Haberler
Başdeğirmen’den Yeni Yıl mesajı
Isparta’da yalıtımlı bina sayısı %15’i geçmiyor
29 Kasım 2012 18:34Ekonomimizi ayakta tutmak için çok ciddi miktarlarda enerji tükettiğimizi belirten ITSO Başkan Vekili Başdeğirmen, “Ekonominin fişi enerjidir. Fişi çekerseniz üretim yapamazsınız. Ama fişten gelen enerji pahalı olursa rekabet edemezsiniz. Yani kısa vadede değil uzun vadede üretim yapamaz hale gelirsiniz” dedi.
Enerji verimliliğinin sağlanması, düşük karbonlu kalkınma stratejilerinin benimsenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması çerçevesinde WWF – Türkiye ve Filli Boya işbirliğinde ‘Daha İyi Bir Dünya Projesi’ başlatıldı.
Bu kapsamda iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda ülkemizde farkındalık yaratmak amacıyla, Isparta’da İklim değişikliği ile mücadelede enerji verimliliği ve ısı yalıtımının önemi, Türkiye’deki mevcut durum, yasal düzenlemeler, atılması gereken adımlar ve alınması gereken önlemlerin tartışıldığı, ‘Daha İyi Bir Dünya için Binalarda Enerji Verimliliği’ konulu bir seminer düzenlendi.
Isparta Makine Mühendisleri Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere, WWF-Türkiye Hukuk İşleri Müdürü Engin Şenol, Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, ITSO Başkan Vekili Şükrü Başdeğirmen, ENVER Derneği Başkanı Alaaddin Erkoç, Makine Mühendisleri, İnşaat Mühendisleri, Mimarlar ve davetliler katıldı.
Programda ilk olarak açılış konuşmaları yapıldı.
İlk konuşmayı yapan WWF-Türkiye Hukuk İşleri Müdürü Engin Şenol; Enerji verimliliğinin sağlanması, düşük karbonlu kalkınma stratejilerinin benimsenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasının küresel iklim değişikliği ile mücadelene büyük önem arz ettiğini belirtti.
ŞENOL; “KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE
MÜCADELE ÖNCELİKLİ KONULARIMIZDAN BİRİ”
Şenol; “Bugün dünyanın karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan biri olan küresel iklim değişikliğiyle mücadele, en öncelikli konularımızdan biridir. Enerji verimliliğinin sağlanması, düşük karbonlu kalkınma stratejilerinin benimsenmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması bu konuda özel bir önem arz etmektedir.
Bu çerçevede, WWF – Türkiye ve Filli Boya işbirliğinde başlatılan ‘Daya İyi Bir Dünya Projesi’, iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda ülkemizde farkındalık yaratmak, iyi uygulama örneklerini paylaşmak ve Karbon Ayaz İzi’mizi azaltmak için ısı yalıtımı başta olmak üzere alabileceğimiz önlemler hakkında kamuoyunu bilgilendirme amacını taşımaktadır.
“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELEDE,
ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE ISI YALITIMI ÖNEMLİ”
İklim değişikliği ile mücadelede enerji verimliliği ve ısı yalıtımının önemi, Türkiye’deki mevcut durum, yasal düzenlemeler, atılması gereken adımlar ve alınması gereken önlemlerin tartışılacağı seminerimize katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Ülkemizin gerçek anlamda sürdürülebilir bir geleceğe ulaşması için seminerimize gösterdiğiniz yoğun ilgiden ve sizleri aramızdan görmekten dolayı duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
AKILLI; “KÜRESEL ISINMA İLE BİRLİKTE ÖNERJİ ÖN PLANA ÇIKMIŞTIR”
Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı; “Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından düzenlenmiş olan ‘Binalarda Enerji Verimliliği ve Yalıtım’ konulu seminere katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz. Küresel ısınma ile birlikte her geçen yaz bir önceki yazdan daha fazla sıcak, her geçen kış da bir önceki kıştan daha fazla soğuk bir hale gelmiştir. Dolayısıyla da bu yaşam içerisinde enerji ön plana çıkmıştır.
“110 MİLYAR DOLARLIK BİR ENERJİYE İHTİYACIMIZ VAR”
Enerji, Türkiye’miz açısından düşünecek olursak 260 milyar dolarlık dış ithalatımızın büyük bölümünü teşkil eden petrol ve doğal gaz gibi ana bireyler enerjinin ana konusudur. Petrol ve doğalgaza yıllık ödediğimiz miktar, 54 milyar dolardır. Türkiye’nin enerji ihtiyacının hemen hemen tam yarısını ithal ediyoruz, yarısını kendimiz üretiyoruz. Hal böyle iken 110 milyar dolarlık bir enerjiye ihtiyacımız var. Bu enerji tasarruflu ve ön tedbirli kullanılacak olur ise %30’lara varan bir enerji tasarrufu sağlamış oluruz. O da takribi 33 milyar dolar eder.
“SICAK SAVAŞLAR BİTTİ, ENERJİ SAVAŞLARI BAŞLADI”
Artık ülkeler arası sıcak savaşlar devri bitmiştir. Esas dünyada artık enerji savaşları başlamıştır. Irak’ta, Libya’da dış etken ve iç etkenlerde dışarıdan büyük devletlerin müdahalesi mutlak ve mutlak enerji ile yapılmaktadır. Suriye’de insanlar birbirini yiyor ve iç savaş var. 400 bin mülteci kaçtı. Ama büyük devletler ilgilenmiyor çünkü enerji yok, petrol yok. Bu çok önemli. Dünyadaki bütün soğuk savaşlar enerji üzerinedir. Onun için enerji, günlük yaşamımızda ve geleceğimizde en etkili faktörlerden birisidir. Dünyada bu kadar süreç içerisinde fiyatı bu kadar artan bir madde yoktur. Petrol demek, enerji demektir. Türkiye, 2011 yılı içerisinde 44,5 milyar metreküp doğalgaz ithal etmiştir. Doğalgaz’ın %48’ini elektrik enerjisinde kullanmaktadır. %52’sinin de yarısını sanayide, diğer yarısını konutlarda tüketmektedir. O halde muazzam derecede artan petrol fiyatları, Türkiye’nin ihracat ve ithalatındaki makasın açıklığının en büyük faktörüdür.
Bu vesile ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın binalarda enerji verimliliği ve yalıtım’ seminerinin hepimiz açısından, memleketimiz açısından hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
KUYU; “SEMİNERE KATILIM, KONUYA
DUYARLILIĞIN ARTTIĞININ GÖSTERGESİDİR”
Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu; “Sektör içerisindeki arkadaşların hemen hemen tamamı burada. Enerji verimliliği ile alakalı özellikle on dönemde çıkan yasal düzenlemeler var ama bunlarla birlikte belirli bir farkındalık oluştuğunun göstergesidir bu. Bu memnuniyet verici. Enerji verimliliği ile alakalı iki kapsam var. Bunlardan biri çevre koruma noktası, diğeri de ekonomik açıdan ülkemize ve bizlere getirip götürdükleri noktasında.
“CARİ AÇIĞIN BÜYÜMESİ, ENERJİ
İTHALATINDAN KAYNAKLANMAKTADIR”
Giderek cari açığın artığı gerçeğini hepimiz biliyoruz. Bunun içerisindeki cari açığın büyümesindeki en büyük nedenlerden bir tanesi enerji ithalatından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bizim enerji verimliliği ile ilgili yapmış olduğumuz bütün çalışmalar ve bu verimliliğin artırıcı noktadaki son dönemlerdeki yeşil binalar kapsamında mimarların üzerinde çalıştığı diğer uzmanlık birimlerinin üzerinde çalıştığı tüm konular aslında bizim ülkemizin genel anlamdaki ekonomik politikası açısından yapmış olduğumuz en önemli katkı. Şimdiden sonra biliyorsunuz Türkiye 2’nci hızda büyüme hacmine sahip. Bu arada enerji kullanımında da ikinci sırada yer alıyor. Bunun dışında karbon salınımında da dünyadaki diğer benzer kapsamda baktığınızda 5 – 10 kat kadar daha fazla karbon salınımının ülkemizde yapıldığı tespit ediliyor. Dolayısıyla bu da bize neyi gösteriyor, bizim ülkemizde bunu bir an önce daha fazla kaliteli hale getirebilmek adına hassa davranmamız gerektiğini gösteriyor. Burada da en büyük sorumluluk, biz bu konunun proje üreticilerine, uzmanlarına, idarelerdeki sorumlu kişilere düşüyor.
Bu seminerin verimli bir toplantı olacağını düşünüyorum. Mimarlar Odası olarak yapılan çalışmayı çok önemsiyoruz. Katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum”.
ERKOÇ; “ISPARTA’DAKİ MEVCUT YALITIMLI
BİNA SAYISIN YÜZDE 15’İ GEÇMİYOR”
ENVER Derneği Başkanı Alaaddin Erkoç, “Makine Mühendisliği Odası Isparta Temsilciliği Doğal Hayatı Koruma Vakfı Derneğimizle ortaklaşa düzenlenen Filli Boya Yalıtım Grubu tarafından desteklenen Binalarda ısı yalıtımı ve enerji verimliliği konusunda düzenlenen seminere hoş geldiniz. Derneğimiz kuruluş amacına ve faaliyetlerimize uygun eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının sürmesi bileri memnun etmektedir. Türkiye’de yaklaşık 19 milyon konut stokunun sadece 3 buçuk milyon kadarının yalıtımlı olduğu Isparta’daki mevcut yalıtımlı bina sayısının da yüzde 15’den fazla olmadığı bilinen bir gerçektir. Bina yalıtımları ile birlikte yüzde 50 enerji verimliliğinin sağlanması aynı oranda çevre kirliliği ve doğa tahribatının önüne geçilmesi, ülke ekonomisine sağladığı tasarruf bilinciyle derhal adım atılması gerçeği ile ilgili üniversite, belediye, kamu kurum ve kuruluşlarının yasal gerekliliğini yerine getirmesi bizlerin de bu sürece her türlü katkıyı sağlayarak kamu oyunu bilgilendirmemiz büyük önem arz etmektedir.
BAŞDEĞİRMEN; “EKONOMİMİZİ AYAKTA TUTMAK İÇİN
ÇOK CİDDİ MİKTARLARDA ENERJİ TÜKETİYORUZ”
ITSO Başkan Vekili Şükrü Başdeğirmen; “Temel vazifesi Isparta ekonomisini yönlendirmek ve geliştirmek için bulunan bir kurumun temsilcisi olarak bulunuyorum. Şahsım ve temsil ettiğim bu kurum ekonominin tam ortasında yer almaktadır. Ben de bu çerçevede özellikle ekonomik bakış açısından enerji verimliliği konusuna odaklanmak istiyorum. Taktir edersiniz ki binalarda enerji verimliliğinin sağlanması ve ısı yalıtımı konusunda ekonomiye yansıyan çok önemli boyutları bulunuyor. Türkiye olarak dünya ekonomisinin krizde olduğu bir dönemde büyüme rekorları kırmıştır. Üretim ve ihracatta rekorlar kırmıştır. Tüm bu yapılanlar tabiri caizse su ile mi yapılmaktadır? Tüm bunlar için ekonomimizi ayakta tutmak ilerlere götürebilmek için çok ciddi miktarlarda enerji tüketiyoruz.
“NE YAZIK Kİ SANAYİDE BİR ÜRÜN ELDE ETMEK İÇİN
AVRUPA’NIN 2 KATI ENERJİ KULLANIYORUZ”
Ekonominin fişi enerjidir. Fişi çekerseniz üretim yapamazsınız. Ama önemli bir başka nokta daha var. Fişten gelen enerji pahalı olursa rekabet edemezsiniz. Yani kısa vadede değil uzun vadede üretim yapamaz hale gelirsiniz. Ne yazıktır ki sanayi de bir ürün elde etmek için Avrupa’nın 2 katı enerji kullanıyoruz. Türkiye’nin ithal ettiği petrol ve doğalgazın 2011 yılında Türkiye ekonomisine maliyeti 54 milyar dolar. Bu rakamın tamamı da enerji sektörü için kullanılıyor. O açıdan bakıldığında ülke olarak kullandığımız 15 milyon araç için 25 milyar dolar harcadığımızı görüyoruz. Sadece Türkiye2nin aydınlatılmasına 650 milyon harcıyoruz. Öte yandan Türkiye bin dolarlık katma değer üretmek için 270 kilo petrol eşdeğeri harcarken, Almanya aynı üretim için 160 kilo petrol eşdeğeri harcıyor. Sonuçta tasarruf ettiği enerji Alman vatandaşı sanayisini cebinde kalıyor. 2023 yılına kadar var olan enerji tüketimi kalemleri 2 katına çıkarmak zorunda. Mevcut durum gerçekten sürdürülebilir bir durum mu? Elbette ki hayır. Enerji tüketimini artırmaktan önceki ilk adımımız enerji verimliliği ve tasarrufu olmak durumunda. Önce zihniyet değişikliğine ihtiyacımız var. Enerji kullanma kültürümüzü hızla değiştirmemiz gerekiyor. Acilen israf kültürünün terk edip en çabuk sürede verimlilik kültürüne doğru yol almak durumundayız. Adeta bir seferberlik ilan edilmesi gerekiyor”.
Seminer; ‘Enerji Verimliliği ve İklim Değişikliği’, ‘Binalarda Enerji Verimliliği ve İyi Uygulama Örnekleri’, ‘Isparta’da Isı Yalıtımı Uygulamalarında Karşılaşılan Zorluklar, Elde Edilen Fırsatlar ve Öneriler’, ‘Isparta’da Isı Yalıtımının Enerji Verimliliğine Katkısı: Mevcut Durum ve Durumun Nasıl Geliştirilebileceğine Dair Öneriler’ konuları hakkında bilgilendirme ve değerlendirmelerle devam etti.