Türk Ocağı, Serdengeçti’yi andı

1 Aralık 2012 13:46

Türk Ocakları Isparta şubesinin 30.11.2012 günkü Cuma sohbetinde Hakka Yürüyüşünün 29. Yılında Osman Yüksel Serdengeçti anıldı. Türkocağı konferans salonunda 19.30 da başlayan sohbet yoğun ilgi altında 2 saat sürdü. Antalya'dan Eğitimci yazar Hasan Tülkay’ın konuk konuşmacı olarak katıldığı toplantıda değişik cepheleriyle Serdengeçti’nin hayatı, eserleri ve mücadeleci şahsiyeti ele alındı…

Şube Başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit  açılış konuşmasında bu haftaki cuma sohbetini Osman Yüksel Serdengeçti’yi anmak şeklinde değerlendirdiklerini belirterek;

“Yirmidokuz yıl önce sonsuzluğa uğurladığımız Türk Milleti’nin kahraman evlatlarından Osman Yüksel Serdengeçti’yi maalesef yeni nesiller tanımıyorlar. Dinini, devletini, milliyetini bilen ve seven, Allah, vatan,millet yolunda gerektiğinde canını feda etmeye hazır bir neslin yetiştirilmesinde en büyük pay sahiplerinden, çilekeş bir dava adamının unutulmaya terk edilmesi hepimiz için affedilmez bir ayıptır. Türkocakları hareketinde de ismi ve izi olan Serdengeçti büyüğümüze  bir nebze olsun vefa borcumuzu ödemek ve ismini gelecek nesillere bir bayrak gibi taşıyabilmek umut ve azmiyle bu toplantıyı düzenledik.”dedi.

Daha sonra Sohbet konuğu söz aldı.

Osman Yüksel Serdengeçti’nin eşine ender rastlanan örnek bir dava adamı ve kalemini seyfullah gibi kullanan müthiş bir kahraman olarak milliyetçi nesiller üzerinde derin izler bıraktığına dikkat çeken Hasan Tülkay şöyle konuştu:

 “Kahramanlarını unutan milletlerin akibetinden endişe edilir. Osman Yüksel Serdengeçti’yi unutmamak ve unutturmamak boynumuzun borcudur. Bugün vatanın milletin birliği ve dirliği konusunda hassasiyet sahibi nesiller varsa; bunu Serdengeçti tavrıyla verilen mücadeleye borçluyuz. İnandığı değerler uğruna her çileye katlanan, kendi ifadesiyle sekiz defa mahpus, bir defa da mebus olan Serdengeçti Bir şiirinde;

Kula kul olmak için atılmadık meydana

Biz yanlız hakikate,hakka secde ederiz

Nasıl girmişse dava sahipleri zindana

Bilsin ki kahpe zaman bizde öyle gireriz

demiştir. 

Bir dönem Türk Ocakları Genel Merkezinde de aktif hizmet vermiştir. Derin bir derviş, çağdaş bir filozof, güçlü bir ozan cevheri taşımasına rağmen; mahvedilen nesilleri yabancı ve yalancı ideolojilerden, kültür emperyalizminin sinsi tahribatından korumak için söz meydanına atıldı, Serdengeçtiliği tercih etti. Arı, duru, diri ve temiz bir Türkçe ile Türklüğün perişan hallerini dile getirdi. Sessiz ve dilsiz Anadolu’nun dili oldu. Tek kişilik bir ordu gibi milli kültürümüzü, imanımızı, vicdanımızı, irfanımızı korumak için savaştı. Türklüğün bağımsızlığı ve geleceği için şahsi istiklalini ve istikbalini kaybetmeyi göze aldı. 10 Kasım 1983 günü ebedi aleme uğurladığımız bu büyük gönül adamının manevi hatırasına sahip çıkan aziz Türkocaklı dostlara minnet ve muhabbetle teşekkür ediyorum.

Programın sonunda vefatının 29.yıl dönümü münasebetiyle Antalya Türkocağı’nın öncülüğünde yapılacak Serdengeçti Sempozyumuna katkı ve destek sağlanması ortak bir temenni olarak dile getirildi.

Sohbet sonrasında mübarek Muharrem ayı içerisinde olmamız nedeni ile katılımcılara aşure ikramı yapıldı. Haftaya cuma sohbetinde geçen hafta hakka yürüyen Türk Dünyasının ak sakalı hemşehrimiz Prof.Dr.Turan Yazgan ve hizmetlerini  SDÜ öğretim üyelerinden Prof.Dr.Metin Özkul 'un anlatacağı duyuruldu.

 

 

Bu haber 808 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...