“Gül’de turizm açısından önemli bir hareketlilik var”

14 Mayıs 2016 13:07

Keçiborlu’nun Kılıç köyünde yapılan gül hasat sezonun açılış töreninde konuşan Vali Özkan “Gül milli bir ürün. Bu nedenle turizm olarak da değerlendirme potansiyeline sahip. Gülün toplanması, işlenmesi gibi evrelerin izlenmesi için dünyanın dört bir yanında insan turizm faaliyetlerine getirilerek çiftçiliğini yapan 12 bin kişinin yanında, 12 bin kişide turizm faaliyetlerinden geçimini sağlayabilir” dedi. 

2016 Gül hasat sezonu Keçiborlu’nun Kılıç köyünde düzenlenen törenle açıldı. Sabahın erken saatlerinde, başta Isparta Valisi Vahdettin Özkan olmak üzere Isparta’daki tüm kamu kurum ve kuruluşları, araştırma merkezi müdürleri ile SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen gül bahçesinde gül topladı ve çiftçilerin katılımı ile sektörün sorunları yerinde ele alındı.
Gül bahçesinde açıklama yapan Vali Özkan “Hali hazırda dünyada gülün %60-65’lik kısmı Isparta’da üretiliyor. Tabi bunun nitelik yanında nicelik olarak da geliştirilmesi önemlidir. Gülde turizm açısından önemli bir hareketlilik var. Bu anlamda çiftçilerimiz desteklenmesi, gül bahçelerinin gençleştirilmesi önem taşıyor. Bunun içinde arge birimlerine büyük işler düşüyor. Gül milli bir ürün. Bu ürünün muhafazası ve geliştirilmesi için tüm kamu kurumları, üniversitemiz, araştırma merkezlerimiz ve konunun tarafları ile burada gül topluyoruz. Ardından da konunun paydaşları ile bir araya gelerek gül sektörünü ele alan bir ortak akıl toplantısı yapacağız” dedi.
SORUNLARI YERİNDE GÖRMEK İÇİN
Isparta’nın milli ürünü gülde hasat sezonun gül bahçesinde düzenlenen törenle açıldı. Açılışa Isparta Valisi Vahdettin Özkan başta olmak üzere Isparta’daki tüm kamu kurum ve kuruluşları, araştırma merkezi müdürleri ile SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen’de katıldı. Gül bahçesinde yapılan gül sezonu açılışında konuşan Vali Vahdettin Özkan “Sabah hepimiz erken saatlerde gelerek toprakla ve gülle temas etmek ve gülün eziyetini çeken vatandaşların bu işten daha iyi verim nasıl sağlanabilir diye istişare etmek için bugün erken saatlerde burada toplandık. Tarlada köylülerimizle birlikte bu işe başlayarak bu işin güzelliklerini ve eziyetlerini onlarla birlikte yaşamak için de bir fırsat oldu. Alın teri ile gül üretiminin külfetini ve eziyetini sizler çekiyorsunuz. Biz gül topladıktan sonra buradaki tüm kurum müdürlerine isteklerinizi ileterek neler yapabileceğimizi net olarak ortaya koyalım istiyoruz” dedi.
GÜL BAHÇELERİNİN
ÖLÇEĞİ BÜYÜTÜLMELİ
Vali Özkan gül bahçesinde yaptığı açıklamada şunlara yer verdi. “2016 yılının gül hasadını bugün hep beraber başlatıyoruz. Bugün gül toplarken aynı zamanda gülün toplumumuzdaki yerini de anlıyoruz. Isparta’da yaklaşık 12 bin kişi gülden evine ekmek götürüyor. Bugün burada gül toplamanın yanında, ardından bir ortak akıl toplantısında sektörü ele alacağız. Bu ortak akıl toplantısında gülün yetiştirilmesi ve pazarlanması gibi sorunları ele alacağız. Üniversitemizin bu noktada aktif olarak katılması bizim için memnuniyet verici. Arge birimleri ile gülün yetiştirilmesi, sanayisi ve dünya genelinde yeni markalar oluşturulması konularında çalışmalar yapılabilecektir. Bunun yanında gülün yetiştirilmesinde ölçek ve arazi genişliği sorunları da görüşülecek.
GÜL MİLLİ BİR ÜRÜN
Turizm açısından da gül çok önemli hem ülkemizde hem de dünyada gül turizm açısından da nitelikli bir ürün. Gül aynı zamanda turizm açısından da Isparta için büyük bir girdi olacaktır. Hali hazırda dünyada gülün %60-65’lik kısmı Isparta’da üretiliyor. Tabi bunun nitelik yanında nicelik olarak da geliştirilmesi önemlidir. Gül milli bir ürün. Bu nedenle turizm olarak da değerlendirme potansiyeline sahip. Gülün toplanması, işlenmesi gibi evrelerin izlenmesi için dünyanın dört bir yanında insan turizm faaliyetlerine getirilerek çiftçiliğini yapan 12 bin kişinin yanında, 12 bin kişide turizm faaliyetlerinden geçimini sağlayabilir.”
MAREM GENÇLEŞTİRME
BUDAMASINI ARAŞTIRIYOR
Vali Vahdettin Özkan, üreticilerinde katıldığı toplantıda gül üretimi ile ilgili ortak akıl toplantısı düzenledi. Kurum müdürlerini tek tek çağıran Vali Vahdettin Özkan gül üretimi ile ilgili yapılacak çalışmaları ve üreticilerin sorunlarını ele aldı. Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürü İsa Eren, MAREM olarak gülde gençleştirme budaması ile ilgili çalışmada sona geldiklerini belirterek “Biz meyvecilik araştırma enstitüsü olarak gülde budamanın kaç santimden budandığında verim kaybı yaşanmaz şeklinde bir araştırma yapıyoruz. Bu araştırma sonuçlanmak üzere. Ayrıca gülyağının kalitesini artırmaya yönelik bir araştırma içindeyiz. Bunların yanında çiftçilerimizden gelecek talebe göre hem yerinde eğitim ve bilgilendirme hem de araştırma faaliyetleri yürütebiliriz” dedi.
GÜMRÜK MUHAFAZA İHRACATI KOLAYLAŞTIRACAK
TKDK İl Koordinatörü Süleyman Gülcü tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği ve işlenmesine %65’e varan hibe desteği sunduklarını söyleyerek “Biz TKDK olarak gül yetiştiriciliği ile alakalı olarak yeni bahçelerin kurulumu noktasında fide dışında sulama sistemleri, bahçe tesisi, kullanılan makine ekipmanların temini, bunun yanında gülün işlenerek yağının çıkarılması ve diğer ürünlerin üretimine de %65 hibe desteği verebilen bir kurumuz. 2020 yılına kadar uygulayacağımız IPARD II programı ile Türkiye genelinde 42 ilde destek veriyoruz” diye konuştu.
ITSO Şükrü Başderğirmen ise havalimanına gümrük muhafaza amirliğinin açılması ile gülyağı ihracatının kolaylaşacağını ifade ederek “Biz gülün üretiminden sonraki görevin bizim sorumluluğumuzda olduğu inancındayız. Bu noktada gülün üretilerek yağın çıkarılmasının ardından ihracatı ile ilgili her türlü sorunla yakından ilgileniyoruz. İhracatla ilgili son olarak havalimanımızda gümrük muhafaza amirliği oluşturuldu” şeklinde konuştu.
GÜLBİRLİK’TEN ERKEN HASAT TALEBİ
Gülbirlik Hasan Çelik gülün günün ilk saatlerinde toplanarak verim kaybı yaşanmadan fabrikaya teslim edilmesini isteyerek “Gülbirlik olarak biz gülücülüğün sorunlarını sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz. Bu noktada biraz önce bahsedilen bahçelerin gençleştirilmesi ve budama sorunları ile ilgili olarak üreticilerin verim kaybına uğramaması için budama ve gül çiçeğine kilogram başına destek için çalışmalardan umutluyuz. Üretimde verim ve kaliteyi yükseltmek içinde sayın rektörümüzle de görüşerek Teknokent’te bir ofis açtık. Burada arge çalışmaları yapıyoruz. Biz doğrudan çiftçimize destek vermek adına geçen yıl bölgelerde toprak analizi yaptırdık. Ayrıca zirai mücadele konusunda bir broşür oluşturduk ve geçen yıl bundan büyük yarar sağladık. Benim gül üreticisi arkadaşlarımızdan talebim erken hasat notasında olacak. Çünkü gül toplandıktan sonra iki saat bahçede bekledi mi %30 verim kaybı oluyor. Bu noktada çiftçilerimizden hassasiyet bekliyoruz” dedi.
LOJİSTİK MERKEZLE ÜRÜNLER
DEĞERİNDE SATILACAK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Cenk Şölen gülden elde edilen katma değeri artırmayı hedeflediklerini söyleyerek “Dünya lideri olduğumuz bir ürünün ilimizde üretilmesinin ağır sorumluluğunu taşıyoruz. Gül Isparta için 35 trilyonluk bir sektör. Biz diyoruz ki bu 350 trilyon olmalı kozmetiğini ve sanayide bunun içine sokabilmeliyiz” derken, Keçiborlu Belediye Başkanı Yusuf Murat Parlak ise “Bir ürünü üretmek yeterli değil, bunun yanında o ürünü değerinde satabilmek gerekiyor. Biz bu noktada Keçiborlu’da bir lojistik merkez kurma çalışması içindeyiz. Bu lojistik merkez ile umarız ürünler daha değerinde satılabilecektir” ifadelerini kullandı.
SDÜ ARGE DESTEĞİNE HAZIR
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı üniversite olarak her türlü araştırma geliştirme faaliyetine destek vereceklerini belirterek “Türkiye’nin en büyük Ziraat Fakültelerinden biri üniversitemiz bünyesinde ve fakültemiz bünyesinde birde tıbbi aromatik bitkiler ana bilim dalımız var. Burada 6 tane öğretim üyemiz gül konusunda çalışmalar yapıyor. Ayrıca iki tane araştırma uygulama merkezimiz var. Bunlardan birisi hepinizin de bildiği Gülar, diğeri ise tarım araştırma uygulama merkezi. Biz üniversite olarak araştırma kısmında her türlü desteği vermeye çalışıyoruz” dedi. Program Keçiborlu Müftüsü Osman Demirel’in gül sezonun açılması ve verimli geçmesi için dua ettirmesinin ardından gül bahçesinden gül toplanması ile sona erdi.

 

Bu haber 678 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...