Engellilerin Sorunları Masaya Yatırıldı

12 Mart 2016 10:09

Memur – Sen Isparta Engelliler Komisyonu tarafından yürütülen ‘Engellerinizden Kurtulun Projesi’ kapsamında ‘Hayatı Paylaşmak İçin Engel Yok’ konulu konferans dün Öğretmenevinde gerçekleştirildi. Saat 14.30’da başlayan programa; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük, Memur – Sen Genel Merkez Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, Memur – Sen İl Temsilcisi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürü İhsan Arıcı, Diyanet – Sen Isparta Şube Başkanı Osman Akçil, TOÇ Bir – Sen Isparta Şube Başkanı Kuddusi Uranlı, Memur – Sen Kadın Kolları Başkanı Semra Çöl, Konya Engelliler Spor Koordinatörü Mustafa Kandemir ve TRT Haber Programı Yapımcısı Cem Çınar ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başlayan programın açılış konuşmasını Memur – Sen Isparta Engelliler Komisyonu Başkanı Ecir Tülcan yaptı. Tülcan konuşmasında, engellilerin toplumla bütünleşmesi için önlerindeki engellerin ortadan kaldırılması, onlara engelsiz bir yaşam sunma hakkı verilmesi konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek; “Öncelikle sizleri Isparta’da ağırlamak ve bu programda sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu alanda çalışmalarımızın devamlılığını sağlamayı da bir görev olarak kabul etmekteyiz. Bu doğrultuda şuanda yapmakta olduğumuz ‘Hayatı Paylaşmak için Engel yok’ programımızı düzenledik. Ben, katılımlarınızdan dolayı tekrar herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Programda daha sonra kürsüye Memur – Sen İl Temsilcisi İhsan Arıcı geldi. Arıcı da konuşmasında, engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için toplum olarak herkese büyük görevler düştüğünü ifade etti.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Yakup Kütük de programda yaptığı konuşmada, engelli olmaktan çok, zihinlerdeki engelleri ortadan kaldırmak gerektiğini belirterek şunları söyledi; “Türkiye son 13 yılda engelliler için çok önemli çalışmalar yapılmış ve çok önemli mesafeler kat edilmiştir. Devletimiz ‘insanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturu ile yola çıkarak sayın Cumhurbaşkanımızın da himayelerinde engellilerimize yönelik çok güzel hizmetler gerçekleştirmiştir. Tüm bu çalışmalar da engelliler tarafında çok ciddi karşılık bulmuştur. 13 yılda çok sayıda engel kaldırılmıştır.
En yakın örneğinden ilimizde yani benim müdürlüğümde 6 bine yakın engelli vatandaşımıza maaş ödemesi, 3 bin engelli vatandaşımıza evde bakım hizmetleri ve 7 bin 500 yaşlı vatandaşımıza da ayrıca yaşlılık bakım hizmetleri vermekteyiz.
İnsanların bedensel ve ruhsal açıdan engelli olmasının bir önemi olmadığı bir gerçektir. Dolayısıyla önemli olan insanlık vasıflarını layıkıyla yerine getirmektir. Önemli olan engelli olmak değil, zihinlerdeki engelleri ortadan kaldırmaktır. Çünkü, hepimiz bir engelli adayıyız. Kimsenin yarım saat sonraya sağlıklı çıkabileceğinin garantisi yoktur” dedi.
Programda daha sonra seminer konumuna geçildi ve masaya gelen Konya Engelliler Spor Koordinatörü Mustafa Kandemir, Memur – Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu ve TRT Haber Programı Yapımcısı Cem Çınar konuşmacı olarak katıldıkları programda engellilerle ilgili sunumlarını gerçekleştirdiler. Bu doğrultuda konuşmasını yapan Memur - Sen Genel Merkez Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu da konuşmasında, son yıllarda atılan adımlar ve önemli gelişmelere rağmen halen engelliler ve ailelerinin çok önemli sorunlar yaşadığını belirtti. Son 10 yılda devrim niteliğinde kanun ve yönetmeliler çıkarıldığını, önemli kazanımlar elde edildiğini ifade eden Elvan Uğurlu; “Kronikleşmiş sorunların bir anda çözülmesi beklenemez. Medeniyetimize, tarihimize, kültürümüze inancımıza yakışır şekilde bunun hal yolunu bulmak hepimizin vazifesidir. Artık engellilerde kamuda istediği görevlere gelebilmeli. Kimse engelinden dolayı engellenmemelidir. Türkiye’nin nüfusunun yüzde 12’si engelli. Bu gerçeği yok sayamayız. Biz de ülkemize katma değer üretmek istiyoruz. Evlere hapsolmak istemiyoruz” dedi.
Ülkemizde yaşayan engellilerin, engelli olmalarından değil, önlerine konulan engellerden ötürü sıkıntılar çektiklerini vurgulayan Uğurlu, “Yıllardır devlet yöneticilerinin yeterince görevlerini yerinen getirmemesinden ötürü bizler horlandık, dışlandık ve engellendik. Şimdi ise devletimiz bu konuda çok ciddi ve önemli adımlar attı ve atıyor. Dolayısıyla biz de engelleri tek tek ortadan kaldırmalıyız. Aslında düşünülmesi gereken asıl konu, engellilik bir engel midir? Yoksa sorun bize konulan engeller midir?” şeklinde konuştu.
Engellilerin, sağlık, iletişim ve ulaşım alanında birçok sıkıntı ile mücadele ettiğini belirten Uğurlu, “Kamuda çalışan engelliler iş bularak yaşamını sürdürüyor olsa da şuanda birçok sıkıntı yaşanıyor. Camilerin mimari yapıları engellilere uygun olmadığı için ibadetlerimizi yaparken sıkıntılar yaşıyoruz. Camilerde en büyük sıkıntıyı ise işitme engelliler yaşıyor. Diğer engelli grupları için bir takım düzenlemeler yapılırken, işitme engelliler için her hangi bir adım atılmamıştır. Bunu yetkililerden bir kez daha talep ediyoruz” dedi.
Memur - Sen Genel Merkez Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu, sivil toplum kuruluşlarının, katılımcılığın, çoğulculuğun, gönüllülüğün, hak merkezli mücadelenin merkezi olduğunu vurgulayan Uğurlu, Memur - Sen’in bu esasları bünyesinde bulunduran kuruluşların başında geldiğini söyledi. Uğurlu, Memur - Sen Engelliler Komisyonu’nun sorumluluğunu layıkıyla yerine getirdiğini sözlerine ekledi.
Program sonunda ise; Memur – Sen İl Temsilcisi İhsan Arıcı, Programa konuşmacı olarak katılarak bilgilerini Ispartalılarla paylaşan Konya Engelliler Spor Koordinatörü Mustafa Kandemir, Memur – Sen Engelliler Komisyonu Başkanı Elvan Uğurlu ve TRT Haber Programı Yapımcısı Cem Çınar’a birer teşekkür plaketi takdim etti.

 

 

 

Bu haber 619 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...