Prof. Münci Kalayoğlu’na Fahri Doktora Payesi

17 Mart 2016 18:56

Süleyman Demirel Üniversitesi, hekimliği ve özellikle de organ nakilleriyle binlerce insanın sağlığına kavuşmasında önemli roller üstlenen dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nu ağırladı.

Yaptığı organ nakilleriyle çok yüksek oranda başarı yüzdesi elde etmiş; organ naklinin ve karaciğer transplantasyonunun dünyadaki en ünlü isimlerinden biri olan Prof. Kalayoğlu, hem kendi başarı öyküsünü hem de kendi elinden şifa bulan hastaların mutluluk öykülerini aktardı.
Tıp Fakültesi ile Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Geçmişten Geleceğe Organ Nakli” konulu programda, Kalayoğlu’na dünya ölçeğinde elde ettiği başarılar dolayısıyla bir de fahri doktora payesi verildi.
Konuşmasına, karaciğerin bir kısmını kaybetmesine rağmen kendini yenilemesiyle ilgili ilk verileri ortaya koyan mitolojik bir öykü ile başlayan Kalayoğlu, transplantasyonun tarihçesi ve gerçekleştirilen başarılı nakiller hakkında bilgiler verdi. Bugüne kadar binlerce karaciğer nakli gerçekleştiren Kalayoğlu, ilk naklini 1984 yılında bir Vietnam gazisine uyguladıklarını belirtti.
Karın ve bağırsakları birleşik olan yapışık ikizlerden Türk sinemasının ünlü oyuncusu Sadri Alışık'a kadar binlerce insanı sağlığına kavuşturduklarını ifade eden Kalayoğlu, hastalarının birçoğu ile hala iletişim halinde olduklarını da sözlerine ekleyerek kendilerinin işine büyük bir sevgi ve özveriyle bağlı olduklarını gösterdi.
Çalışmaları sürecinde yüzlerce transplantasyon cerrahı yetiştirdiklerini vurgulayan Kalayoğlu, organ nakli bekleyen hastalar için gerekli bağışın sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

 

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...