“Çanakkale Şehitleri, tarihe sığmayacak kadar büyüktür”

19 Mart 2016 13:07

Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale zaferinin 101. Yıldönümü kutlanarak, Çanakkale şehitlerimiz anıldı.

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıldönümü dolayısıyla ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de kutlama ve anma programı gerçekleştirildi.

Çanakkale Zaferini kutlama ve Şehitlerimizi anma programı dün saat 10.00’da Karaağaç Mahallesinde bulunan Şehitlikte başladı. Şehitlikteki anma törenine Vali Vahdettin Özkan, MHP Milletvekili Nuri Okutan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Kurutmaz, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Vali Yardımcıları, Daire Müdürleri, Askeri ve sivil erkan, siyasi parti il başkanı ve belediye başkan adayları, Harp Malulü Gazi, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ile Muharip Gaziler Derneği Başkan ve üyeleri ile şehit aileleri katıldı.

“TÜRK MİLLETİNİN MİLLİ KALKINMA VE MİLLİ DİRENİŞİNİN YILDÖNÜMÜDÜR”

Törende ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylenerek askerler tarafından ‘Saygı Atışı’ yapıldı. Ardından, Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Gazi Dernekleri’nin çelenkleri Şehitlik anıtına sunuldu. Günün anlam ve önemini belirten konuşma P. Üsteğmen Fatih Uğur Güler tarafından yapıldı. Güler konuşmasında; “Bugün 18 Mart 2016 yani, tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale zaferinin 101. Yıldönümüdür. Bu zafer Türk milletinin milli kalkınma ve milli direnişinin yıldönümüdür.

“ÖLÜMSÜZLÜK ŞERBETİNİ İÇENLERİN ALLAH'A KAVUŞTUKLARI GÜNDÜR”

Şehitlerimiz, vatan sevgisinin ve Türk bağımsızlığının meşalesidirler. Bayrağımıza kanlarının rengini, ay yıldıza yüreklerinin aydınlığını vermişlerdir. Şehitler ölmez toprak olur ölümsüzleşirler, bayrak olur ebedileşirler. 18 Mart, Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin Türk Milletinin esir edilemeyeceğinin, Türk vatanının parçalanamayacağını tüm dünyaya haykırıldığı gündür.  İşte bu sebepledir ki; 18 Mart, yüce meclisimiz tarafından, 27 Haziran 2002 tarihinde, şehitler günü kabul edilmiştir. Bugün dünyada Türk adının duyulduğu andan itibaren, bayrağımızı yeryüzünün her noktasında taşıyanlarını üç kıtayı Türk yurdu haline getirenlerini Türklük uğruna bedenlerini toprağa koydukları gündür. Bugün; gencecik canlarını vatan, namus ve bayrak uğrunda destanlaştığı, ölümsüzlük şerbetini içenlerin Allah'a kavuştukları gündür. Bugün; git evladım! yıllarca ben oğulsuz kalayım, şu yaralı bağrıma kara taşlar çalayım, haydi oğlum, haydi git! ya gazi ol, ya şehit diyerek; dualarla, davul ve zurna ile asker ocağına gönderdiği çocuğunun tertemiz alnını öperek, son yolculuğuna uğurlayan şehit analarının, babalarının, eşlerinin ve çocuklarının gurur günüdür.

“AZİZ HATIRALARI ÖNÜNDE, SAYGIYLA EĞİLİYORUZ”

Türk milletinin namusunu, bayrağının şanını, canından üstün tutan, kahraman şehitlerimiz; ne mutlu size ki en kutsal emanetinizi, aldığınız gibi, lekesiz ve tertemiz sahibine ulaştırdınız. Siz, tüm dünyaya, azim, iman ve yüksek morale sahip bir milletin, en büyük maddi kuvvetler karşısında dahi, yenilmeyeceğini ispat ettiniz. Sizler; ne ilk şehitlersiniz, ne de son şehitler olacaksınız. Türkiye Cumhuriyetini, sonsuza dek yaşatmak, yüce Türk Milletinin bağımsızlığını ve namusunu korumak, bayrağımızı özgürce dalgalandırmak için, nöbeti devralan bizler daha nice canlar verip, sizler gibi şan alacağız. Kahraman şehitlerimizin emaneti olan, bayrağımızı ve vatanımızı korumak için, kutsal nöbet sırası bizdedir. Şu anda hudutlarımızda nöbet tutan, yurdumuzun her köşesinde ve yurt dışında görev yapan askerlerimiz, polisimiz, öğretmenimiz, dışişleri mensuplarımız ve tüm kamu personelimiz, aziz şehitlerimize layık olmanın bilinci içinde, dimdik vazife başındadır. Evladını vatana adamış aziz ana, oğlunun adı taş üzerinde, naşı toprakta kaldı zannetme! Şehidimizin kutsal ismi arşta, aziz naaşı cennet bahçesindedir. Rütbelerin en büyüğüne yükselen, makamların en yücesine kavuşan aziz şehitlerimiz ve Çanakkale Muharebelerinin muzaffer komutanı Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını ve kahraman gazilerimizi bugün vesilesiyle bir kez daha şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde, saygıyla eğiliyoruz. Ruhlarınız şad olsun” dedi.

“ŞEHİTLER GÜNÜ'NÜ İDRAK ETMENİN BÜYÜK ONURUNU YAŞAMAKTAYIZ”

Daha sonra kürsüye gelen Harp Malulü Gazi, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Isparta Şubesi Başkanı Musa İrez de Şehitlikte yaptığı konuşmada, 18 Mart Çanakkale Zaferinin ne zorluklar içinde kazanıldığını vurgulayarak, ülkemizin değerinin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi. İrez konuşmasında, “Bugün, Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 101’nci yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız.

Bugün, Çanakkale'de, Yemende, Sarıkamış'ta, Kıbrıs'ta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anmak için toplanmış bulunuyoruz.

“AÇ, SUSUZ YALINAYAK CANLARINI HİÇE SAYAN BU VATANI

BİZLERE BIRAKAN KAHRAMANLARIMIZIN GÜNÜDÜR”

18 Mart yani bugün, Türk Milletinin Bu Topraklarda Kalmasıdır. 18 Mart Mehmetçiklerin Allah Allah nidaları ile yedi düvele karşı koyduğu gündür. 18 Mart; aç, susuz yalınayak canlarını hiçe sayan bu vatanı bizlere bırakan kahramanlarımızın günüdür. 18 Mart Vefa günüdür, Kahramanlarımızdan helallik dileme günüdür. Bu Sebeple Çanakkale, bir gurur abidesi olduğu kadar bir hüzün abidesidir.

“TARİHE SIĞMAYACAK KADAR BÜYÜKTÜR”

Memleketin dört bir yanından gelen gencecik kahramanlar, tek vücut, tek yürek halinde kenetlenerek gösterdikleri direnişle, adeta imkansızı başarmışlar, kendilerinden kat kat büyük orduları dize getirmişlerdir.  Canlarını feda ederek, "Çanakkale Geçilmez" dedirten Çanakkale Şehitleri, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'un eşsiz mısralarında ifade ettiği gibi, tarihe sığmayacak kadar büyüktür. Bugün mensubu olmaktan kıvanç duyduğum Türk Milletinin bir neferi olarak minnet ve şükran duyguları içinde aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyorum. Sizlerin canlarınızı uğrunda feda etmekten çekinmediğiniz bu Vatan toprakları, sizlere minnet ve şükran duyguları ile bağlı Aziz bir Milletin Kahraman Evlatlarına emanettir ve en kutsal emanet olarak ilelebet korunacaktır.

“RUHUNUZ ŞAD, MEKANINIZ CENNET OLSUN”

Ey Türk! Şunu Bilesin ki; Üste mavi gök çökmedikçe Altta yağız yer delinmedikçe Senin ilini ve töreni kim bozabilir. Bu duayı atamızdan düstur kabul ediyor ve Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Anma Günü münasebetiyle, Bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden büyük Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, Ruhunuz Şad, Mekanınız Cennet olsun diyoruz” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından Belediye Cami İmam Hatibi Kur’anı Kerim okundu ve şehitlik duası edildi. Ardından, Şehitlik Özel Defteri Vali Vahdettin Özkan tarafından yazılarak imzalandı. Tören, şehit mezarlarının ziyaret edilmesiyle sona erdi.  

Bu haber 875 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...