Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
Klavye Yarışmasına 28 Üniversiteden temsilci katılacak
16 Mayıs 2016 16:16Süleyman Demirel Üniversitesi, Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde iki büyük etkinlik gerçekleştirilecek. Adalet Meslek Yüksekokulu Sempozyumu, 9. Ulusal Klavye Yarışması ile ilgili bilgi veren SDÜ Adalet MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Dost, 17-18 Mayıs’ta yapılacak etkinliklerin adalet hizmetlerinin etkin verimli hale getirilmesi açısından önem arz ettiğini belirtti.
Adalet MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Dost’un açıklaması şöyle: “17-18 Mayıs 2016 (Salı ve Çarşamba, saat 09:00) Süleyman Demirel Üniversitesi, Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde iki büyük etkinlik gerçekleştirilecektir. Bunlardan ilki 3.Adalet Meslek Yüksekokulu Sempozyumu, ikincisi de 9. Ulusal Klavye Yarışmasıdır. Her iki etkinlik de adalet hizmetlerinin etkin verimli hale getirilmesi ile ilgili olduğundan dolayı ülkemizdeki bütün insanları ilgilendirmektedir. Bu sempozyum ve yarışmada Adalet Meslek Yüksekokulu olarak bu konunun özellikle eğitim ayağı ile ilgili gelişmelerin ele alınması hedeflenmiştir. Bu kapsamda sempozyuma, Erzincan Milletvekili, Türkiye Adalet Akademisi Personel Daire Başkanı, Isparta Başsavcısı, Isparta Baro Başkanı, ve 28 üniversiteden akademisyen ve öğrenci katılacaktır. Ayrıca konu, akademisyenler tarafından eş zamanlı dört oturumda tartışılacaktır. Sempozyumun konusu, “Adalet Meslek Yüksekokullarının Gelişiminde Yeni Eğilimler”dir.
Sempozyumda Adalet MYO’lar ile ilgili üç önemli problem dile getirilecektir:
Birincisi, açık öğretim ve uzaktan eğitim adalet meslek yüksekokullarının açılması ve kontenjanlarının artırılmasıdır. Aslında açık öğretim adalet programları Adalet MYO’lar, adalet personeline mesleki formasyon kazandırmak ve dolayısıyla adalet hizmetlerinin etkin ve verimli olmasını sağlamaktır. Ancak gelinen noktada bugün bu amaçtan tamamen uzaklaşılmış ve bu okul ve programlar (açık öğretim ve uzaktan eğitim adalet programları) hukuk fakültelerine dikey geçiş aracı haline dönüşmüştür. Bu durum adalet hizmetlerini olumsuz etkileyecektir. Herkesin bildiği bir gerçektir ki örgün Adalet MYO eğitimi her zaman açık öğretim veya uzaktan eğitim yoluyla yapılan eğitimden daha kalitelidir. Ancak açık öğretim veya uzaktan eğitimdeki mezuniyet puanları daima örgün öğretimdeki mezuniyet puanlarından daha yüksek olmaktadır. Bu da örgün öğretimden mezun olan Adalet MYO mezunlarının hukuk fakültelerine dikey geçişinde adaletsizlik oluşturmaktadır. Son döneme kadar açık öğretim mezunları ile örgün eğitim mezunları arasında fark gözetilmekte ve 900’lü kod uygulaması ile açık öğretim mezunları belirli bir kontenjan dahilinde tercih yapabilmekteydi. Ancak bu uygulamanın da sona ermesi ile birlikte örgün öğretim Adalet MYO mezunları dezavantajlı duruma düşmüşlerdir. Bu nedenle 900’lü kod uygulamasına tekrar dönülmesi veya açık öğretim ve uzaktan öğretim Adalet MYO’ları için sınırlama getirilmesi en uygun çözüm olacaktır.
Adalet MYO’ların sorunlarından ikincisi de Adalet Bakanlığı tarafından ataması yapılan katiplik, mübaşirlik gibi kadro sınavlarında Adalet MYO mezunlarına yönelik herhangi bir pozitif ayırımcılık içeren düzenleme bulunmamasıdır. Hâlbuki adli hizmetlerde görev alacak meslek elemanlarının mesleki formasyona sahip olması çok önemlidir. Nitekim açık öğretim fakültesinde Adalet MYO’ların kurulmasının ana sebebi de adliye personeline mesleki formasyon vermektir. Örgün öğretim yapan Adalet MYO’lar bu eğitimi zaten vermektedir ve öğrenciler zaten bu mesleki donanıma sahip olarak mezun olmaktadır. Dolayısıyla Bakanlıkça yapılacak atamalarda baştan itibaren bu formasyona sahip adaylar arasından tercih yapılması isabetli olacaktır. Nasıl ki sağlık bilimleri fakültesinden mezun olmayan birisinin hemşirelik, laborantlık yapamaması ne kadar mantıklı ise, bu da o kadar mantıklıdır. Zira adalet hizmeti sağlık hizmetinden daha önemsiz değildir.
Adalet MYO’larla ilgili önemli son problem ise klavye, bilgisayar ve internet kullanımıdır. Bu alanda son yıllarda hem ülkemizde hem dünyada önemli gelişmeler yaşanmıştır. Adalet hizmetlerinde klavye, bilgisayar ve internetin etkin kullanımı ile hızlı yazma becerisi son derece önem arz etmektedir. Bu kapsamda UYAP sisteminin etkin şekilde kullanımının önemini söylemeye bile gerek yoktur. Prosedür işlemlerini inanılmayacak derecede hızlandıran bu sistemi kullanabilmek bir adalet çalışanı açısından hayati önem taşımaktadır. UYAP sistemi örgün öğretim yapan Adalet MYO’larda etkili bir şekilde verilmekte, açık öğretim veya uzaktan eğitim Adalet MYO’larda ise ya verilmemekte veya yüzeysel geçiştirilmektedir.
Ayrıca her yıl ulusal çapta yapılan Klavye yarışması bu yıl Süleyman Demirel Üniversitesi, Adalet Meslek Yüksekokulu bünyesinde yapılacaktır. Bu yıl ki yarışmaya 28 üniversite temsilcisi katılacaktır (ki bu katılım şimdiye kadar ki en yüksek rakamdır).