Meraların Kullanımı panelde ele alındı

11 Mart 2016 15:32

İlimizde bulunan çayır ve mera alanlarının önemi, durumu ve bu alanlarda karşılaşılan sorunların tespiti ve çözüm önerilerini tartışmak üzere düzenlenen “Meraların Kullanımı Paneli ve Çalışma Grubu Toplantısı” başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonlarında, “Mera Islahı, Mera Otlatma Sorunları, Mera Altyapı Sorunları, Yetiştiriciler ve Yetiştirici Örgütleri ile Orman Alanlarında Otlatma Sorunları” konularının ele alınacağı ve iki gün sürecek olan toplantı; Isparta Vali Yardımcısı ve İl Mera Komisyonu Başkanı Taceddin ÖZEREN, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığından Türkay KARACA, Isparta İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cenk ŞÖLEN, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt TÜRK, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar CARUS, Çankırı Karatekin Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Sezgin ÖZDEN, Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Ramazan KARTAL, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel AYHAN, Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Süleyman Yaşar KÖROĞLU, İl Mera Komisyonu Üyeleri, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat ve Orman Fakültelerinden öğretim üyeleri, İl Müdürlüğü Şube Müdürleri ve teknik elemanları, İlçe Teknik Ekip Başkanları, konu ile alakalı Mera Yönetim Birliği Başkanları, Muhtarlar ve çiftçilerin katılımlarıyla başlamıştır.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan İl Müdürü Cenk ŞÖLEN; “Meralar kadimden beri köylünün çiftçinin kullandığı otlaklardır. Meralar ile Bakanlığımız yıllardır yapmış olduğu çalışmalar var. Biz bu çalışmalar burada bir potaya konulup, yapılan bu çalışmalara ne gibi katkılar sağlayabiliriz bunları değerlendireceğiz. Isparta’ da 174.000 dekar civarında vardır. Isparta Küçükbaş hayvancılığı olarakta son yıllarda artan bir ivme kazanan İl. Fakat mera alanı buna orantılı olarak çok değil, çünkü İlimizin yaklaşık yüzde ellisi orman alanı. Bu çalıştayı yapmamızın asıl sebebi orman sahalarında yaşadığımız sorunları ve bu sorunları nasıl aşacağımız, orman alanlarındaki otlatma verimliliğini ve kolaylığını sağlamak olacaktır” dedi.
Toplantıda konuşma yapan Isparta Vali Yardımcısı Taceddin ÖZEREN de; toplumunda tarım ve mera alanını korumaya ihtiyacı var. Bunu yaparken birbirimizi çok iyi anlamamız gerekiyor. Üreticilerin birlik ve meslek kuruluşu temsilcilerin, akademisyenlerin, tarım kuruluşların bir araya gelip birbirlerini anlayıp konuşmaları toprağımızı koruyarak, meramızı koruyarak nasıl ortak hareket edebiliriz diye oturup konuşmamız gerekiyor. Bu anlamda bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Sahip olduğumuz değerleri korumuş oluruz. Bura da toprak, mera ve ormanla ilgili sektör temsilcileri bir araya gelmiştir, bu çok uygun bir fırsattır” dedi.
İki gün sürecek olan toplantıda, moderatörlüğünü Doç. Dr. Handan GİRAY’ ın yaptığı, katılımcı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanlığından Türkay KARACA, Isparta İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Cenk ŞÖLEN, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Mevlüt TÜRK, Mera Islahı Koordinatörü Prof. Dr. Cahit BALABANLI, Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Ramazan KARTAL, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel AYHAN katıldıkları bir panel düzenlenmiştir. Toplantı panelden sonra çalışma gruplarının çalışmaları ile devam edecektir.
Oturumlar bittikten sonra değerlendirmeler yapılıp “Meraların Kullanımı Paneli ve Çalışma Grubu Toplantısı” sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Bu haber 846 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...