“ Radyolojideki en önemli halk sağlığı problemini ´çok tetkik yapmak´ “

21 Mart 2016 14:43

Hayallerdeki Isparta’yı arayan Basın Kulübü’ne konuk olan, Isparta'nın ilk özel radyoloji muayenesi ve Doppler Merkezi'ni kuran Yrd. Doç. Dr. Bahattin Baykal, radyoloji bölümünün bilinmeyenlerini ve neden gerekli olduğunu anlattı. 

Radyolojiden geçmeden tanı alan hasta tipinin çok nadir olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bahattin Baykal, radyolojisiz bir tıbbın düşünülemeyeceğini belirtti. Isparta’daki ilk özel radyoloji muayenesi ve Doppler Merkezi'ni kuran Yrd. Doç. Dr. Bahattin Baykal şöyle konuştu: “Radyoloji aslında perdenin arkasında kalan ama tıbbın bütün alanını kapsayan bir bölüm. Radyoloji olmadan birçok hastalığın tanısına ya da planlamasına, tedavisine, tedavi sonrası kontrollerinin yapılmasına olanak yok. 80’li yılların sonrasında ultrasonografinin gelişmesiyle en sonunda da MR cihazlarının siteme girmesi ve girişimsel radyoloji işlemlerin yapılıyor olması tıp alanında radyolojinin önemini artırmıştır. Psikiyatri ve dermotoloji dışında hemen hemen bütün klinik bölümlerle ilişkimiz var.”
SİSTEM BUNU GEREKTİRİYOR
Hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle hastaya fazla vakit ayrılamamasını büyük bir sorun olarak nitelendiren Uz. Dr. Baykal, "Devlet Hastaneleri ve özel hastanelerde hasta yoğunluğu yaşanıyor. Klinisyenin hastaya bakacak çok fazla zamanı kalmıyor. Bu yüzden işler tetkiklere yükleniyor. Fakat tetkik yapılan bölümler de çok yoğun. Oradan çok optimal sonuç çıkmıyor. Hastaya vakit ayrılmıyor. Klinisyen de, farkında olan hastalar da sıkıntılı. Bu Türkiye'nin sıkıntısı. Çünkü sistem böyle işliyor. Yataklı kurumlara giren poliklinik hastasının yüzde 30-35'i radyolojiye girer. Tomografi olarak, MR olarak, ultrasyon olarak girer. 1000 poliklinik yapılan yerde 300 radyoloji hastası demek. Bu büyük bir rakamdır. Ultrasonografi, doppler, MR, BT, direk grafiler, ilaçlı böbrek filmi, kolon filmi, girişimsel radyoloji, biyopsiler, apse direnajları. Alanı çok geniş. Psikiyatri ve dermotoloji dışında bütün branşlarla ilgili bir bölüm. Birçok hastalıkların tanısı ve erken teşhisinde çok önemli. Bunun dışında tarama programları var. Meme kanseri tarama programı. Yeni doğanlarda kalça çıkıklığı taraması bu alanın görevleri arasında" şeklinde konuştu.
ÇOK TETKİK YAPMAK KARMAŞAYA SEBEP OLUYOR
Uz. Dr. Bahattin Baykal, radyolojideki en önemli halk sağlığı problemini 'çok tetkik yapmak' olarak tanımladı. Baykal, "Tam da halk sağlığı açısından problem bu. Bu tetkikler uluslararası bilgi birikimine dayalı özel protokollerle yapılır. Bunun için de her çekime ayrılması gereken belli bir süre gerekir. Eğer siz bu tetkikleri hızla yaparsanız çok tetkik yaparsınız, yatırımınızı çıkartıp biraz kâr ediyor olabilirsiniz. Ama o tetkikler tetkik olmaktan çıkar. Hastaya hiçbir faydası olmaz. Yani çok tetkik yapmak hiç tetkik yapmak demektir. Hastalar koltuklarının altında CD’ler ve film torbalarıyla geliyorlar. Onlarca tetkik var ama tanı yok" dedi.

 

Bu haber 682 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...