“Gelen çağrıların %65’i Sağlık Müdürlüğü ile ilgili”

28 Mart 2016 18:51

112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Ethem Kılıçarslan, kendilerine gelen imdat çağrısını 4 saniyede ilgili birime aktardıklarını bildirdi. 

Çağrıdan sonraki 10 dakika içerisinde ekiplerin olay mahalline varma başarısının yüzde 99 olduğunu kaydeden Kılıçarslan, ‘’Asıl güzel olansa ekipler olay mahalline 4 ila 6 dakika içerisinde varma süresinin yüzde 80 olması. Onları canı gönülden tebrik ediyorum’’ dedi.
Acil çağrı numarasının teke düşürülmesi konusunda 2005 yılında Antalya ile birlikte pilot il seçilen Isparta’da Türkiye’ye örnek çalışmalar yapılıyor. 112 Acil Çağrı Merkezi’nin kurulmasından sonra geçen süreçte yapılanları anlatan ve elde ettikleri başarıları gözler önüne seren İl Müdürü Ethem Kılıçarslan, ‘’Avrupa Birliği Uyum Süreci kapsamında ülkemizde tek acil numarası oluşturma çalışmaları 2003 yılında başladı. 2004 yılında Hollanda hükümetiyle bir anlaşma yapıldı. 6 Nisan 2005 tarihinde de Türkiye’de ilk defa Antalya ve Isparta illeri pilot bölge seçildi. Şu an itibariyle bünyemizde 5 birim var. Bunlar; Sağlık İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü Jandarma, İtfaiye ve İl Afet Müdürlüğü. Bize imdat diyen vatandaşımızın konusuna göre çağrıyı aldıktan sonra yönlendirme yapıyoruz. Artık şu anda Türkiye genelinde 25 il faaliyette. 25 ilin birçoğuna da kuruluş olarak rehberlik ettik’’ dedi.
NUMARA KİRLİLİĞİ ORTADAN KALKTI
5 birimin tek numarada birleştiğini belirten Kılıçarslan, ‘’Yani emniyet için 155’i, Jandarma için 156’yı, İtfaiye için 110’u ve il afet müdürlüğü için de 122’yi aramaya gerek kalmadı. Bir vatandaşımız imdat çağrısında bulunacaksa sadece 112’yi tuşlaması yeterli. Ülke olarak imdat çağrısında numara kirliliğini ortadan kaldırdık. Tek numarada yani 112’de birleştik. Bu numara Avrupa Birliği’nin ve Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği tek numara. Yani tüm dünya vatandaşları ülkemize geldiğinde Allah korusun başlarına bir iş gelirse eğer kendi ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de 112’yi çevirdikleri takdirde bizden her türlü yardımları alıyorlar. Bu yardımların başında dediğim gibi 5 birim var. Ayrıca yaz aylarında Orman Bölge Müdürlüğü’nü de bünyemize alıyoruz’’ diye konuştu.
REKOR SÜRELERDE OLAY MAHALLİNE VARIYORLAR
Öte yandan yaptıkları başarılı çalışmalar hakkında da bilgilendirmede bulunan Kılıçarslan, şöyle devam etti; ‘’Bize imdat çağrısı geldikten sonra 4 saniye içerisinde ilgili operatöre aktarıyoruz. Ambulanssa sağlık birimine, asayişse emniyete, yangın durumu varsa itfaiyeye 4 saniye içerisinde ulaştırıyoruz. Asıl süreç bundan sonra başlıyor. Amacımız; Ekiplerin olay mahalline 10 dakika içerisinde ulaşması. Sağlık İl Müdürlüğü kriterlerine göre söylüyorum 10 dakikada olay mahalline ulaşma başarımız yüzde 99. Bundan daha da güzeli 10 dakika içerisindeki ulaşma başarımızın yüzde 80’i de 4 ila 6 dakika içerisinde gerçekleşmesi. Muhteşem bir durum. Bu konuda birimlerimize çok teşekkür ediyorum.
GÜNLÜK 1700-1800 ÇAĞRI ALIYORUZ
Diğer taraftan Emniyet ve Jandarma sisteme dahil olmadan önce yıllık ortalama 450 bin çağrı alıyorduk. O da günlük 1400 çağrıya tekabül ediyordu. Şimdi emniyet ve jandarma eklendikten sonra 2016 yılında 600 bin çağrı bekliyoruz. Bu da günlük 1700-1800 çağrıya tekabül ediyor. Keşke bu çağrıların hepsi gerçek olsa. 1700 çağrının 500 tanesi gerçek çağrı. Diğerleri sahte çağrı. 500 çağrının çoğunu da bilgilendirmeyle çözüyoruz. Bu tüm Türkiye’nin sorunu. Türkiye’de gelen çağrıların içerisindeki sahte çağrıların oranı yüzde 85-90 oranında. Bu konuda Sayın Valimiz Vahdettin Özkan çok hassas. Eğitim çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Bu oran Isparta’da ise yüzde 78. Ama hedefimiz bu yıl için yüzde 70’lerin altına indirmek. 25 Avrupa ülkesinde de sahte çağrı oranı ortalaması yüzde 70. Bu sıkıntı Avrupa’da da var. Biz Avrupa Birliği’nin altına düşme hedefi koyduk. Eğitim çalışmalarımızı hızlandırdık. Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak birim personellerimiz okullarda bilgilendirme yapıyor. Çocuklara konferans veriyorlar. Bu konuda bir farkındalık oluştu.
Bu arada gelen gerçek çağrılar üzerinden bir v eri hazırladık ve kime ne kadar çağrı geldiğini hesapladık. Sağlık İl Müdürlüğüne aktarılan çağrı sayısı 86 bin, itfaiyeye 7 bin, Emniyet Müdürlüğü’ne 20 bin ve Jandarmaya da 6-7 bin civarında. Yani gelen gerçek çağrıların yüzde 65’i Sağlık İl Müdürlüğü’ne geliyor.
SAHTE ÇAĞRI YAPANA HAPİS CEZASI
Son olarak sahte çağrıların suç olduğunu bildirmek istiyoruz. İlk etapta 500 TL, ikinci ceza 1000 TL ve ardından devam ederse 2 yıla kadar hapis cezası var. Sahte çağrı yapanlar ambulansın, itfaiyenin kendine de bir gün lazım olabileceğini unutmasın. Gelen sahte çağrılar içerisinde çok ilginç durumlar var. Örneğin 112’yi arıyor saat soruyor, adres soruyor, telefonun çalışıp çalışmadığını kontrol ediyor. Bunların yanında yanlış yönlendirme yapanlarda var. Anacak biz çağrı geldikten sonra hemen teyit ediyoruz. Sistemimizde arayan kişinin bulunduğu yeri görüyoruz. Arıyor bizi, Halıkent’ten arıyor mesela Çünür’e acil itfaiye gönder diyor. Biz hemen bunun tespitini yapıp uyarıyoruz ve hemen telefonu kapatıyor. Aradığı adres ile ihbar ettiği yer aynı değilse emniyete bildiriyoruz ve işlem yapılıyor.
ACİL DURUMDA 112’Yİ ARAMANIZ YETERLİ
Öncelikle vatandaşımızdan ricamız, tüm acil numaraların 112’de birleştiğini bilsinler. Biz bunu ilkokul 1. Sınıftan itibaren anlatmaya başlıyoruz. Diğer numaraları da aradıkları zaman yine biz çıkıyoruz. Ama 112’yi acil durumlarda arayacaklarını unutmasınlar.

 

 

Bu haber 709 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...