MAREM’den “Elma ve armut ıslahında yeni yaklaşımlar” konulu önemli panel

6 Mayıs 2016 15:46

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) ‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ konulu panele ev sahipliği yaptı. Yaklaşık 1 yıl önce temeli atılan ve kısa sürede tamamlanarak hizmete giren MAREM Eğitim Merkezi tesisi açılışını uluslararası panelle yaptı.
‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ konulu panel MAREM’ in ev sahipliğinde 02.05.2016 Pazartesi günü saat 10.00’da Eğitim Merkezi Eğirdir Salonunda gerçekleşti. Panelin açılış konuşmasını MAREM Müdür V. Dr. Hüseyin AKGÜL yaptı. AKGÜL, konuşmasında Enstitü tanıtımını ve çalışmaları anlattıktan sonra “MAREM olarak hedefimiz çalışma konularımızda dünyada bilgi ve teknolojileri yakalamak ve bu bilgi ve teknolojilere yenilerini ilave etmektir. Tabi ki bilgiyi üretmek tek başına yeterli değildir. Üretilen bilimsel verilerin paydaşlarla paylaşılması önem taşıyor. Bu kapsamda elma ve armut ıslahında dünyada hangi araştırmalar yapılıyor? Bunları ortaya koymak ve yapılacak yeni çalışmalara yön vermek amacıyla bu paneli organize etmiş bulunuyoruz.
Bu panelin ilçemize hayırlara vesile olmasını, katılımcılara faydalı olmasını ve amacına ulaşmasını diliyorum” dedi ‘AKGÜL konuşmalarının sonunda bu panelin hazırlanmasında çalışma arkadaşlarına ve sponsor olan firmalara da teşekkür etti.
Daha sonra bir konuşma yapan Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk ŞÖLEN ise Isparta’nın Elma ve Armut deyince çok verimli ve özellikli bir il olduğunu belirtti. Dünyada gelişmiş ülkelerin ıslah çalışmalarına ve araştırmalarına ne denli önem verdiğini bu anlamda yeni yaklaşımları öğrenmek, görmek Isparta olarak bizleri memnun ettiğini söyledi. ŞÖLEN, panelin organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti ve başarılar diledi.
Panelde bir konuşma yapan Eğirdir Belediye Başkanı Ömer ŞENGÖL ise: “Tarım Bakanlığının 49 araştırma biriminden ikisinin Eğirdir’de olması bizi gururlandırıyor, Bu birimlerin Eğirdir’de olması ülke tarımı ve ülkenin su ürünleri açısından yararlı bir realite olduğunu her yerde her platformda dile getirdiğini belirtti. Meyvecilik konusunda sıkıldığımızda arkamızda MAREM var, bilgi var, başarı var, beceri var. Dolayısıyla bundan iyisi Eğirdir Elması.” diyerek konuşmasına son verdi.
‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ Panelinde son konuşmayı yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Nejdet KAPLAN konuşmasında; “Bundan yaklaşık 1 yıl önce Eğirdir’e geldiğimizde Genel Müdürümüzün katılımıyla bu eğitim tesisin temelini atmıştık. Çok kısa sürede tamamlanması ve hizmete açılması bizleri çok sevindirdi. Bu tesis, Türk tarımına ve çiftçisine hayırlı uğurlu olsun. Bugün Eğirdir’de ‘Elma ve Armut Islahında Yeni Yaklaşımlar’ Panelini uluslararası olarak tanıtacağız. İçinde bulunduğumuz Araştırma Enstitüsü 1994 yılından bu yana çok güzel başarılar elde ettiler. İstekleri, arkadaşlıkları, başarıları çok güzel, buranın fiziki ortamını %100 değiştirdiler. Türkiye’de en başarılı enstitülerden birisi oldular. Hepsini ayrı ayrı tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum. Bu kurumun daha iyi işler yapacağına inanıyorum. Bu toplantının organize edilmesinde emeği olan herkese ve özellikle de sponsorlarımıza çok teşekkür ediyorum dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, panele konuşmacı olarak katılan; Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai ERÇİŞLİ’ye, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde görevli Dr. Emel KAÇAL’a, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Perihan KENDİRCİ’ye, Fidan Üreticileri Alt Birliği Temsilcisi Dr. Abdullah KANKAYA’ya, Canada AAFC-Vineland Station Dr. David M. HUNTER’e, İtalya University of Udine & Istitute of Applied Genomics Prof. Dr. Raffaele TESTOLIN’e, Afrika ARC Infruitec-Nietvoorbi, Stellenboschs Sount Dr. Jean Petrus HUMAN’a, Litvanya Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Foraestry Dr. Darius KVIKLYS’e ve sponsorlar; Elma Tarım’a, Gülbudak Tarım’a Irgeler Fidancılık’a, Parlar Fidancılık’a ve Tales Analitik temsilcilerine teşekkür plaketi verildi.
Plaket takdiminden sonra bilimsel sunumlara geçildi.
Dr. Ayşen ALAY VURAL Geçmişten Günümüze Islah Çalışmaları,
Dr. David M. HUNTER; HARROW Armut Islah Programı,
Prof.Dr. Sezai ERÇİŞLİ; Yumuşak Çekirdekli Meyve Islahında Genetik Kaynakların Önemi ve Kullanımı,
Prof. Dr. Raffaele TESTOLIN; Elma Islahı: Markır Yardımıyla Seleksiyon ve Yeni Yaklaşımlar,
Dr. Darius KVIKLYS; Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Anaç Islahı,
Dr. Emel KAÇAL; MAREM (Meyvecilik Araştırma Enstitüsü-Eğirdir) Islah Çalışmaları,
Yrd. Doç. Dr. Perihan KENDİRCİ; Meyve Islahında Duyusal Analizlerin Önemi ve Değerlendirilmesi,
Dr. Abdullah KANKAYA; Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Özel Sektör Talepleri konulu sunumlarını yaptılar.
Sunumların ardından soru cevap kısmının da yer aldığı Genel Değerlendirme kısmına geçildi. Bu kısımda izleyiciler panelde sunum yapan araştırmacılara değişik konularda sorular sordular.
Değerlendirme ve sunumların ardından Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ıslah çalışmalarının yapıldığı parselleri gezildi. Panelin ikinci gününde katılımcı ve konuşmacılar Enstitü laboratuvarlarını ve Eğirdir Boğazova bölgesinde bulunan elma bahçelerini gezdiler. Daha sonra katılımcıların Akpınar Seyir Terasına yaptıkları turistik geziyle panel sona erdi.

 

 

Bu haber 669 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...