ılıman iklim meyve türleri ile alakalı araştırmaların yaklaşık %60’ının yapıldığı önemli bir kurum haline geldi.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürü İsa Eren, Meyvecilik Araştırma İstasyonu’nun Türkiye’de sadece 3 yerde bulunduğunu ve Isparta’nın Eğirdir ilçesinde hizmet verdiğini belirterek, “Kurumumuz, Tarım Bakanlığı’nın da gözde kuruluşlarından bir tanesi” dedi.

KURUM, 1952 YILINDA KURULDU

Kurum ve çalışmaları hakkında bilgi veren Müdür İsa Eren; şunları söyledi: “Kurumumuz 1952 yılında kurulmuştur. Türkiye’nin meyvecilikle alakalı en köklü kurumlarından bir tanesi burası. Kurumumuz, Isparta’da elmacılığın yaygınlaşmasında önemli bir görevi üstlenmiş kurumlardan bir tanesi. İlk kuruluş itibariyle fidanlık olarak kurulmuş. 1994 yılında Bahçe Kültürü Araştırma Enstitüsü olmuş. 2001 yılında da Bakanlar Kurulu’nun kararı ile Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olarak ismimiz değiştirildi.

TÜRKİYE GENELİNDE ILIMAN İKLİM MEYVE TÜRLERİ

ARAŞTIRMASININ %60’I BURADA YAPILIYOR

Şu anda Tarım Bakanlığı’nın ılıman iklim meyveleri ile alakalı en kapsamlı araştırmalarını yapan kurumuz Türkiye’de. Tarım Bakanlığı’nda yapılan ılıman iklim meyve türleri ile alakalı araştırmaların yaklaşık %60’ı bizim kurumumuzda yapılıyor. Hiçbir üniversite ve araştırma kuruluşunun bu kadar kapsamlı bir şekilde çalışmaları yok. Fidan üretiminden hasat sonrasına kadar olan süreçte birçok bölümümüz var. Çok detaylı çalışmalar yapılıyor bununla alakalı.

“KİTLESEL FİDAN ÜRETİMİNE DE GEÇECEĞİZ”

Mesela; kitlesel fidan üretimi ile alakalı Doku Kültürü Laboratuarımızı kurduk. Doku Kültürü Serasını da inşa ediyoruz. Kitlesel fidan üretimine de geçeceğiz bundan sonraki süreçte. Yine hasat sonrası ile alakalı Türkiye’nin en kapsamlı laboratuarı yine kurumumuzda var. Üniversiteler de dahil olmak üzere şu anda hiçbir kuruluşta yok. Daha önceden açılışını yaptığımız ve en çok sayıda analiz yapan Bitki Besleme Laboratuarımızla alakalı çok daha ileri bir aşamaya gitmeyi planlıyoruz. Şu anda akredite olma çalışmalarımız var. Histoloji Laboratuarı, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Laboratuarı, Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuarımız var.

Laboratuarlarımız, altyapı ve cihaz itibariyle son sistemle donatılmış ve aynı zamanda burada çalışan arkadaşlarımızla alakalı da çok iyi bir altyapımız var.

“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE, ULUSLAR ARASI

TOPLANTILAR ORGANİZE EDECEĞİZ”

Bundan sonraki süreçte hedeflerimizden bir tanesi; uluslar arası süreçte de toplantılar, çalıştaylar organize etmek. Kurumumuzun bunu yapacak kapasitesi var.

Özellikle Isparta’da kurumumuzun tanıtımı ile alakalı eksik kaldığımızın farkındayız. Bu kurumu bu altyapısı ile tanınmıyor Isparta’da. Bunun bilinmesi adına elimizden geleni yapacağız. Çünkü önemli bir kurum. Meyvecilik Araştırma İstasyonu Türkiye’de sadece 3 yerde var. Bunlardan bir tanesi de Isparta’da Eğirdir’de. Tarım Bakanlığı’nın da gözde kuruluşlarından bir tanesi. Fuarlara mutlaka bizi çağırıyorlar. Mesela Önümüzdeki Perşembe günü İstanbul’da açılacak olan, sayın Başbakanımızın da katılacağı İnovasyon Fuarı var. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün orada bir standı var. Genel Müdürlük bizzat arıyor ve mutlaka bizim de katılmamızı istiyor. Genel Müdürlüğün de bize pozitif bir bakış açısı var. Çünkü bizim yaptığımız çalışmaları görüyorlar. Bu çalışmalarımız, çalışan arkadaşların gayreti ile oluyor. Arkadaşlarımız, kendi özveri ve gayretleri ile bu kurumu belli bir noktaya getirdiler, bundan sonraki süreçte de daha yukarılara çıkmak için çalışıyoruz”.

 

 

Bu haber 1098 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...