“İstiklal Marşımız Milli mücadele azminin kutlu bir eseridir”

12 Mart 2016 10:16

Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, “İstiklal Marşı’nın Kabul Edilişinin 95. Yıldönümü Ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Günaydın’ın mesajı şöyle: “Milli ruhun tercümanı, milli vakarın manzum seslenişi, milli haysiyetin edebi yorumu olan İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde heyecan ve coşku seli içinde kabul edilmiştir.

Türk milletinin, bağımsızlığına ve varlığına musallat olan güçlere karşı gösterdiği muhteşem mücadelenin mısralarda somutlaşması ve sahip olduğu kararlılığın cihana ilanı İstiklal Marşımızın eşsiz seslenişiyle gerçekleşmiştir.
Büyük vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un derin irfanıyla somutlaşan, vatan ve bayrak sevgisiyle ruh kazanan, milletimizin şanlı ve iftihar edilecek mücadelesiyle zirveleşen istiklalimizin edebi dizeleri, elbette bizim için çok büyük değer ve önemdedir.
İstiklal Marşımız millete duyulan sonsuz bağlılığın, bağımsız yaşamanın dışındaki her türlü seçeneği peşinen reddetmiş milli mücadele azminin kutlu bir eseridir.
‘Korkma’ seslenişi manevi dirilişin sembolü olarak umutları tazelemiş, ülküleri perçinlemiş, özgüveni ayağa kaldırmıştır.
Her satırında özlemin ve her kelimesinde kudretin ifadeleri bulunan bu manzum haykırışın; kurtuluş mücadelemizin sesi, nefesi ve mesajı olduğu kuşkuya yer bırakmayacak kadar belirgindir.
Milli şairimiz gerçekten de kaleme aldığı bağımsızlık bildirisini hücrelerinde hissetmiş ve Türk milletinin hissiyatını detaylı şekilde ortaya koymuştur.
İstiklalimizin manevi mimarları arasında şüphesiz ki merhum Mehmet Akif Ersoy’un yeri çok ayrıcalıklı ve çok özeldir.
Merhum Akif İstiklal Marşı’nı milletimize hediye etmiş ve “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diyerek en içten dua ve beklentisini o tarihlerde dile getirmiştir.
Büyük bir aşkla, inanmışlıkla kaleme alınan mısralar, bizim için müşterek bir cevher, Türk milletine mensubiyetten gurur duyanların ortak hazinesidir.
Bu düşüncelerle İstiklal Marşımızın kabul edilişinin 95. yıldönümünün hayırlara vesile olması dileklerimle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere, aziz şehitlerimize ve bu muhteşem eseri bizlere armağan eden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin muhterem üyelerine Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyor, aziz hatıralarını minnet ve şükran hislerimle yâd ediyorum.

Bu haber 771 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...