Çevre Düzeni Planı masaya yatırıldı

28 Kasım 2012 19:00

Isparta Valiliği İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü tarafından hazırlanan

Isparta İli 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Araştırma Raporunun sunumu yapıldı.

Dün saat 10:00’da Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıya; Vali Yardımcısı Kadri Canan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Yıldırım. İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan toplantının ilk oturumunda; Çevre Düzeni Planı hakkında genel bilgi verildi.

Daha sonra, Isparta ili 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Araştırma Raporunun sunumu yapıldı.

Sunumun ardından katılımcılar söz alarak, söz konusu raporu değerlendirdi.

Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın sağlıklı oluşturulmadığını belirterek, Isparta, Burdur Antalya 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı oluşturulduktan sonra 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planının hazırlanması gerektiğini savundu.

Kuyu; “1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı sağlıklı oluşturulmadı. Isparta sürekli Burdur ve Antalya ile birlikte değerlendirilirken neden bölge planında Konya-Isparta olarak değerlendirildi biz anlayamadık. Bu nedenle dava açtık ve Antalya –Burdur bölge planı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şimdi sizin hazırlayacağınız 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlanırken 1/100.000 Ölçekli Konya-Isparta Çevre Düzeni Planına dayanarak hazırlık yapılması çok yanlış olacaktır. Zaten yürütmeyi durdurma kararı verilirken de Isparta’nın Burdur ve Antalya ile bölge planının hazırlanması gerektiği ifade edilmiştir. Bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı sonunda çıkan yeniden hazırlanacağı ifade edilen Isparta, Burdur Antalya 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı oluşturulduktan sonra 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı hazırlanmalıdır” diye konuştu.  

İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Artan ise; 1/100.000 ölçekli planda Isparta’nın Konya ile birlikte değerlendirilmesini yanlış bulduklarını belirterek, söz konusu planı şöyle değerlendirdi; “Merve Hanımın söylediklerine katılıyoruz. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı hazırlanırken Isparta Antalya ve Burdur’la birlikte değerlendirilmeliydi. Ayrıca 1/100.000 ölçekli planda Eğirdir Gölü Havza Koruma planının açıklamasında aykırı maddeler bulunuyor. Konya ile birlikte değerlendirilen Isparta yanlış değerlendirilmiştir. Bu noktada Eğridir Gölü Özel Hükümleri yok sayılarak yapılacak çalışma sonucunda neler getirecektir bilinmesi gerekiyor.

Ayrıca Isparta- Konya 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında organize hayvancılık sahaları belirlendi. Bu konuda Isparta il merkezinde Bozanönü hayvancılık sahası olarak işaretlendi. Bu belirleme eğim ve diğer faktörler göz önüne alındığında çok doğru bir belirleme değildi. Bu konuda 1/25.000 ölçekli planda bir düzenlemeye gidilecek mi? Planlamada esas olan yerleşim yerlerinin nüfuslarıdır. Isparta’nın nüfusu dikkate alınırken 50 bin SDÜ öğrencisi ve 10 binden fazla asker nüfus Isparta’nın yerleşik nüfusu olarak değerlendirilmiyor. Fakat bu asker ve öğrenciler sürekli var. Bu nedenle planlamada ikametgahı Isparta’da görünmeyen bu nüfusta göz önünde bulundurulmalıdır. 1/100.000’lik plan hazırlanırken turizm bölgeleri dikkate alınmadı, acaba 1/25.000’lik planda dikkate alınacak mıdır?”. 

 

Bu haber 903 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...